Jak szybko schłodzić wino?

Jak szybko schłodzić wino? Pewnie macie ten problem, gdy kupujecie wino z zamiarem natychmiastowej konsumpcji. Pomagam, doradzam i tłumaczę. Co robić, a czego bezwzględnie unikać.

Najlepiej włożyć z odpowiednim wyprzedzeniem butelkę wina do lodówki. Można również owinąć butelkę mokrym materiałem i pozostawić w zamrażarce na około 10 minut. Lecz uwaga, jeśli zapomnisz wyjąć  butelkę po tym czasie – wino utraci swoje właściwości. Nie zaleca się schładzania szampana w zamrażarce. Jak szybko schłodzić wino?

Wiaderko na lód – jak szybko schłodzić wino

Jeśli wkładamy wino do wiaderka – warto pamiętać, aby nie wypełniać go całkowicie lodem. Bowiem wcale nie przyspiesza to schłodzenia wina. Najlepiej wiaderko wypełnić po połowie lodem, najlepiej pokruszonym, i wodą. Właśnie woda przyspieszy odprowadzenie ciepła z butelki. Warto także wsypać dużo soli. Butelka powinna być zanurzona po szyjkę – w ten sposób schłodzimy wino w 15 minut.

Preferuję wina schłodzone.
Jak szybko schłodzić wino i w jakiej temperaturze podawać? Może wiadro?
fot.winnicaprofesora

Jak szybko schłodzić wino i utrzymać temperaturę?

Schłodzone wino można także umieścić  w specjalnym pojemniku termoizolacyjnym, który przez jakiś czas będzie utrzymywał temperaturę wina.

Niektórzy idą na skróty i do kieliszka wina wrzucają kostki lodu.  Nie polecam tej metody. Wprawdzie wino będzie chłodniejsze, lecz rozwodnione utraci swoje właściwości – zapach i smak.

Oprócz wiaderka na lód warto także zaopatrzyć się w specjalny termometr  nakładany na butelkę, który wskaże dokładnie temperaturę wina.

W jakiej temperaturze serwować wino?

Schłodzenia wymagają wina białe, różowe i musujące. Także niektóre wina czerwone zyskują na delikatnym schłodzeniu. Pamiętajmy, że w lecie – zarówno w domu jaki i na zewnątrz – temperatura może być wysoka i wino w butelce, a zwłaszcza w kieliszku – szybko ogrzewa się.

Zalecana temperatura serwowania zależy od rodzaju i cech, stylu wina. Niekiedy producenci  na małej etykiecie butelki  zalecają temperaturę serwowania wina. Nie jest to jednak praktyka powszechna.

Jak szybko schłodzić wino i w jakiej temperaturze podawać? Krótka ściąga!
Porady praktyczne – Przewodnik po świecie wina

Wina białe – w jakiej temperaturze podawać?

Słodkie wina białe należy serwować w temperaturze około 10 C, natomiast wytrawne, zwłaszcza te o bardziej solidnej budowie i dojrzewające w beczce, mogą być podane w nieco wyższej temperaturze – 10-12 C. Producenci szampana zalecają schłodzenie wina do 6-9 C.

Wina czerwone – w jakiej temperaturze podawać?

Panuje przekonanie, że wino czerwone powinno mieć temperaturę pokojową. Samo określenie temperatura pokojowa jest nieprecyzyjne, bowiem w każdym mieszkaniu lub domu, także w zależności od pory roku, temperatura może być różna. Z pewnością temperatura powyżej 18 C jest zbyt wysoka dla wina czerwonego, jego smak staje się wówczas nieostry.

Warto zwrócić uwagę na cechy wina, jakie nadają mu odmiana winogron z której powstało oraz sposób winifikacji i dojrzewania. I tak wina o lekkiej budowie, np. Beaujolais z odmiany Gamay lub wina z odmiany Pinot Noir można z powodzeniem lekko schłodzić. Nawet Cabernet Sauvignon warto delikatnie schłodzić, aby zapobiec serwowaniu wina zbyt ciepłego.

Osobiście wina lekkie schładzam do około 13-14-C, a wina o solidnej budowie do 15- 16 C.

O schłodzeniu wina czerwonego czytaj na blogu:

https://winnicaprofesora.pl/porady/czy-czerwone-wino-mozna-pic-schlodzone/

 

 

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY