Valpolicella – kupaż z Veneto

Dotychczas prezentowałem słynne kupaże z Bordeaux oraz Doliny Rodanu we Francji. Teraz kolej na Włochy - gdzie większość win czerwonych powstaje z jednej odmiany.

Dotychczas prezentowałem słynne kupaże z Bordeaux oraz Doliny Rodanu we Francji. Teraz kolej na Włochy – gdzie większość win czerwonych powstaje z jednej odmiany. Takiej jak Nebbiolo, Barbaresco, Sagiovese, Nero d ’Avola czy Primitivo. W komponowaniu wina z różnych, miejscowych odmian znani są winiarze z Veneto – zwłaszcza z regionu winiarskiego Valpolicella – oznaczonego najwyższą klasą jakości DOC (Denominazione di Origine  Controllata/Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia).

Region winiarski i jego wina

Obszar winiarski DOC Valpolicella leżący w prowincji Werona słynie z różnorodnych win czerwonych. Typowe wino powstaje z kompozycji trzech odmian winogron – Corvina, Rondinella i Molinara. Oprócz wina wytrawnego, w regionie powstają wina deserowe oraz oryginalne Amarone – wytwarzane z suszonych winogron.

Kupaż Corvina, Rondinella, Molinara – podstawą wina

  • Corvina – włoska odmiana czerwona , główny komponent wina Valpolicella, daje winu smak wiśni, niezbyt intensywny kolor i nieznaczne taniny. Wino ma jasny kolor i jest lekkie w budowie. Wysuszona Corvina jest wykorzystywana do produkcji  wina Amarone.
  • Rondinella – odmiana czerwona  wykorzystywana w kupażu wina Valpolicella i Bardolino, występuje głównie w Veneto, dodaje do wina aromaty ziołowe i wzmacnia taninami.
  • Molinara – o lekkiej budowie, mniejszościowy dodatek w kupażu, dodaje kwasowość i taniny.

Oprócz tych odmian podstawowych niektórzy winiarze – jak np. Sergio Zenato – wykorzystują w kupażu inne. Takie jak Oseleta, Croatina, Corvinone, przy czym Corvina stanowi 80% – 85% składu wina.

Rodzaje wina

Większość produkcji stanowi młode wino. Na etykiecie takiego wina spotkamy także oznaczenia:

  • Classico świadczy, że wino pochodzi z centralnej strefy winnic.
  • Superiore oznacza wino dojrzewające przynajmniej rok i zawierające co najmniej 12% alkoholu.
  • Riserva świadczy, że wino dojrzewało przynajmniej 5 lat w beczce i butelce.

Amarone della Valpolicella DOCG

Najbardziej prestiżowym czerwonym winem z regionu Veneto jest Amarone della Valpolicella. Amarone to rodzaj opisywanych win, do którego produkcji wykorzystuje się najbardziej dojrzałe owoce z trzech odmian winogron – Corvina, Rondinella oraz Molinara. Wysuszone na rodzynki grona poddaje się winifikacji osiągając wyższą zawartość alkoholu w winie – od 14% do 16%. Wino jest oferowane na rynku dopiero po 2, a niekiedy 5 latach. Amarone jest winem pełnym o smakach suszonych owoców, wyraźnych taninach i kwasowości. Wprawdzie Amarone jest winem wytrawnym – to jednak daje się w nim wyczuć lekką nutę słodyczy.

Region winiarski Valpolicella i jego wina.
Amarone della Valpolicella DOCG.
Region winiarski Valpolicella i jego wina.
Valpolicella z Azienda Zenato z winnic nad jeziorem Garda, fot sklep Wielkie Wina.

Valpolicella Ripasso DOC

Pozostałe z fermentacji Amarone wytłoczyny wykorzystuje się dodając je do podstawowego wina. W ten sposób powstaje Valpolicella Ripasso. Oznaczenie classico wskazuje, że wino pochodzi z centralnej części winnic. Ripasso jest świetną alternatywą dla Amarone – ma wiele jego cech lecz jest bardziej dostępna cenowo dla konsumenta.

Recioto della Valpolicella

Z tych samych wysuszonych winogron wytwarza się również wino deserowe – Recioto della Valpolicella. Proces fermentacji jest przerywany zanim cały cukier przekształci się w alkohol. W ten sposób w Recioto pozostaje większa zawartość cukru resztkowego i wino jest słodkie.

Więcej o regionie  i winach Veneto dowiesz się z filmu:

Regiony i wina Włoch.

O słynnych kupażach z Bordeaux i Doliny Rodanu dowiesz się na blogu:

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.