Jak próbować wino – kilka praktycznych wskazówek

W końcu wybraliśmy wino i teraz trzeba je spróbować. Jak próbować wino, aby poznać jego charakter i właściwe cechy? Krótki poradnik, który pokazuje - że to nie jest trudne.

Spis Treści:

W końcu wybraliśmy wino i teraz trzeba je spróbować. Jak próbować wino, aby poznać jego charakter i właściwie ocenić jego cechy?

Jak próbować wino – proste wskazówki

Są trzy proste wskazówki, aby nauczyć się próbować wino. Pamiętajmy, że w próbowaniu uczestniczy nie tylko odczucie smaku – który koncentruje się na składnikach podstawowych, takich jak słodki, słony, gorzki i kwaśny – które odczuwają nasze kubki smakowe na języku. Wino ma strukturę, jaką odkrywamy nabierając doświadczenia i próbując wielu win.

Jak próbować wino?
Próbujemy wino.

Pierwszym krokiem jest napowietrzenie wina

Wino młode jest zazwyczaj lepsze, jeśli je odpowiednio napowietrzymy.  Wino zamknięte w butelce musi pooddychać, otworzyć się. Uwolnić aromaty i uwypuklić swoją budowę. Napowietrzenie i odpowiednia temperatura poprawią Twoje doświadczenie w degustacji wina młodego. Jednak nie każde wino wymaga napowietrzenia.

Druga rada dotyczy temperatury próbowanego wina

Próbowane wino powinno mieć odpowiednią temperaturę i kieliszek, do którego je nalewamy. Wino czerwone warto nieznacznie schłodzić. Wino zbyt ciepłe – powyżej 18C – traci świeżość i bukiet aromatów. Staje się „płaskie” w smaku. Podobnie, wino białe traci swoje cechy w miarę  jego ocieplania się w kieliszku.

Należy rozróżnić próbowanie od picia wina. Degustowanie jest ostatecznym werdyktem, jaki dajemy winu. Natomiast podczas próbowania oceniamy równowagę, budowę, odczucia na podniebieniu, poziom słodyczy, kwasowość i trwałość utrzymywania się smaku – tak zwany finisz wina.

Jak próbować wino?

Do ust należy wziąć wystarczającą ilość wina, aby ocenić jego wszystkie cechy, zapachy, smak i budowę. Jeżeli porcja wina będzie zbyt mała, utracimy sporo z efektów, jakie będziemy odczuwać w ustach. Dlatego próbując warto nieznacznie otworzyć usta i wdychając wpuścić nieco powietrza, a następnie – przez moment – powoli przeżuwać wino.

Należy obserwować wszystkie odczucia jakie pojawiają się w ustach i na podniebieniu:

  • Czy nasze odczucia były korzystne?
  • Czy wino było łagodne, jedwabiste, aksamitne czy szorstkie lub suche?
  • Czy było lekkie, skoncentrowane, krzepkie? Określenie krzepkie odnosi się do wysokiej zawartości alkoholu, która odczuwa się na podniebieniu.
  • Jakie było odczucie wina na początku? Jak zaatakowało nasze kubki smakowe?
  • Czy było owocowe, świeże? Świeżość pochodzi z kwasowości.
  • Czy było słodkie, gorzkie, gryzące lub kwaśne?

Wszystkie te cechy świadczą o jakości każdego dobrego wina, podobnie jak długość i trwałość na finiszu. Im dłużej pozostają w ustach dobre i przyjemne smaki, tym lepsze jest wino.

Warto zapamiętać wino, które próbowałeś i smakowało (lub nie) Tobie. Można zrobić zdjęcie etykiety win, które smakowały najbardziej i dołączyć komentarz. Zobaczysz jak szybko postępować będzie Twoja znajomość  wina.

Więcej na temat poznawania kolorów, aromatów i smaków wina oraz napowietrzania i dekantacji dowiesz się z książki:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?