Wino Muscadet z Doliny Loary

Region winiarski Dolina Loary jest drugim - po Bordeaux - obszarem winnic we Francji. Właśnie tam powstaje słynny Muscadet, który recenzuję.

Region winiarski Dolina Loary (Valée de la Loire) jest drugim – po Bordeaux – obszarem winnic we Francji. O ile Bordeaux słynie z win czerwonych – to Dolina Loary jest znana przede wszystkim z doskonałych win białych, takich jak Pouilly Fumé, Sancerre, które powstają z odmiany Sauvignon Blanc oraz wino Muscadet z odmiany Melon de Bourgogne.

W ramach Doliny Loary wyróżnia się cztery główne regiony winiarskie:

  • Nantes,
  • Anjou,
  • Touraine
  • Centre.
Muscadet z Doliny Loary.
Winnice otulone oparami z Loary, fot.vinvaldeloire.fr

Wino Muscadet AOC

Jednym z najważniejszych, białych win z Regionu Doliny Loary jest wytrawne Muscadet, wytwarzane z odmiany Melon B – Melon de Bourgogne w winnicach położonych na południe od miasta Nantes. W 1936 roku Muscadet uzyskał oznaczenie pochodzenia AOC- Appellation d’ Origine Contrôlée. Winnice zajmują około 13 000 hektarów przeznaczonych wyłącznie dla produkcji wina białego.

Wino Muscadet ma cztery oznaczenia pochodzenia AOC:

  • Muscadet  Sèvre et Maine,
  • Muscadet Côtes de Grandieu,
  • Muscadet Coteaux de la Liore  
  • oraz ogólnie  Muscadet.
Muscadet z Doliny Loary.
Regiony Muscadet,winefomormalpeople

Sèvre et Maine – główny obszar wina

Na obszarze 8 800 hektarów, na południowy – wschód od Nantes, przecinane dwiema rzekami Sèvre i Maine, rozciągają się winnice gdzie powstaje wino oznaczone jako Muscadet Sèvre et Maine. Stąd pochodzi ponad 70% produkcji wina Muscadet. Prawie połowa wina jest wytwarzana metodą Sur Lie (na osadzie), nadającą mu pewne cechy wina musującego (delikatne bąbelki).

Muscadet z Doliny Loary.
Wino Muscadet, winnicaprofesora.
Muscadet konsumpcja.
konsuDegustacja wina Muscadet, fot. winnicaprofesora.

Sur Lie – na czym polega?

Metoda produkcji wina Muscadet nazywana Sur Lie (na osadzie) polega na tym, że wino ma kontakt z osadem obumarłych drożdży, jaki utworzył się na dnie i ściankach beczki. Metodę odkryto przypadkowo na początku XX wieku. Winiarze z okolic Nantes przechowywali dla siebie beczki z najlepszym winem aby uświetniać rodzinne uroczystości. Ponieważ wina nie czerpano przez dłuższy czas, w beczce osadzały się resztki drożdży z fermentacji nadając winu szczególny charakter, świeżość w ustach i szeroki bukiet zapachowy.

Muscadet produkcja.
Osad z drożdży w beczce, fot. wikipedia

Wino pozostaje przez jedną zimę w beczce lub zbiorniku z osadami drożdży z fermentacji i jest nalewane do butelek na wiosnę lub jesienią następnego roku.  W napełnionym do butelki winie może pozostawić niewielka ilość dwutlenku węgla zaznaczając musujące bąbelki. Zawartość alkoholu w winie Muscadet nie powinna przekraczać 12%.

Butelka wina Muscadet ma charakterystyczny kształt, zbliżony do butelki typu burgundzkiego, oraz wygrawerowane na szkle napisy: Muscadet na dole butelki oraz Sur Lie na górze – o ile wino było produkowane właśnie tą metodą.

Wino Muscadet z Domaine de la Bretonnière

Rodzinna posiadłość winiarska Domaine de la Bretonnière słynie z białych win Muscadet. Na obszarze 25 hektarów, na gliniastej glebie, z winogron Melon de Bourgogne  powstają doskonałe, wytrawne wina białe Muscadet. Roczna produkcja sięga 65 000 butelek.

Specjalny proces winifikacji odbywa się w betonowych zbiornikach, wkopanych w ziemię. Wszystkie wina wytwarzane są metodą Sur Lie, na osadzie z drożdży, co nadaje im charakterystyczny aromat i  smak. Obok win podstawowych, w niewielkiej winnicy o powierzchni jednego hektara, powstaje Muscadet wyjątkowej jakości – Clos du Patis d’ Enfer.

Wino: Muscadet, 2018.

Kraj i region: Francja, Dolina Loary, Sevre et Maine AOP.

Producent: Domaine de la Bretonnière.

Rodzaj, odmiana: białe, wytrawne, metoda Sur Lie, odmiana Melon de Bourgogne.

Ocena:


Wino ma charakterystyczny, owocowy i kwiatowy bukiet zapachowy, jest dobrze zrównoważone smakowo, o delikatnej kwasowości z nieznacznie wyczuwalnymi musującymi bąbelkami.

Wino może leżakować do 5 lat nie tracąc swoich walorów. Podawać schłodzone, w temperaturze 8-9 C. Idealne wino do owoców morza i dań z ryb.

Ocena konsumentów z degustacji w restauracji Tusieje: 

Ogólna 4,6/5, w tym zapach 4,7/5, smak 4,5/5. Wino dostępne w sklepach – winnica.pl – i gwarantuję jego oryginalność.

Wino Muscadet i Muscat – o co chodzi?

Wprawdzie obydwie nazwy  są bardzo podobne, to jednak wina są zupełnie różne. O ile Muscadet jest winem wytrawnym, to Muscat, wytwarzany z winogron o takiej samej nazwie, jest naturalnie słodkim winem deserowym. Jak np. francuski Muscat de Rivesaltes z regionu Rousillion, lub musującym, jak np. włoskie Moscato d’ Asti.

Szukając dobrego wina Muscadet z regionu Doliny Loary – powinniśmy zwracać uwagę, czy na etykiecie znajdziemy informację, że – niezależnie od nazwy producenta – wino posiada:

  • jedno z trzech oznaczeń pochodzenia: Muscadet  Sèvre  et Maine, Muscadet Côtes de Grandieu  lub Muscadet Coteaux de la Liore;
  • oraz czy na dole butelki znajduje się wygrawerowany  napis Muscadet , a na górze napis Sur Lie, wskazujący na specjalną metodę produkcji wina.

Więcej o regionie i winach Doliny Loary.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY