Amarone – dlaczego jest drogie?

Wielu słyszało o Amarone, lecz niewielu skosztowało tego wina. Przeszkodą jest wysoka cena.

Wielu słyszało o Amarone, lecz niewielu skosztowało tego wina. Przeszkodą jest wysoka cena – często przekraczająca 200 PLN za butelkę. Amarone należy do rodziny win Valpolicella, które powstają w winnicach położonych niedaleko historycznej Werony – miasta Romea i Julii. Werona znana jest także z największych na świecie targów wina – Vin Italy, które odbywają się każdego roku w kwietniu.

Valploicella winnica - tutaj powstaje Amarone.
Winnice w regionie Valpolicella, fot. Wikipedia.

Amarone – pochodzenie

Winnice gdzie powstaje Valpolicella położone są w regionie winiarskim Veneto, na łagodnie opadających wzgórzach – zapewniając dojrzewającym winogronom dobre nasłonecznienie. Nazwa Valpolicella pochodzi prawdopodobnie z Greki i oznacza „dolinę wielu winiarni”. Jest to drugi – co do wielkości – region DOC we Włoszech. Wino jest kompozycją – kupażem – trzech miejscowych odmian winogron:

  • Corvina,
  • Rondinella,
  • Molinara.

Rodzaj Valpolicelli zależy od tego, w jaki sposób zbiera się winogrona oraz jak przebiega proces winifikacji i starzenia wina. Dlatego wina mają pięć klas jakościowych i cenowych:

  • Valpolicella Classico – wino podstawowe, najbardziej popularne i najtańsze;
  • Valpolicella Superiore – plasuje się nieco wyżej w hierarchii;
  • Valpolicella Superiore Ripasso – klasa wyższa;
  • Amarone della Valpolicella – najwyższy poziom jakościowy i cenowy;
  • Recioto della Valpolicella – wino słodkie oznaczone jako odrębna klasa.

Dlaczego Amarone jest drogie? 

Cztery czynniki decydują o tym, że cena butelki Amarone jest wysoka. Proces produkcji wina wymaga dużych nakładów surowca (winogron), pracy, kapitału i także czasu. Równocześnie Amarone stanowi niewielką część całej produkcji wina Valpolicella, co decyduje o jego ograniczonej podaży. Z racji swoich wyjątkowych właściwości – smaku, aromatów i zdolności do długiego leżakowania – Amarone zdobyło – podobnie jak Barolo z Piemontu, czy Brunello di Montalcino z Toskanii – wysoki prestiż wśród amatorów wina na całym świecie, co przekłada się na duży popyt.

W procesie wytwarzania wina zebrane winogrona natychmiast rozgniata się i poddaje procesowi fermentacji. Powstaje Valpolicella Classico, lekkie wino czerwone o dużej zawartości tanin – przeznaczone do bieżącej konsumpcji. Natomiast winogrona wykorzystywane do produkcji Amarone odbywają inną drogę. Zbiera się je później, pozwalając winogronom dobrze dojrzeć. Następnie pozostawia się je i wysusza przez całą zimę.

Amarone winogrona.
Suszenie winogron do produkcji Amarone, WineFolley.

Przez około 120 dni leżakowania winogrona tracą 30-40% wagi, koncentrując w sobie cukier – który po winifikacji pozostawia w winie stosunkowo wysoki poziom alkoholu (15% i więcej). Wino leżakuje jeszcze i dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach. W rezultacie produkcja Amarone wymaga:

  • dwa razy więcej winogron, aniżeli klasyczne wino;
  • powolnej, trwającej ponad 45 dni, fermentacji;
  • długiego dojrzewania wina, często kilka lat.

Koszty ponoszone na wyprodukowanie tego wina są wysokie, natomiast na przychody ze sprzedaży trzeba czekać kilka lat. Bieżące potrzeby finansowania działalności winnicy i winiarni są często pokrywane kredytem – co generuje dodatkowo koszty finansowe.

Znane i cenione są – między innymi – wina z rodzinnej firmy Tommasi. Amarone z 2008 roku – jakie miałem okazję degustować – ma wszystkie cechy najlepszej klasy wina. Doceniane także przez międzynarodowych ekspertów, którzy oceniają je na 92-95 punktów. Cena wina jest także wysoka – około 300 PLN za butelkę.

Tommasi winnice - tutaj powstaje Amarone.
Winnice i winiarnia firmy rodzinnej Tommasi Viticoltiri w regionie Valpolicella.

Amarone za mniejszą cenę?

Na szczęście możemy poczuć smak Amarone za znacznie niższą cenę. Pozostałe po produkcji wytłoczyny miesza się z winem Valpolicella Classico. W ten sposób powstaje Valpolicella Ripasso – wino o łagodniejszych taninach, podobnym smaku do Amarone i o znacznie niższej cenie – około 40 PLN w dyskontach. Natomiast w sklepach specjalistycznych między 70 i 100 PLN za butelkę z renomowanych winiarni.

Niekiedy w sieciach dyskontów – na przykład w Lidlu – można spotkać Amarone po okazyjnej cenie, w granicach 45-60 PLN. Niestety, wino które próbowałem – pomimo, że z dobrego rocznika 2010 – nie ma cech Amarone dobrej jakości. Przede wszystkim wino nie jest zrównoważone – wysoki poziom alkoholu jest zbyt agresywny, słabo niwelowany słodyczą. Wydaje się, że jakość winogron nie była najlepsza lub proces winifikacji i dojrzewania nie był przeprowadzony właściwie. Nic dziwnego, że do autorstwa wina nie przyznaje się żadna renomowana winiarnia z regionu Valpolicelli.

O tym jak i z jakich winogron powstaje wino, porady praktyczne oraz fascynująca historię wina znajdziecie w książce “Przewodnik po Świecie Wina” – pięknie ilustrowanej książce o winie dla każdego.

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina
Książka o Winie!
Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?