Wino na wielkanocny stół

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na Wielkanoc przygotowujemy wiele świątecznych potraw. Jak dopasować wino na Wielkanocny stół? Jakie do jakich potraw?

Na Wielkanoc przygotowujemy wiele świątecznych potraw. Do tradycji należą żurek, biała kiełbasa,  jarzynowa sałatka, schab ze śliwką, pieczona kaczka, zrazy… Z ciast drożdżowa babka i mazurek. Oczywiście na stole mogą pojawić się jeszcze inne potrawy. Jak dopasować wino na wielkanocny stół?

Jakie wino na wielkanocny stół?

Świąteczny obiad wymaga odpowiedniego towarzystwa – dobrego – wina. Warto zajrzeć do Winnicy Konesera (tutaj). Znajdziecie tam wiele win o znakomitej jakości – z różnych krajów, regionów winiarskich oraz odmian winogron. Każde jest jedyne w swoim rodzaju. Spośród nich wybrałem trzy wina białe i cztery czerwone.

Wina białe do dań z ryb, owoców morza, delikatnego drobiu, jako aperitif.

ważna uwaga.

Muscadet z regionu Doliny Loary – Francja

Ocena 4,6/5

Wino ma charakterystyczny, owocowy i kwiatowy bukiet zapachowy, jest dobrze zrównoważone smakowo, o delikatnej kwasowości z nieznacznie wyczuwalnymi musującymi bąbelkami. Specjalny proces winifikacji odbywa się w betonowych zbiornikach, wkopanych w ziemię. Win jest wytwarzane są metodą Sur Lie, na osadzie z drożdży, co nadaje mu wyjątkowy aromat i smak. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-9 C.

Więcej o winie: Wino Muscadet z Doliny Loary.

Grüner Veltliner z regionu Wachau – Austria

Ocena 4,5/5

Wino o zielonkawym, przejrzystym kolorze, w zapachu owocowe z nutami jabłka i owoców cytrusowych, w smaku wyraźna – lecz stonowana kwasowość – charakterystyczna dla tej odmiany winogron, w końcówce delikatnie mineralne. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-9 C.

Więcej o winie : Wino dla konesera – Grüner Veltliner z Austrii.

Lawsn’ s Dry Hill, Sauvignon Blanc z regionu Malborough – Nowa Zelandia

Ocena 4,8/5

Bogaty bukiet zapachów owocowych, nuty cytryny i agrestu. Wino dobrze zbudowane dzięki udziałowi niewielkich ilości wina dojrzewającego w dębowej beczce oraz dzikich drożdży. W smaku świeże z wyważona kwasowością o długim finiszu. Wino eleganckie, doskonale odzwierciedla charakter odmiany Sauvignon Blanc i wyjątkowy terroir Malborough.

Więcej o winie: Sauvignon Blanc z Malborough – Nowa Zelandia.

Wina czerwone łagodne – do białych mięs, drobiu, kaczki, pasztetów, twardych serów.

ważna uwaga.

Old Coach Road, Pinot Noir z regionu Nelson- Nowa Zelandia

Ocena 4,6/5

Piękny, przejrzysty, jasny kolor wiśniowy, charakterystyczny dla młodego Pinot Noir, złożone aromaty owocowe z dominacją czerwonych owoców ( truskawka, jeżyna), lekka, zrównoważona struktura. W smaku łagodne, prawie niewyczuwalne, gładkie taniny i kwasowość, delikatny smak przypraw. Wino przyjemne, łatwe w degustacji. Wino napowietrzyć – odkorkować 20-30 minut przed wypiciem, podawać lekko schłodzone.

Więcej o winie : Pinot Noir z regionu Nelson – Nowa Zelandia

Baltos, Mencia z regionu Bierzo – Hiszpania

Ocena 4,6/5

Wino o intensywnym kolorze jasnej czerwieni, z pięknym jasnym odblaskiem na dysku. W bogatym, owocowym bukiecie dominuje zapach truskawki i leśnych owoców. W smaku świeże, delikatne i zrównoważone – łagodna kwasowości i taniny, z pewnością efekt dojrzewania w beczce.Wino napowietrzyć – odkorkować 20-30 minut przed wypiciem, podawać lekko schłodzone.

Więcej o winie: Mencía z regionu Bierzo.

Wina czerwone o złożonej strukturze – do czerwonych mięs, twardych serów dojrzewających.

ważna uwaga.

Castello di Volpaia, Chianti Classico Riserva 2017, Toskania – Włochy

Ocena 4,7/5

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia. Czysty, rubinowy kolor z jaśniejszymi odcieniami na dysku, bogaty, świeży bukiet aromatów czerwonych owoców, smak charakterystyczny dla Sangiovese – wyczuwalna, delikatna kwasowość, łagodne taniny będące rezultatem dwóch lat dojrzewania wina w beczce, wyczuwalne w długim finiszu.

Więcej o winie: Castello di Volpaia – kultowe Chianti Classico z Toskanii, Włochy.

Mi Lugar ,Tempranillo, Garnacha, z regionu Rioja – Hiszpania

Ocena 4,9/5

W kieliszku uderza bogata paleta świeżych zapachów, głównie czerwonych owoców. Smak aksamitny, doskonale zrównoważone wszystkie składniki. Łagodna kwasowość, delikatne taniny – wino doskonałe spod ręki wyjątkowego mistrza.

Więcej o winie: Mi Lugar – wyjątkowe wino Bodegas Queirón z Rioja.

W zakładce Winnica Konesera – przy każdym winie jest link do miejsca, gdzie wino jest dostępne. Zapraszam!

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Queiron Reserva

Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki.

Queiron Mi Lugar

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.