W rodzinnej firmie winiarskiej Bodegas Queirón z Rioja – w miejscowości Quel – powstaje szczególne wino dojrzewające – Queirón Reserva. Wino jest kompozycją dwóch, charakterystycznych dla winnic regionu Rioja odmian – Tempranillo i Graciano. Zanim trafi do konsumenta dojrzewa przez pięć lat w dębowych beczkach i butelce.
Queirón Reserva z winnic La Pasada i El Pozo
Reserva jest esencją wina Queirón. Winogrona pochodzą z dwóch najlepszych winnic w Quel, położonych wysoko na stromych zboczach gór Yerga:
- La Pasada z Tempranillo;
- El Pozo z Graciano.
Tempranillo z La Pasada
Winnica La Pasada to centrum Tempranillo. 40-letnie winorośle rosną na wysokości 760 m.n.p.m. Kamienie otoczaki na piaskowo gliniastej glebie tworzą doskonałe warunki dla rozwoju winorośli. Dodatkowo, wpływ klimatu gór Sierra de Cantabria oraz ciepłego – śródziemnomorskiego – tworzą oryginalny terroir. Strome zbocza umożliwiają swobodny przepływ powietrza zapobiegając chorobom oraz schładzając winogrona podczas letnich upałów. Dlatego wino osiąga łagodne taniny i dobrą równowagę.
Graciano z El Pozo
Winnica El Pozo. Winogrono Gracionao.
Z niewielkiej winnicy El Pozo pochodzą winogrona Graciano, tradycyjnej i bardzo rzadkiej odmiany winorośli w regionie Rioja. Graciano w winie Queirón Reserva ma niewielki udział – dodając do niego świeżość, kwasowość i wzbogacając kolor wina.
Queirón Reserva jest kompozycją Tempranillo i Graciano i pochodzi z doskonałego rocznika 2011
Rok 2011 był dla winiarzy z Rioja doskonały – ciepła wiosna i lato, nieliczne burze i ulewy. Winorośle nie atakowały choroby, a winogrona – przy skromnej wydajności – osiągnęły wysoką jakość. Dobra pogoda w czasie zbiorów pozwoliła na dokładną selekcję najlepszych winogron Tempranillo z winnicy La Pasada.
Zanim winogrona trafiły do winifikacji były przez 24 godziny schładzane w temperaturze do 4C. Po wstępnej maceracji następowała długa 18 – dniowa fermentacja w kontrolowanej temperaturze 22C i 26C. Wino dojrzewało w stałej temperaturze i wilgotności w podziemnych piwnicach przez 24 miesiące, w beczkach składających się w 70% z drobnoziarnistego dębu francuskiego i 30% amerykańskiego o różnym stopniu wypalenia klepek. W rezultacie wino nabrało złożoności aromatycznej i smakowej. Po rozlaniu do butelek Queirón Reserva dojrzewało w nich jeszcze 3 lata.
Wino: Queirón Reserva 2011.
Kraj i region: Hiszpania, Rioja.
Producent: Bodegas Queirón.
Rodzaj i odmiany: czerwone, wytrawne, kupaż Tempranillo i Graciano.
Ocena: 4,7/5
Degustacja wina. Degustacja wina. Degustacja wina. Degustacja.
Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki. Taniny wygładzone długim dojrzewaniem w beczce. Kupaż z Graciano dodaje do wina wyczuwalną kwasowość i świeżość. Wino o dużym potencjale dojrzewania.