Wino dla konesera – Grüner Veltliner z Austrii

W porównaniu do Włoch, Francji czy Hiszpanii - winiarstwo Austrii jest niewielkie. Austriackie wina wyróżniają się spośród innych oryginalnymi odmianami, z których powstają – białą Grüner Veltliner i czerwoną Zweigelt.

W porównaniu do Włoch, Francji czy Hiszpanii – winiarstwo Austrii jest niewielkie. Chociaż jego tradycja sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Obszar winnic zajmuje 49 000 hektarów, z których austriaccy winiarze wytwarzają rocznie około 2,8 mln.hl (17. miejsce na świecie), z czego 86% (2,4 miliona hektolitra) jest konsumowane w kraju. Eksport wina jest nieznaczny. Austriackie wina wyróżniają się spośród innych oryginalnymi odmianami, z których powstają – białą Grüner Veltliner i czerwoną Zweigelt.

W Austrii są trzy główne regiony winiarskie:

  • Niederoesterreich (Dolna Austria),
  • Burgenland;
  • Steiermask (Styria), w ramach których wyróżnia się jeszcze 16 mniejszych regionów – w tym Wiedeń.
Grüner Veltliner - regiony winiarskie Austrii.
Regiony winiarskie Austrii, Wine Folley.

Niederoesterreich największy region winiarski Austrii

Niederoesterreich (Dolna Austria)  jest największym regionem winiarskim Austrii. Obejmuje obszar ponad 27 000 hektarów winnic i składa się z ośmiu mniejszych regionów. Klimat jest zróżnicowany, od zimnego na północy, wzdłuż Dunaju, do ciepłego na południowym- wschodzie. Znaczna obszaru winnic obsadzonych jest białą odmianą Grüner Veltliner. Popularny jest także Riesling. Spotykamy tutaj także wino czerwone i deserowe.

Dolna Austria – winnice nad brzegiem Dunaju, Welt.de.

Grüner Veltliner – austriacka specjalność

Grüner Veltliner to odmiana winogron pochodząca z Austrii, gdzie zajmuje ponad 30% winnic. Powstają z niej wytrawne wina białe, młode, popularne, jak i pełne o zdolności do leżakowania przez wiele lat.

Grüner Veltliner - z tych winnych gron powstaje.
Grüner Veltliner, Wikipedia.

Odmiana daje wysokie plony. Dlatego, dla uzyskanie wina wysokiej jakości winiarze ograniczają wydajność zbiorów. Za najlepsze wina uważa się te z regionu Wachau. Mają dobrą kwasowość i smak z nutami przypraw, są świeże, owocowe z nutami jabłka, cytrusowo – mineralne.

Najbardziej znanym, prestiżowym regionem Dolnej Austrii jest Wachau

Z racji niepowtarzalnych walorów krajobrazowych, region Wachau został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Winnice, o łącznej powierzchni 1350 hektarów wspinają się tarasowo na wzgórzach doliny Dunaju. Gliniaste i lessowe gleby sprzyjają uprawie winorośli. Powstają tutaj wytrawne wina białe, klasyfikowane w zależności od zawartości alkoholu. Główne odmiany to Grüner Veltliner i Riesling. Produkcja wina regionu Wachau jest stosunkowo niewielka, stanowi zaledwie 3% całej produkcji w Austrii.

Podobnie do niemieckiego, system klasyfikacji win w Austrii opiera się na stopniu dojrzałości winogron i zawartości cukru w moszczu.

Wina z Wachau mają własną klasyfikację

Grüner Veltliner i inne winnice w regionie.
Winnice w regionie Wachau, Wikipedia.

Steinfeder

Najlżejsze wino, niekiedy lekko musujące, nie może być dosładzane. Zgodnie z systemem Klosterneuburger Mostwaage winogrona do produkcji Steinfeder muszą osiągać przynajmniej 15-17 KWM i nie więcej niż 11,5% alkoholu. Steinfeder wytwarzany jest tylko w Wachau. Większość wina jest konsumowana w Austrii jako wino popularne – m.in. w słynnej, wiedeńskiej dzielnicy winiarni Grinzing – a eksport jest wyjątkowy. Symbolem tej klasy wina jest stipa pennata lub European fearther grass, kwitnąca trawa, porastająca tereny Wachau.

Federspiel

Tak oznaczane jest klasyczne wino z dojrzałych winogron o zawartości alkoholu od 11,5 do 12,5%. Są to wina o średniej budowie i bogatym aromacie i charakterze. Ich symbolem jest sokół. Federspiel  jest terminem odnoszącym się do polowań z sokołem, które było ulubionym sportem i rozrywką austriackiej arystokracji. Austria jest do dzisiaj centrum światowego sokolnictwa.

Smaragd

Najbardziej dojrzałe, krzepkie wino zawierające minimum 12,5% alkoholu oraz maksymalnie 9 g/l cukru resztkowego. Winogrona na wino muszą  osiągnąć przynajmniej 18,5 KMW. Po ostatnich zbiorach wino dojrzewa w butelce i ma potencjał leżakowania do 20 lat. Nazwa Smaragd (szmaragd) nawiązuje do małej jaszczurki spotykanej często w winnicach Wachau.

W 1983 roku powstało stowarzyszenie Vinea Wachau Nobilis Districtus, którego celem jest ochrona jakości i reputacji regionalnych win. Do stowarzyszenia należy prawie 90% producentów wina z regionu, którzy spełniają standardy organizacji i przepisy ogólnokrajowe.

Podobnie jak inne, wina z Wachau mają na etykiecie nazwę odmiany winogron, a wino musi zawierać przynajmniej 85% tej odmiany z roku zbioru wskazanego na etykiecie.

Winiarnia Ernsthofer – Grüner Veltliner

Jednym z najlepszych producentów wina z regionu Wachau jest Winegut Ernsthofer. Winnica jest położona  tarasowo nad Dunajem, w sercu regionu. Powstają tutaj dwa – typowe dla Wachau – wina jakościowe z odmiany Grüner Veltliner:  Federspiel Hinter der Burg oraz Federspiel Weissenkirchein.

Grüner Veltliner i okolice powstawania wina.
Winiarnia Ernsthofer, Vinea.

Winogrona, z których powstaje Grüner Veltliner Federspiel Hinter der Burg pochodzą z najlepszych – pojedynczych – działek winnic w Dolinie Wachau. Rozłożone na łagodnych zboczach, powyżej miasteczka Weissenkirchen określane są mianem Hinter der Burg. Stare, ponad 60-letnie winorośle rosną na lessowo-gliniastych glebach, które nadają winu typowy, korzenny i pieprzny aromat i umiarkowaną kwasowość.  Ręczne zbiory winogron rozpoczynają się na początku października. Wina dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Z kolei wino Grüner Veltliner Federspiel Weissenkirchen powstaje z winogron pochodzących z różnych winnic położonych w gminie Weissenkirchen.

Winnice Hinter der Burg w Weissenkirschien.

Wino: Ernsthofer, Grüner Veltliner, Federspiel, Hinter der Burg 2018.

Kraj i region: Austria, region winiarski Wachau.

Producent: Winegut Ernsthofer.

Rodzaj: białe wytrawne z odmiany Grüner Veltliner.

Ocena:

Wino o zielonkawym, przejrzystym kolorze, w zapachu owocowe z nutami można jabłka i owoców cytrusowych, w smaku wyraźna – lecz stonowana kwasowość – charakterystyczna dla tej odmiany winogron, w końcówce delikatnie mineralne. Świetne do dań z ryb, białego mięsa oraz owoców morza.

Wysoka ocena gości restauracji Tusieje – Grüner Veltliner – 4,5/5.

Wino dostępne w “winnica.pl” specjalistycznym sklepie winiarskim.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY