Wina owocowe – szansa dla polskiego sadownictwa?

W Polsce odżywa tradycja na wina owocowe, które cieszyły się dobrą jakością i dużym powodzeniem w okresie międzywojennym.

W Polsce odżywa tradycja na wina owocowe, które cieszyły się dobrą jakością i dużym powodzeniem w okresie międzywojennym. Znane były wina wytwarzane przez Henryka Makowskiego w Kujawskiej Wytwórni Win w Kruszwicy. W szczytowym okresie produkowano tutaj 1 000 000 litrów wina owocowego rocznie!

Obecnie pasjonaci win owocowych – tacy jak Marcin i Beata Bańcerowscy – podejmują wysiłki reaktywacji polskiego winiarstwa, opartego na wysokiej jakości krajowych owocach. W Di Wine – Manufaktura Win Owocowych powstają oryginalne wina z jabłek, białych i czarnych porzeczek, agrestu, jagody kamczackiej i inne.

Wino owocowe - Di Wine.

Więcej na blogu o winach owocowych: Wina owocowe – reaktywacja?

O rynku owoców w Polsce i winach owocowych – wywiad z właścicielami Manufaktury Win Owocowych Di Wine:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?