Dotychczas prezentowałem słynne kupaże z Bordeaux oraz Doliny Rodanu we Francji. Teraz kolej na Włochy – gdzie większość win czerwonych powstaje z jednej odmiany. Takiej jak Nebbiolo, Barbaresco, Sagiovese, Nero d ’Avola czy Primitivo. W komponowaniu wina z różnych, miejscowych odmian znani są winiarze z Veneto – zwłaszcza z regionu winiarskiego Valpolicella – oznaczonego najwyższą klasą jakości DOC (Denominazione di Origine Controllata/Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia).
Region winiarski i jego wina
Obszar winiarski DOC Valpolicella leżący w prowincji Werona słynie z różnorodnych win czerwonych. Typowe wino powstaje z kompozycji trzech odmian winogron – Corvina, Rondinella i Molinara. Oprócz wina wytrawnego, w regionie powstają wina deserowe oraz oryginalne Amarone – wytwarzane z suszonych winogron.
Kupaż Corvina, Rondinella, Molinara – podstawą wina
- Corvina – włoska odmiana czerwona , główny komponent wina Valpolicella, daje winu smak wiśni, niezbyt intensywny kolor i nieznaczne taniny. Wino ma jasny kolor i jest lekkie w budowie. Wysuszona Corvina jest wykorzystywana do produkcji wina Amarone.
- Rondinella – odmiana czerwona wykorzystywana w kupażu wina Valpolicella i Bardolino, występuje głównie w Veneto, dodaje do wina aromaty ziołowe i wzmacnia taninami.
- Molinara – o lekkiej budowie, mniejszościowy dodatek w kupażu, dodaje kwasowość i taniny.
Oprócz tych odmian podstawowych niektórzy winiarze – jak np. Sergio Zenato – wykorzystują w kupażu inne. Takie jak Oseleta, Croatina, Corvinone, przy czym Corvina stanowi 80% – 85% składu wina.
Rodzaje wina
Większość produkcji stanowi młode wino. Na etykiecie takiego wina spotkamy także oznaczenia:
- Classico świadczy, że wino pochodzi z centralnej strefy winnic.
- Superiore oznacza wino dojrzewające przynajmniej rok i zawierające co najmniej 12% alkoholu.
- Riserva świadczy, że wino dojrzewało przynajmniej 5 lat w beczce i butelce.
Amarone della Valpolicella DOCG
Najbardziej prestiżowym czerwonym winem z regionu Veneto jest Amarone della Valpolicella. Amarone to rodzaj opisywanych win, do którego produkcji wykorzystuje się najbardziej dojrzałe owoce z trzech odmian winogron – Corvina, Rondinella oraz Molinara. Wysuszone na rodzynki grona poddaje się winifikacji osiągając wyższą zawartość alkoholu w winie – od 14% do 16%. Wino jest oferowane na rynku dopiero po 2, a niekiedy 5 latach. Amarone jest winem pełnym o smakach suszonych owoców, wyraźnych taninach i kwasowości. Wprawdzie Amarone jest winem wytrawnym – to jednak daje się w nim wyczuć lekką nutę słodyczy.
Valpolicella Ripasso DOC
Pozostałe z fermentacji Amarone wytłoczyny wykorzystuje się dodając je do podstawowego wina. W ten sposób powstaje Valpolicella Ripasso. Oznaczenie classico wskazuje, że wino pochodzi z centralnej części winnic. Ripasso jest świetną alternatywą dla Amarone – ma wiele jego cech lecz jest bardziej dostępna cenowo dla konsumenta.
Recioto della Valpolicella
Z tych samych wysuszonych winogron wytwarza się również wino deserowe – Recioto della Valpolicella. Proces fermentacji jest przerywany zanim cały cukier przekształci się w alkohol. W ten sposób w Recioto pozostaje większa zawartość cukru resztkowego i wino jest słodkie.
Ten post ma 2 komentarzy
Pingback: Słomiane i pomarańczowe wino - dziwne kolory wina | Winnica Profesora
Pingback: Wino Amarone – dlaczego jest drogie? | Winnica Profesora