Czy schładzać wino wkładając lód do kieliszka?

Niektórzy wrzucają do kieliszka kostki lodu. Czy tak można schładzać wino i jak zmienią się cechy takiego wina?

Lato w pełni więc powodzenie mają wina białe i różowe – lekkie, orzeźwiająco owocowe. Powraca dyskusja na temat temperatury serwowania i sposobów schłodzenia wina. Niektórzy wrzucają do kieliszka kostki lodu. Czy jest to dopuszczalne i jak zmienią się cechy wina? Czy można tak schładzać wino?

Wielu pije wino białe lub różowe w niewłaściwej temperaturze  – nadmiernie je schładza w lodówce czy wkłada kostki lodu do kieliszka. W efekcie wino jest rozwodnione i tłumi swoje charakterystyczne zapachy i smak.

Schłodzone wino z lodem.

Benin Web TV.

Schładzać wino lodem?

Eksperci są przeciwni takiej praktyce podkreślając, że dodanie lodu do białego lub różowego wina zmienia jego profil smakowy i strukturę:

  • zmienia smak wina – lód topniejąc rozcieńcza, rozwadnia wino, co znacznie wpływa na jego smak. Zmniejsza intensywność i złożoność smaku. W winie białym lub różowym ważna jest równowaga kwasowości i owocowość. W niektórych winach znaczenie maja także element mineralne, które mogą zostać przytłumione;
  • kostka lodu narusza temperaturę wina. Aby wydobyć w pełni aromaty i smaki wino powinno być serwowane w odpowiedniej temperaturze. Wina białe najlepiej podawać schłodzone do temperatury 11-12C, natomiast różowe 8-10C. Lód może szybko obniżyć temperaturę wina poza pożądany zakres i zmienić właściwości wina. Podobnie jeżeli wino dłuższy czas w lodówce może być nadmiernie schłodzone i wymagać czasu aby ograło się do odpowiedniej temperatury;
  • brak uznania dla winiarza – naruszenie (nawet „popsucie”) właściwości wina poprzez dodanie lodu można również postrzegać jako brak szacunku i uznania dla winiarza, który dbając o uprawę winorośli, zbiór winogron oraz winifikację stworzył wino o szczególnym kolorze, zapachu i smaku.
Schładzanie wina - sugerowane temperatury.

Marek Rekowski – Przewodnik po Świecie Wina.

Jednakże, zwłaszcza wśród młodszych amatorów wina, rośnie przyzwolenie dodawania lodu do wina. Ocena smaku wina jest kwestią osobistych preferencji. Wino schłodzone i nieco rozwodnione lodem może sprawiać niektórym więcej przyjemności. Nie bez znaczenia jest klimat. W gorące letnie dni dodanie lodu może sprawić, że wino będzie bardziej orzeźwiające i dłużej chłodne.

Ostatecznie decyzja o dodaniu lodu do białego lub różowego wina zależy od osobistych preferencji. Tradycjonaliści będą podkreślać konieczność zachowania cech wina oraz uszanowania wysiłku winiarza, natomiast konsumenci o bardziej elastycznym podejściu będą kierować się własnymi preferencjami.

Schładzać wino można też inaczej!

Na szczęście, aby schłodzić wino nie trzeba do tego kostek lodu. Podsunę kilka interesujących pomysłów:

  • przed podaniem wino można schłodzić w lodówce, a nawet zamrażarce;
  • można schłodzić kieliszki, co pozwoli utrzymać pożądana temperaturę;
  • zamiast lodu do kieliszka włożyć specjalne, przechowywane w lodówce, kostki ze stali nierdzewnej.

Więcej o schładzaniu wina na blogu : Jak szybko schłodzić wino?

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY