Wino dla konesera – Zweigelt z Austrii

Recenzowany Zweigelt - doskonałe, czerwone wino dla zwolenników łagodnych tanin. Opisuję pochodzenie, region i sprawdzam samo wino. Zapraszam!

W porównaniu do Włoch, Francji czy Hiszpanii – winiarstwo Austrii jest niewielkie. Chociaż jego tradycja sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Obszar winnic zajmuje 49 000 hektarów, z których austriaccy winiarze wytwarzają rocznie około 2,8 mln.hl (17. miejsce na świecie), z czego 86% (2,4 miliona hektolitra) jest konsumowane w kraju. Eksport wina jest nieznaczny. Austriackie wina wyróżniają się spośród innych oryginalnymi odmianami, z których powstają – białą Grüner Veltliner i czerwoną Zweigelt.

W Austrii są trzy główne regiony winiarskie:

  • Niederoesterreich (Dolna Austria),
  • Burgenland;
  • Steiermask (Styria), w ramach których wyróżnia się jeszcze 16 mniejszych regionów – w tym Wiedeń.

Burgenland – kraina czerwonych win

O ile najlepsze białe wina Gruner Veltliner pochodzą z regionu Wachau – to regionem słynącym z doskonałych win czerwonych jest Burgenland.

Zweigelt z Austrii - wino dla konesera
Krajobraz winnic w Burgenland.

Burgenland należy do największych regionów winiarskich Austrii, obejmujący prawie 13 859 hektarów winnic. Położony we wschodniej części kraju, przy granicy z Węgrami, na terenie słynnej Niziny Panońskiej, odznacza się oryginalnymi cechami, kształtującymi charakter powstającego tam wina. Dzięki takiej lokalizacji w regionie panuje klimat kontynentalny – słoneczny i ciepły. W regionie powstają wina białe z rożnych odmian, jednak jest on znany z  win czerwonych. Czyli tych wytwarzanych z dwóch, dominujących odmian – Zweigelt oraz  Blaufränkisch.

Burgenland podzielony jest na cztery obszary winnic, z których wina mają własne oznaczenie  regionalnego wina jakościowego DAC Districtus Austriae Controllatus (Controlled District of Austria)

  • Eisneberg DAC  
  • Leithaber DAC
  •  Mittelburenland DAC
  • Neusiedlersee DAC

Zweigelt – austriacka hybryda

Zweigelt jest odmianą hybrydową, którą  z krzyżówki szczepów Blaufränkisch i St. Laurent. stworzył w latach 1920 Profesor Fritz Zweigelt:

  • Blaufränkisch daje wino owocowe, kwaskowate z wyczuwalnymi garbnikami.
  • St Laurent – spokrewniony z Pinot Noir – dodaje do wina cechy łagodności.
Zweigelt z Austrii winogrona.
Winogrono Zweigelt.

Obecnie Zweigelt jest najbardziej popularną odmianą czerwoną w Austrii, uprawianą w wielu regionach winiarskich kraju.  Z odmiany wytwarza się całe spektrum win. Od młodych do dojrzewających w beczce, po te także kupażowane z innymi odmianami. Odmiana daje wysokie plony dlatego często winiarze ograniczają wydajność, aby zachować wysoką jakość winogron.

Neusiedlersee  DAC – królestwo Zweigelt

Region winiarski Neusiedlersee – położony na wschód od jeziora Neusiedler See  (Jezioro Nezyderskie) – obejmuje obszar około 6700 hektarów winnic. W tym 1800 hektarów obsadzonych odmianą Zweigelt. W roku 2012 uzyskał status DAC.

Jest to doskonałe miejsce dla winorośli. Winogrona dojrzewają na łagodnie nachylonych brzegach jeziora. Przeważają gleby piaszczyste, gliniaste z fragmentami żwiru. Klimat charakteryzują cieple i suche lato z małymi opadami oraz chłodne zimy, bez śniegu

Jezioro Neusiedl tworzy specyficzny mikroklimat . Latem duża powierzchnia wody nagrzewa się – uwalniając nocą nagromadzone ciepło na okolicę. Powolna redukcja temperatury pozwala utrzymywać potrzebną kwasowość winogron.

Powstają tutaj wina białe i czerwone z różnych odmian Pinot Blanc, Chardonnay, Blaufränkisch, St. Laurent, Pinot Noir. Jednak główną odmianą jest Zweigelt.

Zweigelt z Austrii - wino dla konesera.
Winnice w sąsiedztwie jeziora Neusiedlersee.

Wino Zweigelt z regionu Neusiedlersee

Wino Zweigelt z tego regionu jest owocowe, z nutami przypraw. Jest również winem z typowym bukietem zapachów czarnych owoców, wiśni, ciemnych jagód i delikatnymi nutami ziół. W budowie wino jest zrównoważone, delikatne z łagodnymi taninami. Wino oznaczone jako Reserva dojrzewa ponad rok w stalowych zbiornikach, w dębowych kadziach lub beczkach. Ma duży potencjał starzenia – jest bardzo aromatyczne: wiśnia, czarna porzeczka, czarny bez, nuty przypraw i mineralne, delikatne taniny, dobra budowa i owocowość.

Weingut Salzl

Weingut Salzl jest firmą rodzinną, której tradycja sięga pierwszej połowy XIX wieku. Obecnie winiarnie prowadzi trzecia generacja rodziny Salzl. Położenie winnic jest wyjątkowe.  Otoczone są jeziorami i niziną Narodowego Parku Seewinkel.

Własne winnice obejmują obszar 25 hektarów. Ponadto – w zależności od potrzeb – winogrona są kontraktowane z innych winnic, łącznie z 75 hektarów. Roczna produkcja osiąga średnio 600 000 butelek wina.

Zweigelt z Austrii - wino dla konesera. Winnica.
Winiarnia Salzl.

Wina wytwarzane w Salzl cechuje łagodny smak – odzwierciedlający mikroklimat Seewinkel.  Dodatkowo gości przyjmuje czterogwiazdkowy hotel, gdzie na miejscu można degustować doskonałe wina. W winnicy, winogrona są selekcjonowane, kontroluje się wydajność. Zgodnie z przekonaniem, że mniej winogron to lepsza ich jakość.

Zweigelt z Austrii - wino dla konesera. Winogrona.
Zalzl – winnica obsadzona odmiana Zweigelt.

Klimat Seewinkel – suche i ciepłe lato, chłodna zima, wpływ Niziny Panońskiej i jeziora Neusiedler See, wiele stawów ze słoną wodą oraz piaszczyste i żwirowe gleby – tworzą oryginalny terroir nadający winu elegancję, świeżość i mineralne nuty. Fermentacja przebiega w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a wybrane roczniki dojrzewają wiele miesięcy w małych, dębowych beczkach.

Wino: Salzl, Seewinkelhof, Zweigelt, Reserve, 2017.

Kraj i region: Austria, Burgenland.

Dystrykt : Neusiedlersee DAC.

Producent: Weingut Salzl.

Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, Zweigelt.

Ocena

Wino oznaczone jako Reserve dojrzewało rok w dębowych zbiornikach. Wino ma charakterystyczny kolor jasnej czerwieni z fioletowymi refleksami na dysku. Pełen aromat czerwonych owoców, wiśni z delikatnymi nutami przypraw i mineralną końcówką. W smaku delikatne, dobrze zrównoważone, prawie niewyczuwalne taniny. Doskonałe, czerwone wino dla zwolenników łagodnych tanin.

Wysoka ocena konsumentów restauracji Tusieje – 4,6/5.

Wino dostępne w sklepach specjalistycznych winnica.pl – kupując je tam, macie pewność ich jakości.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Robert

    W Burgenlandzie jest również wyodrębniona apelacja DAC Rosalia 🙂 Powstała bodajże rok-dwa lata temu.

    1. Marek Rekowski

      Panie Robercie,
      Ma Pan rację DAC Rosalia jest od 2017 roku, W sumie w Austrii jest chyba 17 DAC. Niestety w wielu krajach powstają ciągle nowe regiony winiarskie oznaczane pochodzeniem, we Francji jest już ich prawie 500, W USA są nowe AVA, w Hiszpanii – w Rioja wprowadza się nowe kategorie win, itp Nie jest łatwo wychwytywać te wszystkie zmiany.
      Pozdrawiam
      Marek

  2. cezary

    po kilku dniach pobytu w Dornbirn i okolicach jeziora bodenskiego po austriackiej stronie …zweigelt króluje ….nawet do dan włoskich …a ciag dalszy na kolejnej imprezie domu wina w sierakowie k/krakowa w ten weekend ….moze dobrze że tak mało popularne w Polsce …bo i smak zostaje na dłuzej ..pozdrawiam autora tego zacnego blogu , były student AE pan profesora …

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY