Letnie, wysokie temperatury sprzyjają konsumpcji wina białego i różowego, które odpowiednio schłodzone dają wrażenie lekkości i świeżości. Wina czerwone, zawierające taniny są cięższe i bardziej zdecydowane w smaku. Łączy się je z cięższymi, mięsnymi potrawami.
Dominuje przekonanie, że wino czerwone powinno mieć tzw. temperaturę pokojową, w okolicach 18C. Nie jest to do końca prawdą, bowiem niektóre wina czerwone smakują lepiej jeśli są schłodzone. Przypominam sobie spotkanie z Alejandro Fernandezem z Reibera del Duero, właścicielem bodegi i twórcą słynnego czerwonego wina Pesquera z odmiany Tempranillo który powiedział, że swoje wino pije tylko schłodzone.
Które czerwone wina warto schodzić przed degustacją i od czego to zależy?
Budowa wina, jego zapachy, smaki, taniny, kwasowość zależą przede wszystkim od odmiany winogron, z której wino powstało oraz od procesu winifikacji. Ważnym składnikiem decydującym o tym, czy wino jest ciężkie w smaku jest zawartość tanin.Są odmiany winogron, które mają dużo tanin – Tannat, Nabbiolo, Cabernet Sauvignon, Syrah. W innych, takich jak Pinot Noir, Gamay, Corvina, Cabernet Franc czy Tempranillo tanin jest mniej.
Właściwości wina czerwonego powstają także podczas procesu winifikacji. W trakcie maceracji skórek winogron do wina przedostają się składniki w nich zawarte. Charakterystyczna jest maceracja węglowa stosowana przy wytwarzaniu win z odmiany Gamay w regionie Beaujolais , która nadaje im lekką budowę, łagodność tanin i świeży, owocowy bukiet zapachowy.
Wina zawierające mniejsze ilości tanin są lżejsze, łagodniejsze w smaku i te właśnie warto schłodzić do temperatury około 12- 14 C. Nie więcej, bowiem wino zbyt zimne traci na wyrazistości zapachów i odczuciu smaku.
Aby wino schłodzić wystarczy włożyć je na 30 minut do lodówki. Nie zapomnij wyjąć wina, bowiem zbyt zimne nie będzie smakować. Schłodzone wino najlepiej umieścić w termicznym pojemniku lub wiaderku z zimna wodą i lodem.
Wina czerwone, które warto schłodzić:
Odmiana Gamay
– Beaujolais Village, Crus de Beaujolais z regionu Beaujolais we Francji
Więcej o regionie i winach Beaujolais na blogu i vlogu:
Odmiana Corvina
– wino Valpolicella Cassico (kupaż Corvina, Molinara, Rondinella), Bardolino (kupaż Corvina, Rondinella) z regionu Veneto we Włoszech.
Odmiana Pinot Noir
– wino z regionu Burgundii, z Central Otago w Nowej Zelandii oraz z Chile, np. Frontera Concha y Toro.
Więcej o regionie i winach Burgundii na blogu i vlogu:
Regiony Winiarskie Francji – Burgundia
Odmiana Cabernet Franc
– wino Saumur-Champigny, Bourgeil, Chinon z regionu Doliny Loary we Francji
Więcej o regionie i winach Doliny Loary na blogu: Dolina Loary-regiony winiarskie Francji
Dolina Loary – Regiony winiarskie Francji