Amatorom znane są hiszpańskie wina z Tempranillo, Garnacha czy te z odmiany białej Verdejo. Jednak Hiszpania to skarbnica wielu wyjątkowych – bardzo starych odmian miejscowych – z których powstają oryginalne wina. Z pewnością niewielu słyszało o regionie winiarskim Bierzo i jego charakterystycznych odmianach – czerwonej Mencía i białej Godello. Niewielu miało okazję spróbować win tam wytwarzanych, choć są znakomite i dostępne w sklepach specjalistycznych.
Warto poznać takie marginalne regiony winiarskie, charakterystyczne odmiany winogron tam uprawiane oraz wytwarzane z nich wina. Warto poszukać w sklepie i samemu ocenić ich oryginalne aromaty i smaki.
Rozpoczynamy od Bierzo i wina czerwonego z odmiany Mencía
Bierzo – niewielki region winiarski położony w północno-zachodniej Hiszpanii. jest oznaczony od 1989 roku pochodzeniem DO (Denominación de Origen). Region obejmuje 4000 hektarów winnic, rozłożonych w dolinie rzeki Sil na wysokości 450-1000 m.n.p.m.
Uprawia się głównie miejscową odmianę czerwoną Mencía – która zajmuje 80% całej powierzchni winnic w regionie – oraz białą Godello. Przeważają gleby piaszczyste z elementami łupków i kwarcytów. Góry Sierra de Caruel od zachodu i Kordyliery Kantabryjskie od północy chronią winnice od chłodnych i wilgotnych wiatrów znad Atlantyku.
Cechy win z Bierzo – w tym Mencía
Młode wina czerwone (tinto joven) wytwarzane są głównie z odmiany Mencía w procesie fermentacji alkoholowej lub węglowej. Odznaczają się niską kwasowością. Mają intensywny kolor wiśniowy z różowym brzegiem, są owocowe z aromatami leśnych owoców, truskawek i malin. W smaku są lekkie, owocowe, z mineralnymi nutami .Zrównoważone taniny i kwasowość odzwierciedlają charakter odmiany.
Wina Crianza oraz Reserva dojrzewają minimalnie 2 lub 3 lata, w tym 6 lub 12 miesięcy w dębowych beczkach. Osiągają kolor głębokiej czerwieni, zapachy owocowe z delikatnymi nutami beczki, wanilii i rodzynek. Wina białe, o kolorze słomkowym, są świeże, lekkie i owocowe, powstają głównie z odmian Doña Blanca, Godello i Palomino.
Najważniejsi producenci:
- Dominio de Tares,
- Casar de Burbia,
- Viñedos y Bodegas Pittacum,
- Viñedos y Bodegas Mengoba,
- Bodegas Peique.
Mencía – odmiana, którą warto poznać
Odmiana winogron Mencía była uprawiana na północnym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego już w czasach Imperium Rzymskiego. Uważano nawet, że jest klonem Cabernet Franc – z którym ma wiele cech wspólnych.
Gdzie jest najwięcej winnic obsadzonych odmianą Mencía
Mencía jest uprawiana na nieco ponad 9 000 hektarach, głównie w północno- zachodnich regionach winiarskich Hiszpanii – w Galicji w regionach Monterrei, Valdeorras, Ribera Sacra. Choć największe obszary winnic tej odmiany znajdują się w sąsiednim regionie winiarskim DO Bierzo. Spotykamy ją także w północnych regionach Portugalii.
W Bierzo główne winnice z odmianą Mencía położona są na terenach górzystych, określanych jako pasmo winiarskie Bierzo. Trudne warunki zmuszają winorośl do efektywnego rozwoju. W ten sposób stuletnie winorośle z kamienistych stoków stworzyły podstawy dla wina wysokiej jakości.
Cechy winogron Mencía
Kiście są zwarte i niewielkie. Jagody średniej wielkości. Skórka gruba o kolorze niebieskawo-fioletowym zawiera wysoką koncentrację polifenoli, które chronią winogrono przed surowym klimatem i szkodnikami, natomiast w winie są korzystne dla zdrowia człowieka.
Winogrono Mencía ma cechy organoleptyczne podobne do Cabernet Franc. Moszcz ma dobrą kwasowość i dużą zawartość cukru. Wina czerwone z tej odmiany są aksamitne, o intensywnych aromatach owocowych (wiśnia, truskawka) i kwiatowych (lukrecja i sucha trawa), mają stosunkowo wysoki poziom alkoholu. Większość produkcji to wino młode o krótkim dojrzewaniu, choć doskonałe jest także wino dojrzewające w dębowych beczkach.
Czołową firmą winiarską regionu jest Dominio de Tares
Firma powstała w roku 2000, lecz winnice do niej należące są o wiele starsze. 40 hektarów winnic – obsadzonych starymi, 40-90 letnimi winoroślami czerwonej odmiany Mencía i białej Godello – są podstawą wytwarzanych win. Dbając o wysoką jakość winogron utrzymuje się niską wydajność 4500 kilogramów z hektara pomimo, że regulacje DO dopuszczają 11 000 kg/ha. Roczna produkcja wina Mencía wynosi 200 000 butelek, z tego 80 000 przypada na wino młode Baltos.
W Bodegas de Tares powstają wina młode i dojrzewające. Czerwone, młode wino Baltos powstaje z 40-letnich winorośli Mencía. Wino przebywa kilka miesięcy w beczce i kolejne w butelce. Wina dojrzewające (crianza) występują pod markami Bembibre i P3. Białe – młode La Sonrisa de Tares oraz dojrzewające – w beczce z dębu francuskiego Godello.
Wino: Baltos 2017.
Kraj i region: Hiszpania, DO Bierzo
Producent: Dominio de Tares.
Rodzaj: czerwone, wytrawne, 100% odmiany Mencía.
Wino pochodzi z winnicy położonej na wzgórzach – na wysokości 480-650 metrów nad poziomem morza. Winorośle w liczbie 3500 krzewów na hektar uprawiane są w formie krzaczastej. Winogrona zbierane są ręcznie, a podczas fermentacji wykorzystuje się drożdże miejscowe. Wino dojrzewało 6 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego oraz 12 miesięcy w butelce. Roczna produkcja wina Mencía wynosi 200 000 butelek – z tego 80 000 przypada na Baltos.
Wino o intensywnym kolorze fioletowym, z pięknym jasnym odblaskiem na dysku. W bogatym, owocowym bukiecie dominuje zapach truskawki i leśnych owoców. W smaku świeże, delikatne i zrównoważone – łagodna kwasowości i taniny, z pewnością efekt dojrzewania w beczce.
Warto napowietrzyć, odkorkować 20-30 minut przed wypiciem, podawać lekko schłodzone.
Doskonałe do: przekąsek, białych mięs, pasztetów, twardych serów, pizzy.
Ocena konsumentów restauracji Tusieje – 4,6/5.
Wina Dominio de Tares dostępne w sklepach Vininova.
Więcej o regionach i winach północno-zachodniej Hiszpanii:
Ten post ma 3 komentarzy
Pingback: Gęsina na Świętego Marcina - jakie do niej wino? | Winnica Profesora
Pingback: Wino na Wielkanoc - jak wybrać? | Winnica Profesora
Pingback: Jakie wino na prezent? Zniżka od Winnicy | Winnica Profesora