Mencía z regionu Bierzo

Wszyscy znają hiszpańskie wina, ale czy słyszeli o regionie Bierzo i jego charakterystycznych odmianach - czerwonej Mencía i białej Godello?

Amatorom znane są hiszpańskie wina z Tempranillo, Garnacha czy te z odmiany białej Verdejo. Jednak Hiszpania to skarbnica wielu wyjątkowych – bardzo starych odmian miejscowych – z których powstają oryginalne wina. Z pewnością niewielu słyszało o regionie winiarskim Bierzo i jego charakterystycznych odmianach – czerwonej Mencía i białej Godello. Niewielu miało okazję spróbować win tam wytwarzanych, choć są znakomite i dostępne w sklepach specjalistycznych.

Warto poznać takie marginalne regiony winiarskie, charakterystyczne odmiany winogron tam uprawiane oraz wytwarzane z nich wina. Warto poszukać w sklepie i samemu ocenić ich oryginalne aromaty i smaki.

Rozpoczynamy od Bierzo i wina czerwonego z odmiany Mencía

Bierzo – niewielki region winiarski położony w północno-zachodniej Hiszpanii. jest oznaczony od 1989 roku pochodzeniem DO (Denominación de Origen). Region obejmuje 4000 hektarów winnic, rozłożonych w dolinie rzeki Sil na wysokości 450-1000 m.n.p.m.

W tym Mencía.
Regiony winiarskie Hiszpanii.

Uprawia się głównie miejscową odmianę czerwoną Mencía – która zajmuje 80% całej powierzchni winnic w regionie – oraz białą Godello. Przeważają  gleby piaszczyste z elementami łupków i kwarcytów. Góry Sierra de Caruel od zachodu i Kordyliery Kantabryjskie od północy chronią winnice od chłodnych i wilgotnych wiatrów znad Atlantyku.

Cechy win z Bierzo – w tym Mencía

Młode wina czerwone (tinto joven) wytwarzane są głównie z odmiany Mencía w procesie fermentacji alkoholowej lub węglowej. Odznaczają się niską kwasowością. Mają intensywny kolor wiśniowy z różowym brzegiem, są owocowe z aromatami leśnych owoców, truskawek  i malin. W smaku są lekkie, owocowe,  z mineralnymi nutami .Zrównoważone taniny i kwasowość odzwierciedlają charakter odmiany.

Wina Crianza oraz Reserva dojrzewają  minimalnie 2 lub 3 lata, w tym 6 lub 12 miesięcy w dębowych beczkach. Osiągają kolor głębokiej czerwieni, zapachy owocowe z delikatnymi nutami beczki, wanilii i rodzynek. Wina białe, o kolorze słomkowym, są świeże, lekkie i owocowe, powstają głównie z odmian Doña Blanca, Godello i Palomino.

Najważniejsi producenci:

  • Dominio de Tares,
  • Casar de Burbia,
  • Viñedos y Bodegas Pittacum,
  • Viñedos y Bodegas Mengoba,
  • Bodegas Peique.
Tutaj powstaje Mencía.
Bierzo – winnice, uprawa krzaczasta – fot. Dominio de Tares.

Mencía – odmiana, którą warto poznać

Odmiana winogron Mencía  była uprawiana na północnym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego już w czasach Imperium Rzymskiego. Uważano nawet, że jest klonem Cabernet Franc – z którym ma wiele cech wspólnych.

Gdzie jest najwięcej winnic obsadzonych odmianą Mencía

Mencía jest uprawiana na nieco ponad 9 000 hektarach, głównie w północno- zachodnich regionach winiarskich Hiszpanii – w Galicji w regionach Monterrei, Valdeorras, Ribera Sacra. Choć największe obszary winnic tej odmiany znajdują się w sąsiednim regionie winiarskim DO Bierzo. Spotykamy ją także w północnych regionach Portugalii.

W Bierzo główne winnice z odmianą Mencía położona są na terenach górzystych, określanych jako pasmo winiarskie Bierzo. Trudne warunki zmuszają winorośl do efektywnego rozwoju. W ten sposób stuletnie winorośle z kamienistych stoków stworzyły podstawy dla  wina wysokiej jakości.

Cechy winogron Mencía

Kiście są zwarte i niewielkie. Jagody średniej wielkości. Skórka gruba o kolorze niebieskawo-fioletowym zawiera wysoką koncentrację polifenoli, które chronią winogrono przed surowym klimatem i szkodnikami, natomiast  w winie są korzystne dla zdrowia człowieka.

Mencía.
Mencia stare winorośle, fot.Dominio de Tares.

Winogrono Mencía ma cechy organoleptyczne podobne do Cabernet Franc. Moszcz ma dobrą kwasowość i dużą zawartość cukru. Wina czerwone z tej odmiany są aksamitne, o intensywnych aromatach owocowych (wiśnia, truskawka) i kwiatowych (lukrecja i sucha trawa), mają stosunkowo wysoki poziom alkoholu. Większość produkcji to wino młode o krótkim dojrzewaniu, choć  doskonałe jest także wino dojrzewające w dębowych beczkach.

Czołową firmą winiarską regionu jest Dominio de Tares

Firma powstała w roku 2000, lecz winnice do niej należące są o wiele starsze. 40 hektarów winnic – obsadzonych starymi, 40-90 letnimi winoroślami czerwonej odmiany Mencía i białej Godello – są podstawą wytwarzanych win. Dbając o wysoką jakość winogron utrzymuje się niską wydajność 4500 kilogramów z hektara pomimo, że regulacje DO dopuszczają 11 000 kg/ha. Roczna produkcja wina Mencía wynosi 200 000 butelek, z tego 80 000 przypada na wino młode Baltos.

Tutaj powstaje Mencía.
Winnice Dominio de Tares.

W Bodegas de Tares powstają wina młode i dojrzewające. Czerwone, młode wino Baltos powstaje z 40-letnich winorośli Mencía. Wino przebywa kilka miesięcy w beczce i kolejne w butelce. Wina dojrzewające (crianza) występują pod markami Bembibre i P3. Białe – młode La Sonrisa de Tares  oraz dojrzewające – w beczce z dębu francuskiego Godello.

Wino:  Baltos 2017.

Kraj i region: Hiszpania, DO Bierzo

Producent: Dominio de Tares.

Rodzaj: czerwone, wytrawne, 100% odmiany Mencía.

Ocena.

Wino pochodzi z winnicy położonej na wzgórzach – na wysokości 480-650 metrów nad poziomem morza. Winorośle w liczbie 3500 krzewów na hektar uprawiane są w formie krzaczastej. Winogrona zbierane są ręcznie, a podczas fermentacji wykorzystuje się drożdże miejscowe. Wino dojrzewało 6 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego oraz 12 miesięcy w butelce. Roczna produkcja wina Mencía wynosi 200 000 butelek – z tego 80 000 przypada na Baltos.

Wino o intensywnym kolorze fioletowym, z pięknym jasnym odblaskiem na dysku. W bogatym, owocowym bukiecie dominuje zapach truskawki i leśnych owoców. W smaku świeże, delikatne i zrównoważone – łagodna kwasowości i taniny, z pewnością efekt dojrzewania w beczce.

Warto napowietrzyć, odkorkować 20-30 minut przed wypiciem, podawać lekko schłodzone.

Doskonałe do: przekąsek, białych mięs, pasztetów, twardych serów, pizzy.

Ocena konsumentów restauracji Tusieje – 4,6/5.

Wina Dominio de Tares dostępne w sklepach Vininova.

Więcej o regionach i winach północno-zachodniej Hiszpanii:

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.