Jak próbować wino – kilka praktycznych wskazówek

W końcu wybraliśmy wino i teraz trzeba je spróbować. Jak próbować wino, aby poznać jego charakter i właściwe cechy? Krótki poradnik, który pokazuje - że to nie jest trudne.

W końcu wybraliśmy wino i teraz trzeba je spróbować. Jak próbować wino, aby poznać jego charakter i właściwie ocenić jego cechy?

Jak próbować wino – proste wskazówki

Są trzy proste wskazówki, aby nauczyć się próbować wino. Pamiętajmy, że w próbowaniu uczestniczy nie tylko odczucie smaku – który koncentruje się na składnikach podstawowych, takich jak słodki, słony, gorzki i kwaśny – które odczuwają nasze kubki smakowe na języku. Wino ma strukturę, jaką odkrywamy nabierając doświadczenia i próbując wielu win.

Jak próbować wino?
Próbujemy wino.

Pierwszym krokiem jest napowietrzenie wina

Wino młode jest zazwyczaj lepsze, jeśli je odpowiednio napowietrzymy.  Wino zamknięte w butelce musi pooddychać, otworzyć się. Uwolnić aromaty i uwypuklić swoją budowę. Napowietrzenie i odpowiednia temperatura poprawią Twoje doświadczenie w degustacji wina młodego. Jednak nie każde wino wymaga napowietrzenia.

Druga rada dotyczy temperatury próbowanego wina

Próbowane wino powinno mieć odpowiednią temperaturę i kieliszek, do którego je nalewamy. Wino czerwone warto nieznacznie schłodzić. Wino zbyt ciepłe – powyżej 18C – traci świeżość i bukiet aromatów. Staje się „płaskie” w smaku. Podobnie, wino białe traci swoje cechy w miarę  jego ocieplania się w kieliszku.

Należy rozróżnić próbowanie od picia wina. Degustowanie jest ostatecznym werdyktem, jaki dajemy winu. Natomiast podczas próbowania oceniamy równowagę, budowę, odczucia na podniebieniu, poziom słodyczy, kwasowość i trwałość utrzymywania się smaku – tak zwany finisz wina.

Jak próbować wino?

Do ust należy wziąć wystarczającą ilość wina, aby ocenić jego wszystkie cechy, zapachy, smak i budowę. Jeżeli porcja wina będzie zbyt mała, utracimy sporo z efektów, jakie będziemy odczuwać w ustach. Dlatego próbując warto nieznacznie otworzyć usta i wdychając wpuścić nieco powietrza, a następnie – przez moment – powoli przeżuwać wino.

Należy obserwować wszystkie odczucia jakie pojawiają się w ustach i na podniebieniu:

  • Czy nasze odczucia były korzystne?
  • Czy wino było łagodne, jedwabiste, aksamitne czy szorstkie lub suche?
  • Czy było lekkie, skoncentrowane, krzepkie? Określenie krzepkie odnosi się do wysokiej zawartości alkoholu, która odczuwa się na podniebieniu.
  • Jakie było odczucie wina na początku? Jak zaatakowało nasze kubki smakowe?
  • Czy było owocowe, świeże? Świeżość pochodzi z kwasowości.
  • Czy było słodkie, gorzkie, gryzące lub kwaśne?

Wszystkie te cechy świadczą o jakości każdego dobrego wina, podobnie jak długość i trwałość na finiszu. Im dłużej pozostają w ustach dobre i przyjemne smaki, tym lepsze jest wino.

Warto zapamiętać wino, które próbowałeś i smakowało (lub nie) Tobie. Można zrobić zdjęcie etykiety win, które smakowały najbardziej i dołączyć komentarz. Zobaczysz jak szybko postępować będzie Twoja znajomość  wina.

Więcej na temat poznawania kolorów, aromatów i smaków wina oraz napowietrzania i dekantacji dowiesz się z książki:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY