Na Wielkanoc przygotowujemy wiele świątecznych potraw. Do znanych nam tradycji należą żurek, biała kiełbasa, jarzynowa sałatka, schab ze śliwką, pieczona kaczka, zrazy, z lubianych ciast to babka drożdżowa i mazurek. Na stole mogą pojawić się jeszcze inne smaczne potrawy związane z danym regionem kraju jak pascha czy krzonówka . Jak dopasować wino na Wielkanoc?
Jakie wino na wielkanocny stół?
Świąteczny obiad wymaga odpowiedniego towarzystwa – dobrego – wina. Warto zajrzeć do Winnicy Konesera (tutaj). Znajdziecie tam wiele win o znakomitej jakości – z różnych krajów, regionów winiarskich oraz odmian winogron. Każde jest jedyne w swoim rodzaju. Spośród nich wybrałem trzy wina białe i cztery czerwone.

Wina białe do dań z ryb, owoców morza, delikatnego drobiu, jako aperitif.
ważna uwaga.
Moja lista win na Wielkanoc.
Muscadet z regionu Doliny Loary – Francja
Ocena 4,6/5

Wino ma charakterystyczny, owocowy i kwiatowy bukiet zapachowy, jest dobrze zrównoważone smakowo, o delikatnej kwasowości z nieznacznie wyczuwalnymi musującymi bąbelkami. Specjalny proces winifikacji odbywa się w betonowych zbiornikach, wkopanych w ziemię. Win jest wytwarzane są metodą Sur Lie, na osadzie z drożdży, co nadaje mu wyjątkowy aromat i smak. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-9 C.
Więcej o winie: Wino Muscadet z Doliny Loary.
Grüner Veltliner z regionu Wachau – Austria
Ocena 4,5/5

Wino o zielonkawym, przejrzystym kolorze, w zapachu owocowe z nutami jabłka i owoców cytrusowych. Co więcej, w smaku pojawia się wyraźna lecz stonowana kwasowość charakterystyczna dla tej odmiany winogron. Wino Grüner Veltliner w końcówce jest delikatnie mineralne. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-9 C.
Więcej o winie : Wino dla konesera – Grüner Veltliner z Austrii.
Lawson’s Dry Hill, Sauvignon Blanc z regionu Malborough – Nowa Zelandia – to najwyżej ocenione białe wino na Wielkanoc
Ocena 4,8/5

Bogaty bukiet zapachów owocowych, nuty cytryny i agrestu. Wino dobrze zbudowane dzięki udziałowi niewielkich ilości wina dojrzewającego w dębowej beczce oraz dzikich drożdży. W smaku świeże z wyważona kwasowością o długim finiszu. Wino eleganckie, doskonale odzwierciedla charakter odmiany Sauvignon Blanc i wyjątkowy terroir Malborough.
Więcej o winie: Sauvignon Blanc z Malborough – Nowa Zelandia.
Wina czerwone łagodne – do białych mięs, drobiu, kaczki, pasztetów, twardych serów.
ważna uwaga.
Old Coach Road, Pinot Noir z regionu Nelson- Nowa Zelandia
Ocena 4,6/5

Piękny, przejrzysty, jasny kolor wiśniowy, charakterystyczny dla młodego Pinot Noir, złożone aromaty owocowe z dominacją czerwonych owoców ( truskawka, jeżyna), lekka, zrównoważona struktura. W smaku łagodne, prawie niewyczuwalne, gładkie taniny i kwasowość, delikatny smak przypraw. Wino przyjemne, łatwe w degustacji. Wino napowietrzyć – odkorkować 20-30 minut przed wypiciem, podawać lekko schłodzone.
Więcej o winie : Pinot Noir z regionu Nelson – Nowa Zelandia
Baltos, Mencia z regionu Bierzo – Hiszpania
Ocena 4,6/5

Wino o intensywnym kolorze jasnej czerwieni, z pięknym jasnym odblaskiem na dysku. W bogatym, owocowym bukiecie dominuje zapach truskawki i leśnych owoców. W smaku jest świeże, delikatne i zrównoważone, o łagodnej kwasowości. Ponadto, pijąc to ciekawe hiszpańskie wino wyczuwa się taniny, które z pewnością są efektem dojrzewania w beczce. Zaleca się wino napowietrzyć – odkorkować 20-30 minut przed wypiciem, podawać lekko schłodzone.
Więcej o winie: Mencía z regionu Bierzo.
Wina czerwone o złożonej strukturze – do czerwonych mięs, twardych serów dojrzewających.
ważna uwaga.
Castello di Volpaia, Chianti Classico Riserva 2017, Toskania – Włochy
Ocena 4,7/5

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia. Czysty, rubinowy kolor z jaśniejszymi odcieniami na dysku, bogaty, świeży bukiet aromatów czerwonych owoców, smak charakterystyczny dla Sangiovese – wyczuwalna, delikatna kwasowość, łagodne taniny będące rezultatem dwóch lat dojrzewania wina w beczce, wyczuwalne w długim finiszu.
Więcej o winie: Castello di Volpaia – kultowe Chianti Classico z Toskanii, Włochy.
Mi Lugar ,Tempranillo, Garnacha, z regionu Rioja – Hiszpania – to najwyżej ocenione czerwone wino na Wielkanoc
Ocena 4,9/5

W kieliszku uderza bogata paleta świeżych zapachów, głównie czerwonych owoców. Smak aksamitny, doskonale zrównoważone wszystkie składniki. Łagodna kwasowość, delikatne taniny – wino doskonałe spod ręki wyjątkowego mistrza.
Więcej o winie: Mi Lugar – wyjątkowe wino Bodegas Queirón z Rioja.