Lato w pełni więc powodzenie mają wina białe i różowe – lekkie, orzeźwiająco owocowe. Powraca dyskusja na temat temperatury serwowania i sposobów schłodzenia wina. Niektórzy wrzucają do kieliszka kostki lodu. Czy jest to dopuszczalne i jak zmienią się cechy wina? Czy można tak schładzać wino?
Wielu pije wino białe lub różowe w niewłaściwej temperaturze – nadmiernie je schładza w lodówce czy wkłada kostki lodu do kieliszka. W efekcie wino jest rozwodnione i tłumi swoje charakterystyczne zapachy i smak.
Benin Web TV.
Schładzać wino lodem?
Eksperci są przeciwni takiej praktyce podkreślając, że dodanie lodu do białego lub różowego wina zmienia jego profil smakowy i strukturę:
- zmienia smak wina – lód topniejąc rozcieńcza, rozwadnia wino, co znacznie wpływa na jego smak. Zmniejsza intensywność i złożoność smaku. W winie białym lub różowym ważna jest równowaga kwasowości i owocowość. W niektórych winach znaczenie maja także element mineralne, które mogą zostać przytłumione;
- kostka lodu narusza temperaturę wina. Aby wydobyć w pełni aromaty i smaki wino powinno być serwowane w odpowiedniej temperaturze. Wina białe najlepiej podawać schłodzone do temperatury 11-12C, natomiast różowe 8-10C. Lód może szybko obniżyć temperaturę wina poza pożądany zakres i zmienić właściwości wina. Podobnie jeżeli wino dłuższy czas w lodówce może być nadmiernie schłodzone i wymagać czasu aby ograło się do odpowiedniej temperatury;
- brak uznania dla winiarza – naruszenie (nawet „popsucie”) właściwości wina poprzez dodanie lodu można również postrzegać jako brak szacunku i uznania dla winiarza, który dbając o uprawę winorośli, zbiór winogron oraz winifikację stworzył wino o szczególnym kolorze, zapachu i smaku.
Marek Rekowski – Przewodnik po Świecie Wina.
Jednakże, zwłaszcza wśród młodszych amatorów wina, rośnie przyzwolenie dodawania lodu do wina. Ocena smaku wina jest kwestią osobistych preferencji. Wino schłodzone i nieco rozwodnione lodem może sprawiać niektórym więcej przyjemności. Nie bez znaczenia jest klimat. W gorące letnie dni dodanie lodu może sprawić, że wino będzie bardziej orzeźwiające i dłużej chłodne.
Ostatecznie decyzja o dodaniu lodu do białego lub różowego wina zależy od osobistych preferencji. Tradycjonaliści będą podkreślać konieczność zachowania cech wina oraz uszanowania wysiłku winiarza, natomiast konsumenci o bardziej elastycznym podejściu będą kierować się własnymi preferencjami.
Schładzać wino można też inaczej!
Na szczęście, aby schłodzić wino nie trzeba do tego kostek lodu. Podsunę kilka interesujących pomysłów:
- przed podaniem wino można schłodzić w lodówce, a nawet zamrażarce;
- można schłodzić kieliszki, co pozwoli utrzymać pożądana temperaturę;
- zamiast lodu do kieliszka włożyć specjalne, przechowywane w lodówce, kostki ze stali nierdzewnej.