Castello di Volpaia – kultowe Chianti Classico z Toskanii, Włochy

Toskania to historyczny regon winiarski Włoch. Produkcja wina Chianti jest dozwolona w całej Toskanii, tam też powstaje Castello di Volpaia.

Toskania  to historyczny regon winiarski Włoch. Prawie 60 000 hektarów winnic odsadzonych jest głównie odmianą Sangiovese, z której powstają słynne wina Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciono. Szczególne wina czerwone nazywane Super Tuscan – są kompozycją Sangiovese, Merlota, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc. Tutaj powstaje również opisywane Castello di Volpaia…

Chianti – najbardziej znane wino z Toskanii

Produkcja wina Chianti jest dozwolona w całej Toskanii. Popularne, tanie Chianti jest często produkowane z wina luzem, pochodzącego z całego obszaru i nie ma smaku wina klasycznego. Najlepsze Chianti pochodzi z niewielkiego obszaru położonego między Sienną na południu, aż po wzgórza powyżej Florencji. Gorący klimat oraz gleby o podłożu kredowym przyczyniają się do powstawania najbardziej wyrazistych Chianti.

Region winiarski Chianti | wikipedia.

Klasy wina Chianti

Wyróżnia się cztery klasy wina Chianti:

  • Chianti podstawowe, dojrzewające tylko 6 miesięcy pochodzi z różnych miejsc regionu;
  • Chianti Classico oraz Chianti Rufina, wino wyższej jakości, dojrzewające przynajmniej rok w dębowych beczkach;
  • Chianti Classico Riserva, wino najwyższej klasy, dojrzewające w beczkach co najmniej dwa lata;
  • Chianti Classico Gran Selezione, wyjątkowe wino dojrzewające w beczce przynajmniej 2,5 roku.

Wina Chianti Classico oznaczone są najwyższą we Włoszech kategorią DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita  – Kontrolowane i Gwarantowane Oznaczenie Pochodzenia.

Klasyfikacja.

Klasom Chianti odpowiada skala cenowa wina:

  • najtańsze jest Chianti popularne (od 25 PLN/butelka),
  • droższe Chianti Classico (od 50 PLN) i Classico Riserva (od 70 PLN),
  • najdroższe Chianti Classico Gran Selezione ( ponad 200 PLN).

Ceny zależne są od prestiżu producenta.

Chianti Classico, Chianti Riserva DOCG

Chianti Classico to centralny, tradycyjny obszar winiarski regionu Chianti, gdzie powstają czerwone wina wysokiej jakości znane na całym świecie. Za początek dzisiejszego regionu Chianti Classico można uznać obszar jaki na początku XVIII wieku wyznaczył edykt Kosmy III z Medyceuszy, księcia Wielkiego Księstwa Toskanii.

Winnice Chianti Classico | wikimedia.

Obecnie obszar winiarski Chianti Classico rozciąga się od Sieny do Florencji. Wina dzielą się na  standardowe oznaczane jako Chianti Classico DOCG, wino Chianti Classico Riserva, które dojrzewa przez dwa lata zanim trafi do sprzedaży oraz najwyższej klasy Chianti Classico Gran Selezione wyprodukowane w pojedynczej winnicy i dojrzewające przez 2,5 roku.

Cechy Chianti Classico

Chianti Classico powstaje z 75% – 100% odmiany Sangiovese. Do kupażu dopuszcza się odmiany Canaiolo (do 10%), Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah (do 20 %).

Chianti Classico to wino solidne o mocnych taninach i średniej lub wysokiej kwasowości, o aromatach kwiatowych, wiśni i lekkich nutach orzechowych. W każdej strefie obszaru Chianti Classico powstaje wino o unikalnym charakterze. Z kolei Chianti Classico Riserva, z racji dwuletniego dojrzewania w beczkach, jest winem łagodniejszym, bardziej zrównoważonym – o dodatkowych, delikatnych nutach wanilii pochodzących z dębowego drewna.

Logo Chianti Classico.

Na butelce Chinati Classico spotkamy charakterystyczny, okrągły, czerwony znaczek z czarnym kogutem i napisem Chianti Classico od 1716. Jest on gwarantem, że wino pochodzi z klasycznego, centralnego regionu, odróżniając je od podstawowego Chianti, które może pochodzić z całego regionu.

Chianti = Sagiovese

Chianti powstaje z popularnej we Włoszech odmiany winogron Sangiovese, która nadaje winu rubinowy kolor, owocowe aromaty, łagodne taniny i średnią do wysokiej kwasowość w smaku. Dojrzewające długo w dębowej beczce uzyskuje zapachy drewna.

Castello di Volpaia - winogorna.
Winogrona Sangiovese.

Winogrona wymagają długiego okresu dojrzewania i dobrego, lecz nie nadmiernego nasłonecznienia. Chłodne roczniki dają wino  o wysokiej kwasowości i silnych taninach.

Wino starzone jest w beczkach z dębu francuskiego, lecz niektórzy używają tradycyjne duże beczki dębowe o pojemności 5-6 hektolitrów. Wino Sangiovese ma duży potencjał starzenia, choć większość jest konsumowana jako młode. Podstawowe Chianti należy wypić w ciągu 3-4 lat, natomiast Chianti Riserva może leżakować nawet 15 lat.

Spora kwasowość i umiarkowana zawartość alkoholu sprawiają, że wino Chianti Sangiovese pasuje do wielu dań typu włoskiego. Na bazie lub z dodatkiem pomidorów – makarony, pizza a także pieczony drób, a beczkowe także do grillowanego mięsa.

Castello di Volpaia

Jedne z najlepszych win Chianti Classico powstają w wyjątkowym regionie Volpaia .Cenionym producentem Chianti w tym regionie jest Castello di Volpaia.

Posiadłość należące do rodziny Mascheroni Stianti, położona jest w sercu regionu Chianti Classico, w średniowiecznym miasteczku Volpaia, założonym w XI wieku. 360 hektarów powierzchni rozdzielone jest między winnice, sady oliwne i lasy. Winnice  skąd pochodzi Chianti Classico  położone są na wysokości 470-580 m.n.p.m i zajmują powierzchnię 45 hektarów. Obsadzone są tylko odmianą Sangiovese.

Castello di Volpaia
Volpaia | wikipedia.

Winogrona zbiera się do małych skrzynek ułatwiających selekcję winogron przeznaczonych na wino Riserva. Winogrona trafiają do winiarni w ciągu 10 minut. Proces fermentacji odbywa się w dwóch etapach, w zbiornikach ułożonych jeden na drugim. W zbiornikach na górze moszcz jest schładzany do 8 C przez dwa dni – fermentacja jest powolna lecz w miarę jej rozwoju następuje wzrost temperatury wydobywając coraz więcej smaków, zapachów i koloru wina. Następnie sok jest oddzielany od moszczu i siłą grawitacji przechodzi do zbiorników dolnych, gdzie fermentacja dobiega końca.

Castello di Volpaia
Castello di Volpaia, piwnice z dojrzewającym winem.

Wino ze zbiorników w górnej części miasteczka transportowane jest specjalnym  rurociągiem do piwnicy w części dolnej, gdzie dojrzewa od 12 do 24 miesięcy w beczkach z dębu słoweńskiego i francuskiego. Beczki są wymieniane bardzo często, a przy sadzeniu nowych winorośli wykorzystuje się najlepsze klony Sangoviese zachowując najstarsze, specyficzne dla regionu.

Wino Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2017 

Kraj i region: Włochy, Toskania.

Oznaczenie: Chianti Classico Riserva DOCG.

Producent: Mascheroni Stianti.

Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, 100% Sangiovese.

Ocena - Castello di Volpaia - 4.7 na 5.
Wysoka ocena!

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia. Ma czysty, rubinowy kolor z jaśniejszymi odcieniami na dysku, bogaty, świeży bukiet aromatów czerwonych owoców, smak charakterystyczny dla Sangiovese – wyczuwalna, delikatna kwasowość, łagodne taniny będące rezultatem dwóch lat dojrzewania wina w beczce, wyczuwalne w długim finiszu. Wino z rocznika 2017 jest ciągle dość młode i w kolejnych 2-3 lat nabierze pełni równowagi i jakości. Warto kupić więcej butelek i odłożyć.

Castello di Volpaia – ocena Winnicy Profesora – 4,7/5.

Wino Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2016 zajęło 11. miejsce na liście 100 najlepszych win 2020 roku prestiżowego czasopisma winiarskiego Wine Spectator – uzyskując 97/100 punktów.

 

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 3 komentarzy

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY