Najlepiej włożyć z odpowiednim wyprzedzeniem butelkę wina do lodówki. Można również owinąć butelkę mokrym materiałem i pozostawić w zamrażarce na około 10 minut. Lecz uwaga, jeśli zapomnisz wyjąć butelkę po tym czasie – wino utraci swoje właściwości. Nie zaleca się schładzania szampana w zamrażarce. Jak szybko schłodzić wino?
Wiaderko na lód – jak szybko schłodzić wino
Jeśli wkładamy wino do wiaderka – warto pamiętać, aby nie wypełniać go całkowicie lodem. Bowiem wcale nie przyspiesza to schłodzenia wina. Najlepiej wiaderko wypełnić po połowie lodem, najlepiej pokruszonym, i wodą. Właśnie woda przyspieszy odprowadzenie ciepła z butelki. Warto także wsypać dużo soli. Butelka powinna być zanurzona po szyjkę – w ten sposób schłodzimy wino w 15 minut.
Jak szybko schłodzić wino i utrzymać temperaturę?
Schłodzone wino można także umieścić w specjalnym pojemniku termoizolacyjnym, który przez jakiś czas będzie utrzymywał temperaturę wina.
Niektórzy idą na skróty i do kieliszka wina wrzucają kostki lodu. Nie polecam tej metody. Wprawdzie wino będzie chłodniejsze, lecz rozwodnione utraci swoje właściwości – zapach i smak.
Oprócz wiaderka na lód warto także zaopatrzyć się w specjalny termometr nakładany na butelkę, który wskaże dokładnie temperaturę wina.
W jakiej temperaturze serwować wino?
Schłodzenia wymagają wina białe, różowe i musujące. Także niektóre wina czerwone zyskują na delikatnym schłodzeniu. Pamiętajmy, że w lecie – zarówno w domu jaki i na zewnątrz – temperatura może być wysoka i wino w butelce, a zwłaszcza w kieliszku – szybko ogrzewa się.
Zalecana temperatura serwowania zależy od rodzaju i cech, stylu wina. Niekiedy producenci na małej etykiecie butelki zalecają temperaturę serwowania wina. Nie jest to jednak praktyka powszechna.
Wina białe – w jakiej temperaturze podawać?
Słodkie wina białe należy serwować w temperaturze około 10 C, natomiast wytrawne, zwłaszcza te o bardziej solidnej budowie i dojrzewające w beczce, mogą być podane w nieco wyższej temperaturze – 10-12 C. Producenci szampana zalecają schłodzenie wina do 6-9 C.
Wina czerwone – w jakiej temperaturze podawać?
Panuje przekonanie, że wino czerwone powinno mieć temperaturę pokojową. Samo określenie temperatura pokojowa jest nieprecyzyjne, bowiem w każdym mieszkaniu lub domu, także w zależności od pory roku, temperatura może być różna. Z pewnością temperatura powyżej 18 C jest zbyt wysoka dla wina czerwonego, jego smak staje się wówczas nieostry.
Warto zwrócić uwagę na cechy wina, jakie nadają mu odmiana winogron z której powstało oraz sposób winifikacji i dojrzewania. I tak wina o lekkiej budowie, np. Beaujolais z odmiany Gamay lub wina z odmiany Pinot Noir można z powodzeniem lekko schłodzić. Nawet Cabernet Sauvignon warto delikatnie schłodzić, aby zapobiec serwowaniu wina zbyt ciepłego.
Osobiście wina lekkie schładzam do około 13-14-C, a wina o solidnej budowie do 15- 16 C.
O schłodzeniu wina czerwonego czytaj na blogu:
https://winnicaprofesora.pl/porady/czy-czerwone-wino-mozna-pic-schlodzone/
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Czy schładzać wino wkładając lód? | Winnica Profesora