W końcu wybraliśmy wino i teraz trzeba je spróbować. Jak próbować wino, aby poznać jego charakter i właściwie ocenić jego cechy?
Jak próbować wino – proste wskazówki
Są trzy proste wskazówki, aby nauczyć się próbować wino. Pamiętajmy, że w próbowaniu uczestniczy nie tylko odczucie smaku – który koncentruje się na składnikach podstawowych, takich jak słodki, słony, gorzki i kwaśny – które odczuwają nasze kubki smakowe na języku. Wino ma strukturę, jaką odkrywamy nabierając doświadczenia i próbując wielu win.

Pierwszym krokiem jest napowietrzenie wina
Wino młode jest zazwyczaj lepsze, jeśli je odpowiednio napowietrzymy. Wino zamknięte w butelce musi pooddychać, otworzyć się. Uwolnić aromaty i uwypuklić swoją budowę. Napowietrzenie i odpowiednia temperatura poprawią Twoje doświadczenie w degustacji wina młodego. Jednak nie każde wino wymaga napowietrzenia.
Druga rada dotyczy temperatury próbowanego wina
Próbowane wino powinno mieć odpowiednią temperaturę i kieliszek, do którego je nalewamy. Wino czerwone warto nieznacznie schłodzić. Wino zbyt ciepłe – powyżej 18C – traci świeżość i bukiet aromatów. Staje się „płaskie” w smaku. Podobnie, wino białe traci swoje cechy w miarę jego ocieplania się w kieliszku.
Należy rozróżnić próbowanie od picia wina. Degustowanie jest ostatecznym werdyktem, jaki dajemy winu. Natomiast podczas próbowania oceniamy równowagę, budowę, odczucia na podniebieniu, poziom słodyczy, kwasowość i trwałość utrzymywania się smaku – tak zwany finisz wina.
Jak próbować wino?
Do ust należy wziąć wystarczającą ilość wina, aby ocenić jego wszystkie cechy, zapachy, smak i budowę. Jeżeli porcja wina będzie zbyt mała, utracimy sporo z efektów, jakie będziemy odczuwać w ustach. Dlatego próbując warto nieznacznie otworzyć usta i wdychając wpuścić nieco powietrza, a następnie – przez moment – powoli przeżuwać wino.
Należy obserwować wszystkie odczucia jakie pojawiają się w ustach i na podniebieniu:
- Czy nasze odczucia były korzystne?
- Czy wino było łagodne, jedwabiste, aksamitne czy szorstkie lub suche?
- Czy było lekkie, skoncentrowane, krzepkie? Określenie krzepkie odnosi się do wysokiej zawartości alkoholu, która odczuwa się na podniebieniu.
- Jakie było odczucie wina na początku? Jak zaatakowało nasze kubki smakowe?
- Czy było owocowe, świeże? Świeżość pochodzi z kwasowości.
- Czy było słodkie, gorzkie, gryzące lub kwaśne?
Wszystkie te cechy świadczą o jakości każdego dobrego wina, podobnie jak długość i trwałość na finiszu. Im dłużej pozostają w ustach dobre i przyjemne smaki, tym lepsze jest wino.
Warto zapamiętać wino, które próbowałeś i smakowało (lub nie) Tobie. Można zrobić zdjęcie etykiety win, które smakowały najbardziej i dołączyć komentarz. Zobaczysz jak szybko postępować będzie Twoja znajomość wina.
Więcej na temat poznawania kolorów, aromatów i smaków wina oraz napowietrzania i dekantacji dowiesz się z książki:
Książkę kupisz na blogu!