Toskania to historyczny regon winiarski Włoch. Prawie 60 000 hektarów winnic odsadzonych jest głównie odmianą Sangiovese, z której powstają słynne wina Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciono. Szczególne wina czerwone nazywane Super Tuscan – są kompozycją Sangiovese, Merlota, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc. Tutaj powstaje również opisywane Castello di Volpaia…
Chianti – najbardziej znane wino z Toskanii
Produkcja wina Chianti jest dozwolona w całej Toskanii. Popularne, tanie Chianti jest często produkowane z wina luzem, pochodzącego z całego obszaru i nie ma smaku wina klasycznego. Najlepsze Chianti pochodzi z niewielkiego obszaru położonego między Sienną na południu, aż po wzgórza powyżej Florencji. Gorący klimat oraz gleby o podłożu kredowym przyczyniają się do powstawania najbardziej wyrazistych Chianti.

Klasy wina Chianti
Wyróżnia się cztery klasy wina Chianti:
- Chianti podstawowe, dojrzewające tylko 6 miesięcy pochodzi z różnych miejsc regionu;
- Chianti Classico oraz Chianti Rufina, wino wyższej jakości, dojrzewające przynajmniej rok w dębowych beczkach;
- Chianti Classico Riserva, wino najwyższej klasy, dojrzewające w beczkach co najmniej dwa lata;
- Chianti Classico Gran Selezione, wyjątkowe wino dojrzewające w beczce przynajmniej 2,5 roku.
Wina Chianti Classico oznaczone są najwyższą we Włoszech kategorią DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita – Kontrolowane i Gwarantowane Oznaczenie Pochodzenia.

Klasom Chianti odpowiada skala cenowa wina:
- najtańsze jest Chianti popularne (od 25 PLN/butelka),
- droższe Chianti Classico (od 50 PLN) i Classico Riserva (od 70 PLN),
- najdroższe Chianti Classico Gran Selezione ( ponad 200 PLN).
Ceny zależne są od prestiżu producenta.
Chianti Classico, Chianti Riserva DOCG
Chianti Classico to centralny, tradycyjny obszar winiarski regionu Chianti, gdzie powstają czerwone wina wysokiej jakości znane na całym świecie. Za początek dzisiejszego regionu Chianti Classico można uznać obszar jaki na początku XVIII wieku wyznaczył edykt Kosmy III z Medyceuszy, księcia Wielkiego Księstwa Toskanii.

Obecnie obszar winiarski Chianti Classico rozciąga się od Sieny do Florencji. Wina dzielą się na standardowe oznaczane jako Chianti Classico DOCG, wino Chianti Classico Riserva, które dojrzewa przez dwa lata zanim trafi do sprzedaży oraz najwyższej klasy Chianti Classico Gran Selezione wyprodukowane w pojedynczej winnicy i dojrzewające przez 2,5 roku.
Cechy Chianti Classico
Chianti Classico powstaje z 75% – 100% odmiany Sangiovese. Do kupażu dopuszcza się odmiany Canaiolo (do 10%), Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah (do 20 %).
Chianti Classico to wino solidne o mocnych taninach i średniej lub wysokiej kwasowości, o aromatach kwiatowych, wiśni i lekkich nutach orzechowych. W każdej strefie obszaru Chianti Classico powstaje wino o unikalnym charakterze. Z kolei Chianti Classico Riserva, z racji dwuletniego dojrzewania w beczkach, jest winem łagodniejszym, bardziej zrównoważonym – o dodatkowych, delikatnych nutach wanilii pochodzących z dębowego drewna.

Na butelce Chinati Classico spotkamy charakterystyczny, okrągły, czerwony znaczek z czarnym kogutem i napisem Chianti Classico od 1716. Jest on gwarantem, że wino pochodzi z klasycznego, centralnego regionu, odróżniając je od podstawowego Chianti, które może pochodzić z całego regionu.
Chianti = Sagiovese
Chianti powstaje z popularnej we Włoszech odmiany winogron Sangiovese, która nadaje winu rubinowy kolor, owocowe aromaty, łagodne taniny i średnią do wysokiej kwasowość w smaku. Dojrzewające długo w dębowej beczce uzyskuje zapachy drewna.

Winogrona wymagają długiego okresu dojrzewania i dobrego, lecz nie nadmiernego nasłonecznienia. Chłodne roczniki dają wino o wysokiej kwasowości i silnych taninach.
Wino starzone jest w beczkach z dębu francuskiego, lecz niektórzy używają tradycyjne duże beczki dębowe o pojemności 5-6 hektolitrów. Wino Sangiovese ma duży potencjał starzenia, choć większość jest konsumowana jako młode. Podstawowe Chianti należy wypić w ciągu 3-4 lat, natomiast Chianti Riserva może leżakować nawet 15 lat.
Spora kwasowość i umiarkowana zawartość alkoholu sprawiają, że wino Chianti Sangiovese pasuje do wielu dań typu włoskiego. Na bazie lub z dodatkiem pomidorów – makarony, pizza a także pieczony drób, a beczkowe także do grillowanego mięsa.
Castello di Volpaia
Jedne z najlepszych win Chianti Classico powstają w wyjątkowym regionie Volpaia .Cenionym producentem Chianti w tym regionie jest Castello di Volpaia.
Posiadłość należące do rodziny Mascheroni Stianti, położona jest w sercu regionu Chianti Classico, w średniowiecznym miasteczku Volpaia, założonym w XI wieku. 360 hektarów powierzchni rozdzielone jest między winnice, sady oliwne i lasy. Winnice skąd pochodzi Chianti Classico położone są na wysokości 470-580 m.n.p.m i zajmują powierzchnię 45 hektarów. Obsadzone są tylko odmianą Sangiovese.

Winogrona zbiera się do małych skrzynek ułatwiających selekcję winogron przeznaczonych na wino Riserva. Winogrona trafiają do winiarni w ciągu 10 minut. Proces fermentacji odbywa się w dwóch etapach, w zbiornikach ułożonych jeden na drugim. W zbiornikach na górze moszcz jest schładzany do 8 C przez dwa dni – fermentacja jest powolna lecz w miarę jej rozwoju następuje wzrost temperatury wydobywając coraz więcej smaków, zapachów i koloru wina. Następnie sok jest oddzielany od moszczu i siłą grawitacji przechodzi do zbiorników dolnych, gdzie fermentacja dobiega końca.

Wino ze zbiorników w górnej części miasteczka transportowane jest specjalnym rurociągiem do piwnicy w części dolnej, gdzie dojrzewa od 12 do 24 miesięcy w beczkach z dębu słoweńskiego i francuskiego. Beczki są wymieniane bardzo często, a przy sadzeniu nowych winorośli wykorzystuje się najlepsze klony Sangoviese zachowując najstarsze, specyficzne dla regionu.
Wino Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2017
Kraj i region: Włochy, Toskania.
Oznaczenie: Chianti Classico Riserva DOCG.
Producent: Mascheroni Stianti.
Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, 100% Sangiovese.

Castello di Volpaia, Chianti Classico Riserva, fot.winnicaprofesora
Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia. Ma czysty, rubinowy kolor z jaśniejszymi odcieniami na dysku, bogaty, świeży bukiet aromatów czerwonych owoców, smak charakterystyczny dla Sangiovese – wyczuwalna, delikatna kwasowość, łagodne taniny będące rezultatem dwóch lat dojrzewania wina w beczce, wyczuwalne w długim finiszu. Wino z rocznika 2017 jest ciągle dość młode i w kolejnych 2-3 lat nabierze pełni równowagi i jakości. Warto kupić więcej butelek i odłożyć.
Castello di Volpaia – ocena Winnicy Profesora – 4,7/5.
Wino Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2016 zajęło 11. miejsce na liście 100 najlepszych win 2020 roku prestiżowego czasopisma winiarskiego Wine Spectator – uzyskując 97/100 punktów.
Ten post ma 3 komentarzy
Pingback: Gęsina na Świętego Marcina - jakie do niej wino? | Winnica Profesora
Pingback: Wino na Wielkanoc - jak wybrać? | Winnica Profesora
Pingback: Jakie wino na prezent? Zniżka od Winnicy | Winnica Profesora