American Viticultural Area, AVA – co wspólnego ma z winem?

Sonoita, Altus, Arroyo Seco, Lodi czy Pachaco Pass... wszystkie mają wspólną cechę – w USA są regionami AVA, czyli American Viticultural Area.

Czy spotkaliście się kiedyś z takimi nazwami jak Sonoita, Altus, Arroyo Seco, Lodi czy Pachaco Pass? Wszystkie mają wspólną cechę – w USA są oficjalnie uznanymi regionami winiarskimi AVA – American Viticultural Area.

USA potentatem na światowym rynku winaAmerican Viticultural Area

Amerykańskie winiarstwo zajmuje czołowe miejsce wśród światowych producentów i konsumentów wina:

  • na obszarze około 440 000 hektarów winnic (6. miejsce na świecie);
  • produkuje się średnio 24 miliony hektolitrów wina rocznie (4. miejsce na świecie);
  • Amerykanie są światowym liderem w konsumpcji – wypijają około 33 miliony hektolitrów wina w roku;
  • wysoki, krajowy popyt na wino jest uzupełniany dużym importem, przekraczającym 11,5 milionów hektolitrów (3. importer na świecie);
  • amerykańskie firmy E&J Gallo, Constellation Brands, The Wine Group należą do największych na świecie w branży winiarskiej.

AVA – American Viticultural Area

W roku 1976 ustanowiono  zasady oznaczania na etykiecie szczepów winogron oraz procedury wyznaczania AVA American Viticultural Area (Amerykańskiego Obszaru Winiarskiego). Aby wino mogło być oznaczone symbolem AVA, przynajmniej 85% winogron musi pochodzić z wyznaczonego obszaru.

Ustalono procedury umożliwiające otrzymanie statusu AVA. Wnioskodawca musi wykazać, że nazwa jest znana jako obszar uprawy winorośli i że cechy geologiczne lub/i klimatyczne – gleba, klimat – odróżniają ten obszar od innych, sąsiednich obszarów. Uzasadnienie i konieczne dokumenty należy przesłać do Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), organu federalnego – który dokonuje wpisania do rejestru AVA. Procedura może trwać kilka lat…

Regulacje dotyczące AVA są raczej liberalne i nie wprowadzają ograniczeń odnośnie rodzaju uprawianych odmian, wydajności, nawadniania czy procesów produkcyjnych. Nie wprowadzają także obowiązku kontroli jakości wina. W tym względzie amerykański system AVA różni się od systemów AOC – Appellation d’ Origine Contrôlée we Francji, czy DO Denominación de Origen w Hiszpanii.

American Viticultural Area
Winnice Altus AVA , Arkansas.com

Nazwa AVA może być umieszczana na etykiecie wina, jednak wino musi zawierać przynajmniej 85% winogron z wyznaczonego obszaru. Niektóre regiony, takie jak np. Kalifornia, mają dodatkowe, bardziej rygorystyczne standardy uprawy winorośli i produkcji wina.

Ile AVA jest w USA

Do roku 1983 zarejestrowano 41 AVA, w roku 2010 było ich już 160. Obecnie jest 250 AVA, rozlokowanych w 26 stanach. Większość – 140 AVA – znajduje się w Kalifornii. Czyli największym regionie winiarskim w kraju. Dalej plasuje się Teksas – 44 AVA, New York – 39 AVA, Oregon – 33 AVA , natomiast w stanie Georgia są tylko 2 AVA, a w Minnesocie zaledwie 1 AVA.

Najbardziej rozbudowaną strukturę oznaczeń regionów ma Kalifornia, która jako całość ma status AVA

W ramach AVA California wyodrębnionych jest kilka innych. Takich jak – na przykład – słynny Napa Valley czy Sonoma, w skład których wchodzi jeszcze wiele mniejszych podregionów AVA. Winiarze z Kalifornii podkreślą, że różnice klimatyczne, zwłaszcza mikroklimaty w regionie są znaczne, co wpływa na charakter wina i uzasadnia wyodrębnienie podregionu. Nawiązuje to do francuskiej koncepcji terroir.

American Viticultural Area
Winnice Sonoma AVA.

 See a full list here on the TTB website.

Wino oznaczone pochodzeniem z regionu AVA cieszy się większym prestiżem i przyczynia  do osiągania wyższej ceny winogron i wina na rynku. Bardzo ważne są także ustalania,  podejmowane w ramach AVA przez regionalne organizacje winiarzy, standardów jakościowych w winnicy i winiarni, jakie muszą spełniać producenci wina.

Rozrastanie się systemu AVA budzi kontrowersje. Zwraca się uwagę, że coraz większa ilość AVA w różnych częściach kraju wprowadza zamieszanie, utrudniając wybór amatorom wina. Z drugiej strony, wybór jest wówczas większy, większa jest różnorodność oferty wina.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY