Więcej wina białego, mniej czerwonego – konsumpcja wina

Od kilkunastu lat zarysowuje się spadkowa tendencja światowej produkcji i konsumpcji wina. Choć są wyjątki.
Od kilkunastu lat zarysowuje się spadkowa tendencja światowej produkcji i konsumpcji wina. Rok 2023 ma jeszcze bardziej pogłębić kryzys, bowiem wstępne szacunki wskazują, że światowa produkcja wina będzie najmniejsza od 60 lat. Pomimo tego dalsza redukcja jaką obserwuje konsumpcja wina - występujące głównie wśród konsumentów krajów Europy - prowadzi do utrzymywania się nadwyżki podaży wina, rzędu 20 milionów hektolitrów. Meininger's International. Więcej białego i różowego, mniej czerwonego W ogólną
Zapisz się do newslettera bądź Zaloguj aby przeczytać cały artykuł.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY