W porównaniu do Włoch, Francji czy Hiszpanii – winiarstwo Austrii jest niewielkie. Chociaż jego tradycja sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Obszar winnic zajmuje 49 000 hektarów, z których austriaccy winiarze wytwarzają rocznie około 2,8 mln.hl (17. miejsce na świecie), z czego 86% (2,4 miliona hektolitra) jest konsumowane w kraju. Eksport wina jest nieznaczny. Austriackie wina wyróżniają się spośród innych oryginalnymi odmianami, z których powstają – białą Grüner Veltliner i czerwoną Zweigelt.
W Austrii są trzy główne regiony winiarskie:
- Niederoesterreich (Dolna Austria),
- Burgenland;
- Steiermask (Styria), w ramach których wyróżnia się jeszcze 16 mniejszych regionów – w tym Wiedeń.
Niederoesterreich największy region winiarski Austrii
Niederoesterreich (Dolna Austria) jest największym regionem winiarskim Austrii. Obejmuje obszar ponad 27 000 hektarów winnic i składa się z ośmiu mniejszych regionów. Klimat jest zróżnicowany, od zimnego na północy, wzdłuż Dunaju, do ciepłego na południowym- wschodzie. Znaczna obszaru winnic obsadzonych jest białą odmianą Grüner Veltliner. Popularny jest także Riesling. Spotykamy tutaj także wino czerwone i deserowe.
Grüner Veltliner – austriacka specjalność
Grüner Veltliner to odmiana winogron pochodząca z Austrii, gdzie zajmuje ponad 30% winnic. Powstają z niej wytrawne wina białe, młode, popularne, jak i pełne o zdolności do leżakowania przez wiele lat.
Odmiana daje wysokie plony. Dlatego, dla uzyskanie wina wysokiej jakości winiarze ograniczają wydajność zbiorów. Za najlepsze wina uważa się te z regionu Wachau. Mają dobrą kwasowość i smak z nutami przypraw, są świeże, owocowe z nutami jabłka, cytrusowo – mineralne.
Najbardziej znanym, prestiżowym regionem Dolnej Austrii jest Wachau
Z racji niepowtarzalnych walorów krajobrazowych, region Wachau został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Winnice, o łącznej powierzchni 1350 hektarów wspinają się tarasowo na wzgórzach doliny Dunaju. Gliniaste i lessowe gleby sprzyjają uprawie winorośli. Powstają tutaj wytrawne wina białe, klasyfikowane w zależności od zawartości alkoholu. Główne odmiany to Grüner Veltliner i Riesling. Produkcja wina regionu Wachau jest stosunkowo niewielka, stanowi zaledwie 3% całej produkcji w Austrii.
Podobnie do niemieckiego, system klasyfikacji win w Austrii opiera się na stopniu dojrzałości winogron i zawartości cukru w moszczu.
Wina z Wachau mają własną klasyfikację
Steinfeder
Najlżejsze wino, niekiedy lekko musujące, nie może być dosładzane. Zgodnie z systemem Klosterneuburger Mostwaage winogrona do produkcji Steinfeder muszą osiągać przynajmniej 15-17 KWM i nie więcej niż 11,5% alkoholu. Steinfeder wytwarzany jest tylko w Wachau. Większość wina jest konsumowana w Austrii jako wino popularne – m.in. w słynnej, wiedeńskiej dzielnicy winiarni Grinzing – a eksport jest wyjątkowy. Symbolem tej klasy wina jest stipa pennata lub European fearther grass, kwitnąca trawa, porastająca tereny Wachau.
Federspiel
Tak oznaczane jest klasyczne wino z dojrzałych winogron o zawartości alkoholu od 11,5 do 12,5%. Są to wina o średniej budowie i bogatym aromacie i charakterze. Ich symbolem jest sokół. Federspiel jest terminem odnoszącym się do polowań z sokołem, które było ulubionym sportem i rozrywką austriackiej arystokracji. Austria jest do dzisiaj centrum światowego sokolnictwa.
Smaragd
Najbardziej dojrzałe, krzepkie wino zawierające minimum 12,5% alkoholu oraz maksymalnie 9 g/l cukru resztkowego. Winogrona na wino muszą osiągnąć przynajmniej 18,5 KMW. Po ostatnich zbiorach wino dojrzewa w butelce i ma potencjał leżakowania do 20 lat. Nazwa Smaragd (szmaragd) nawiązuje do małej jaszczurki spotykanej często w winnicach Wachau.
W 1983 roku powstało stowarzyszenie Vinea Wachau Nobilis Districtus, którego celem jest ochrona jakości i reputacji regionalnych win. Do stowarzyszenia należy prawie 90% producentów wina z regionu, którzy spełniają standardy organizacji i przepisy ogólnokrajowe.
Podobnie jak inne, wina z Wachau mają na etykiecie nazwę odmiany winogron, a wino musi zawierać przynajmniej 85% tej odmiany z roku zbioru wskazanego na etykiecie.
Winiarnia Ernsthofer – Grüner Veltliner
Jednym z najlepszych producentów wina z regionu Wachau jest Winegut Ernsthofer. Winnica jest położona tarasowo nad Dunajem, w sercu regionu. Powstają tutaj dwa – typowe dla Wachau – wina jakościowe z odmiany Grüner Veltliner: Federspiel Hinter der Burg oraz Federspiel Weissenkirchein.
Winogrona, z których powstaje Grüner Veltliner Federspiel Hinter der Burg pochodzą z najlepszych – pojedynczych – działek winnic w Dolinie Wachau. Rozłożone na łagodnych zboczach, powyżej miasteczka Weissenkirchen określane są mianem Hinter der Burg. Stare, ponad 60-letnie winorośle rosną na lessowo-gliniastych glebach, które nadają winu typowy, korzenny i pieprzny aromat i umiarkowaną kwasowość. Ręczne zbiory winogron rozpoczynają się na początku października. Wina dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Z kolei wino Grüner Veltliner Federspiel Weissenkirchen powstaje z winogron pochodzących z różnych winnic położonych w gminie Weissenkirchen.
Wino: Ernsthofer, Grüner Veltliner, Federspiel, Hinter der Burg 2018.
Kraj i region: Austria, region winiarski Wachau.
Producent: Winegut Ernsthofer.
Rodzaj: białe wytrawne z odmiany Grüner Veltliner.
Ocena:
Wino o zielonkawym, przejrzystym kolorze, w zapachu owocowe z nutami można jabłka i owoców cytrusowych, w smaku wyraźna – lecz stonowana kwasowość – charakterystyczna dla tej odmiany winogron, w końcówce delikatnie mineralne. Świetne do dań z ryb, białego mięsa oraz owoców morza.
Wysoka ocena gości restauracji Tusieje – Grüner Veltliner – 4,5/5.
Wino dostępne w “winnica.pl” specjalistycznym sklepie winiarskim.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Wino na Wielkanocny stół - jak wybrać? | Winnica Profesora