Mi Lugar – wyjątkowe wino Bodegas Queirón z Rioja

Rioja to najważniejszy region hiszpański produkcji wina wysokiej jakości, który otrzymał prawo oznaczania wina świadectwem pochodzenia.

Rioja to najważniejszy region hiszpański produkcji wina wysokiej jakości, który jako pierwszy w kraju otrzymał w 1925 roku prawo oznaczania wina świadectwem pochodzenia.

Region winiarski Rioja DOC

Wzdłuż doliny rzeki Ebro rozpościera się ponad 60 000 hektarów winnic. 17 000 winiarzy, w 800 winiarniach, wytwarza wino (głównie czerwone) posiadające najwyższe oznaczenie jakościowe DOC – Denominación de Origen Calificada (Kwalifikowane Oznaczenie Pochodzenia). Region winiarski Rioja dzieli się na trzy subregiony:

  • Rioja Baja (Rioja Dolna),
  • Rioja Alta (Rioja Górna),
  • Rioja Alavesa.
Winiarnia w Rioja.
Winnice w Rioja | fot.the drink business

Główne odmiany winogron:

  • czerwone Tempranillo zajmuje 75% powierzchni winnic, Garnacha, Graciano, Mazuelo;
  • białe Viura, Malvasia, Garnacha Blanca.

Rocznie na rynek krajowy oraz eksport trafia około 340 milionów butelek wina DOC Rioja. W tym najwyższej jakości wina dojrzewającego w dębowych beczkach, oznaczanego jako crianza, reserva oraz gran reserva. Oprócz wina słynne są regionalne szparagi oraz  doskonałej jakości czerwona papryka (Pimiento Riojano).

Jedną z prestiżowych, rodzinnych firm winiarskich w regionie Rioja jest Bodegas Queirón. W jej skład wchodzi niewielka winnica El Arca, uznana jako Viñedo Singular – Wyjątkowa Winnica, najwyższą klasę w regionie DOC Rioja.

Bodegas Queirón z Rioja

Gabriel Pérez założył w 1985 roku w Rioja firmę winiarska Ontañon. Natomiast w 2010 roku w miasteczku Quel – skąd pochodzi – kolejne przedsięwzięcie winiarskie – Queirón.

Winnice rozciągają się pomiędzy wzgórzami Yerga i La Hoz w sercu historycznego miejsca Barrio de Bodegas w Quel. Winnice u podnóża Sierra Yerga są jednymi z najmniejszych, unikalnych terroir w regionie winiarskim Rioja.

Winiarnia w Rioja.
Winnice Bodegas Queirón
130 letnie winorośle Garnacha w winnicy El Arka

Wina Queirón powstają z trzech głównych odmian czerwonych – Garnacha, Tempranillo i Graciano – z oddzielnych parcel winnic położonych na zboczach Sierra de Yerga. Każda z nich to oryginalny terroir nadający winom wyjątkowe cechy.

Wina z Quel powstają ze starych winorośli jak również z selekcji najlepszych z nich, powstają w biologicznych, wysoko położonych winnicach o doskonałym nasłonecznieniu i charakterystycznej glebie, której skład kształtował się miliony lat temu.  Wszystko to , oraz umiejętności i pasja winiarzy tworzy niepowtarzalny terroir. Całość składa się z 25 oddzielnych parceli, gdzie dojrzewają stuletnie winogrona Garnacha – z których powstaje wino El Arca, wysoko położonych La Pasada z odmianą Tempranillo czy El Pozo z Graciano.

Obecnie w winiarni powstają cztery wina:

  • El Arca, z wyjątkowych, bardzo starych winorośli Garnacha;
  • Mi Lugar jako kupaż Tempranillo i Garnacha;
  • Queirón Reserva z winnicy La Pasada;
  • Ensayos Capitales, wino z miejscowej w Rioja odmiany Graciano, bez siarczynów.
Wina w Rioja.
Wina z Bodegas Queirón

Nowa winiarnia

Wina wytwarzane są w nowej – oryginalnej winiarni – Queirón zbudowanej zgodnie z miejscową tradycją na czterech podziemnych poziomach, co pozwala na organizację całego procesu wytwarzania wina na zasadzie przepływów grawitacyjnych. Daje to gwarancję starannej troski o winogrona, moszcz i wino bez koniecznych – mechanicznych – manipulacji, np. przepompowywania moszczu. Każdy poziom systemu grawitacji odpowiada poszczególnym etapom winifikacji, począwszy od dostarczenia i selekcji winogron na poziomie górnym po kolejne, niższe poziomy produkcji, dojrzewania wina w beczkach i magazynowania wina.

Winiarnia w Rioja.
Winiarnia Bodegas Queirón.

Wino Mi Lugar, 2017

Kraj, region: Hiszpania, Rioja.

Producent: Bodegas Queirón.

Rodzaj : czerwone, wytrawne.

Odmiana: kupaż Tempranillo, Garnacha.

Ocena

Wino Mi Lugar powstało z najlepszych, wyselekcjonowanych winogrona z czterech działek – El Poeta, La Perdida,  La Bartola, Hoyo Judio. Położonych na wysokości 620 -670 m.n.p.m. Wino jest kompozycją odmian – 90% Tempranillo i 10% Garnacha.

Rocznik 2017 powstawał w warunkach bardzo ciepłego lata, co znacznie ograniczyło wielkość zbioru winogron, lecz ich jakość okazała się nadzwyczajna. Doskonała jakość, dokładna selekcja winogron oraz staranny proces winifikacji i wieloetapowy dojrzewania sprawiają, że wino Mi Lugar jest wyśmienite.

W kieliszku uderza bogata paleta świeżych zapachów, głównie czerwonych owoców. Smak aksamitny, doskonale zrównoważone wszystkie składniki. Łagodna kwasowość, delikatne taniny- wino doskonałe spod ręki wyjątkowego mistrza.

Zasłużona, prawie idealna ocena winnicyprofesora – 4,9/5.

Dlaczego wino Mi Lugar jest wyśmienite?

Wyjątkową jakość wino Mi Lugar zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu terroir, lecz także doskonałej selekcji winogron oraz procesowi winifikacji.

Winogrona są zbierane ręcznie i trzykrotnie selekcjonowane – pierwszy raz w winnicy z poszczególnych parcel, drugi w winiarni całych gron w trakcie odszypułkowania i trzeci raz w trakcie selekcji jagód. Cały proces produkcji odbywa się metodą grawitacji tak, aby winogrona i moszcz nie były poddawane interwencji mechanicznej. Przez pięć dni ma miejsce maceracja wstępna. Potem delikatna fermentacja przez  ponad 18 dni w temperaturze 22 i 26C. Fermentacja jabłkowo-mlekowa odbywa się w beczkach z dębu francuskiego. Następnie wino dojrzewa 18 miesięcy w drewnianych pojemnikach składających się w 20% z dębu amerykańskiego i 80% francuskiego, zbudowanych z klepek o różnym stopniu wypalenia. Zanim wino trafi do butelek dojrzewa jeszcze 6 miesięcy w pojemnikach.

Vino de Quel

Na etykiecie wina umieszczony jest napis Vino de Quel, czyli wino z miejscowości Quel. Od 1999 roku wino z Rioja może używać na etykiecie nazwy miejscowości, z której pochodzi, pod warunkiem, że winogrona, produkcja, dojrzewanie oraz butelkowanie wina odbyły się we wskazanej miejscowości.

Na cześć poety

Mi Lugar – Moje Miejsce, nazwa wina nawiązuje do tytułu wiersza poety, dramaturga Manuela Breton de los Herreros (1796 – 1873), który urodził się i wychowywał w Quel, podobnie jak wino, które także tutaj powstaje.

Więcej o regionie winiarskim Rioja znajdziesz na:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?