Queirón Reserva – dla amatorów wina długiego dojrzewania

W rodzinnej firmie Bodegas Queirón z Rioja - w miejscowości Quel - powstaje szczególne wino dojrzewające - Queirón Reserva.

W rodzinnej firmie winiarskiej Bodegas Queirón z Rioja – w miejscowości Quel – powstaje szczególne wino dojrzewające – Queirón Reserva. Wino jest kompozycją dwóch, charakterystycznych dla winnic regionu Rioja odmian – Tempranillo i Graciano. Zanim trafi do konsumenta dojrzewa przez pięć lat w dębowych beczkach i  butelce.

Queirón Reserva z winnic La Pasada i El Pozo

Reserva jest esencją wina Queirón. Winogrona pochodzą z dwóch najlepszych winnic w Quel, położonych wysoko na stromych zboczach gór Yerga:

  • La Pasada z Tempranillo;
  • El Pozo z Graciano.

Tempranillo z La Pasada

Winnica La Pasada to centrum Tempranillo. 40-letnie winorośle rosną na wysokości 760 m.n.p.m. Kamienie otoczaki na piaskowo gliniastej glebie tworzą doskonałe warunki dla rozwoju winorośli. Dodatkowo, wpływ klimatu gór Sierra de Cantabria oraz ciepłego – śródziemnomorskiego – tworzą oryginalny terroir. Strome zbocza umożliwiają swobodny przepływ powietrza zapobiegając chorobom oraz schładzając winogrona podczas letnich upałów. Dlatego wino osiąga łagodne taniny i dobrą  równowagę.

Graciano z El Pozo

Z niewielkiej winnicy El Pozo pochodzą winogrona Graciano, tradycyjnej i bardzo rzadkiej odmiany winorośli w regionie Rioja. Graciano w winie Queirón Reserva ma niewielki udział – dodając do niego świeżość, kwasowość i wzbogacając kolor wina.

Queirón Reserva jest kompozycją Tempranillo i Graciano i pochodzi z doskonałego rocznika 2011

Rok 2011 był dla winiarzy z Rioja doskonały – ciepła wiosna i lato, nieliczne burze i ulewy. Winorośle nie atakowały choroby, a winogrona – przy skromnej wydajności – osiągnęły wysoką jakość. Dobra pogoda w czasie zbiorów pozwoliła na dokładną selekcję  najlepszych winogron Tempranillo z winnicy La Pasada.

Zanim winogrona trafiły do winifikacji były przez 24 godziny schładzane w temperaturze do 4C. Po wstępnej maceracji następowała długa 18 – dniowa fermentacja w kontrolowanej temperaturze 22C i 26C. Wino dojrzewało w stałej temperaturze i wilgotności w podziemnych piwnicach przez 24 miesiące, w beczkach składających się w 70%  z drobnoziarnistego dębu francuskiego i 30% amerykańskiego o różnym stopniu wypalenia klepek. W rezultacie wino nabrało złożoności aromatycznej i smakowej. Po rozlaniu do butelek Queirón Reserva dojrzewało w nich jeszcze 3 lata.

Tutaj leżakuje Queirón Reserva.
Wino Queirón dojrzewa w podziemnej grocie.

Wino: Queirón Reserva 2011.

Kraj i region: Hiszpania, Rioja.

Producent: Bodegas Queirón.

Rodzaj i odmiany: czerwone, wytrawne, kupaż Tempranillo i Graciano.

Ocena: 4,7/5

Queirón Reserva z oceną 4,7 na 9.

Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki. Taniny wygładzone długim dojrzewaniem w beczce. Kupaż z Graciano dodaje do wina wyczuwalną kwasowość i świeżość. Wino o dużym potencjale dojrzewania.

Wysoka ocena Winnicy Profesora 4,7/5.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY