Rioja to najważniejszy region hiszpański produkcji wina wysokiej jakości, który jako pierwszy w kraju otrzymał w 1925 roku prawo oznaczania wina świadectwem pochodzenia.
Region winiarski Rioja DOC
Wzdłuż doliny rzeki Ebro rozpościera się ponad 60 000 hektarów winnic. 17 000 winiarzy, w 800 winiarniach, wytwarza wino (głównie czerwone) posiadające najwyższe oznaczenie jakościowe DOC – Denominación de Origen Calificada (Kwalifikowane Oznaczenie Pochodzenia). Region winiarski Rioja dzieli się na trzy subregiony:
- Rioja Baja (Rioja Dolna),
- Rioja Alta (Rioja Górna),
- Rioja Alavesa.
Główne odmiany winogron:
- czerwone Tempranillo zajmuje 75% powierzchni winnic, Garnacha, Graciano, Mazuelo;
- białe Viura, Malvasia, Garnacha Blanca.
Rocznie na rynek krajowy oraz eksport trafia około 340 milionów butelek wina DOC Rioja. W tym najwyższej jakości wina dojrzewającego w dębowych beczkach, oznaczanego jako crianza, reserva oraz gran reserva. Oprócz wina słynne są regionalne szparagi oraz doskonałej jakości czerwona papryka (Pimiento Riojano).
Jedną z prestiżowych, rodzinnych firm winiarskich w regionie Rioja jest Bodegas Queirón. W jej skład wchodzi niewielka winnica El Arca, uznana jako Viñedo Singular – Wyjątkowa Winnica, najwyższą klasę w regionie DOC Rioja.
Bodegas Queirón z Rioja
Gabriel Pérez założył w 1985 roku w Rioja firmę winiarska Ontañon. Natomiast w 2010 roku w miasteczku Quel – skąd pochodzi – kolejne przedsięwzięcie winiarskie – Queirón.
Winnice rozciągają się pomiędzy wzgórzami Yerga i La Hoz w sercu historycznego miejsca Barrio de Bodegas w Quel. Winnice u podnóża Sierra Yerga są jednymi z najmniejszych, unikalnych terroir w regionie winiarskim Rioja.
Wina Queirón powstają z trzech głównych odmian czerwonych – Garnacha, Tempranillo i Graciano – z oddzielnych parcel winnic położonych na zboczach Sierra de Yerga. Każda z nich to oryginalny terroir nadający winom wyjątkowe cechy.
Wina z Quel powstają ze starych winorośli jak również z selekcji najlepszych z nich, powstają w biologicznych, wysoko położonych winnicach o doskonałym nasłonecznieniu i charakterystycznej glebie, której skład kształtował się miliony lat temu. Wszystko to , oraz umiejętności i pasja winiarzy tworzy niepowtarzalny terroir. Całość składa się z 25 oddzielnych parceli, gdzie dojrzewają stuletnie winogrona Garnacha – z których powstaje wino El Arca, wysoko położonych La Pasada z odmianą Tempranillo czy El Pozo z Graciano.
Obecnie w winiarni powstają cztery wina:
- El Arca, z wyjątkowych, bardzo starych winorośli Garnacha;
- Mi Lugar jako kupaż Tempranillo i Garnacha;
- Queirón Reserva z winnicy La Pasada;
- Ensayos Capitales, wino z miejscowej w Rioja odmiany Graciano, bez siarczynów.
Nowa winiarnia
Wina wytwarzane są w nowej – oryginalnej winiarni – Queirón zbudowanej zgodnie z miejscową tradycją na czterech podziemnych poziomach, co pozwala na organizację całego procesu wytwarzania wina na zasadzie przepływów grawitacyjnych. Daje to gwarancję starannej troski o winogrona, moszcz i wino bez koniecznych – mechanicznych – manipulacji, np. przepompowywania moszczu. Każdy poziom systemu grawitacji odpowiada poszczególnym etapom winifikacji, począwszy od dostarczenia i selekcji winogron na poziomie górnym po kolejne, niższe poziomy produkcji, dojrzewania wina w beczkach i magazynowania wina.
Wino Mi Lugar, 2017
Kraj, region: Hiszpania, Rioja.
Producent: Bodegas Queirón.
Rodzaj : czerwone, wytrawne.
Odmiana: kupaż Tempranillo, Garnacha.
Ocena
Wino Mi Lugar powstało z najlepszych, wyselekcjonowanych winogrona z czterech działek – El Poeta, La Perdida, La Bartola, Hoyo Judio. Położonych na wysokości 620 -670 m.n.p.m. Wino jest kompozycją odmian – 90% Tempranillo i 10% Garnacha.
Rocznik 2017 powstawał w warunkach bardzo ciepłego lata, co znacznie ograniczyło wielkość zbioru winogron, lecz ich jakość okazała się nadzwyczajna. Doskonała jakość, dokładna selekcja winogron oraz staranny proces winifikacji i wieloetapowy dojrzewania sprawiają, że wino Mi Lugar jest wyśmienite.
W kieliszku uderza bogata paleta świeżych zapachów, głównie czerwonych owoców. Smak aksamitny, doskonale zrównoważone wszystkie składniki. Łagodna kwasowość, delikatne taniny- wino doskonałe spod ręki wyjątkowego mistrza.
Zasłużona, prawie idealna ocena winnicyprofesora – 4,9/5.
Dlaczego wino Mi Lugar jest wyśmienite?
Wyjątkową jakość wino Mi Lugar zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu terroir, lecz także doskonałej selekcji winogron oraz procesowi winifikacji.
Winogrona są zbierane ręcznie i trzykrotnie selekcjonowane – pierwszy raz w winnicy z poszczególnych parcel, drugi w winiarni całych gron w trakcie odszypułkowania i trzeci raz w trakcie selekcji jagód. Cały proces produkcji odbywa się metodą grawitacji tak, aby winogrona i moszcz nie były poddawane interwencji mechanicznej. Przez pięć dni ma miejsce maceracja wstępna. Potem delikatna fermentacja przez ponad 18 dni w temperaturze 22 i 26C. Fermentacja jabłkowo-mlekowa odbywa się w beczkach z dębu francuskiego. Następnie wino dojrzewa 18 miesięcy w drewnianych pojemnikach składających się w 20% z dębu amerykańskiego i 80% francuskiego, zbudowanych z klepek o różnym stopniu wypalenia. Zanim wino trafi do butelek dojrzewa jeszcze 6 miesięcy w pojemnikach.
Vino de Quel
Na etykiecie wina umieszczony jest napis Vino de Quel, czyli wino z miejscowości Quel. Od 1999 roku wino z Rioja może używać na etykiecie nazwy miejscowości, z której pochodzi, pod warunkiem, że winogrona, produkcja, dojrzewanie oraz butelkowanie wina odbyły się we wskazanej miejscowości.
Na cześć poety
Mi Lugar – Moje Miejsce, nazwa wina nawiązuje do tytułu wiersza poety, dramaturga Manuela Breton de los Herreros (1796 – 1873), który urodził się i wychowywał w Quel, podobnie jak wino, które także tutaj powstaje.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Wino na Wielkanoc - jak wybrać? | Winnica Profesora