Dziwne kolory wina – słomiane i pomarańczowe wino

Słomiane i pomarańczowe wino - pochodzenie, ciekawostki, historia... Jak smakuje pomarańczowe wino, do czego warto je pić?

Słomiane wino – Vin de Paille – ma charakterystyczny, bursztynowy kolor. Najlepsze pochodzą z Francji – z regionu Jura. Natomiast długa maceracja skórek i pestek w soku białych winogron tworzy wino o pięknych, pomarańczowych odcieniach. Słomiane i pomarańczowe wino – pochodzenie, ciekawostki, historia…

Słomiane wino – vin de Paille

Wracamy do regionu Jury, słynącego z oryginalnego, żółtego wina. Okazuje się, że powstaje tutaj jeszcze inne wino o charakterystycznym kolorze i smaku – Vin d Paille – słomiane wino

Skąd taka nazwa wina?

Słomiane wino jest naturalnie słodkie, ma bursztynowy kolor i jest otrzymywane przez wyciskanie wysuszonych na rusztach winogron. Kiedyś suszono je na słomie – stąd nazwa wina.

Dawniej winogrona suszono na słomie (fr. paille) | fot. wikipedia

Jak powstaje słomiane wino?

W regionie Jura słomiane wino wytwarza się w AOC Arbois, Etoile oraz Côtes de Jura. Powstaje z miejscowych odmian Poulsard, Savagnin, Trousseau oraz Chardonnay.

Z  zebranych ręcznie, wybranych winogron eliminuje się w naturalny sposób część wody, tak aby osiągnąć wysoki poziom cukru W tym celu winogrona zawiesza się na drucianych siatkach lub umieszcza się w małych, perforowanych skrzynkach lub na rusztach. W suchych , nie ogrzewanych i wentylowanych pomieszczeniach. Winogrona schną przynajmniej 6 tygodni.

Wysuszone na rodzynki winogrona nadają się do wyciskania jeśli osiągną poziom cukru ponad 320 gramów na litr moszczu.

Pomarańczowe wino - powstaje podobnie do różowego.
Suszenie winogron na słomiane wino.
Suszenie winogron na słomiane wino.

Tłoczenie i fermentacja

Od końca grudnia do lutego następuje proces powolnego wyciskania wysuszonych winogron. Wydajność soku jest niska – ze 100 kilogramów winogron uzyskuje się zaledwie 18-25 litrów wina. Bogaty w cukier moszcz fermentuje powoli, prawie rok. Kiedy poziom alkoholu w moszczu osiągnie 15-16%, fermentacja zatrzymuje się samodzielnie. W winie pozostaje 60-100 gramów cukru resztkowego.

W regionie Jury wino dojrzewa przynajmniej 3 lata – w tym 18 miesięcy w małych, dębowych beczkach, co sprzyja rozwojowi bogatych aromatów i finezji wina. Słomiane wino nalewane jest do małych butelek – 37,5 cl. Na etykiecie jest oznaczony rok zbiorów.

Słomiane wino jest słodkie, ma kolor bursztynowy, zapachy kandyzowanych owoców – suszonych śliwek, kandyzowanej pomarańczy, nuty miodu. Wino może utrzymywać jakość ponad 50 lat. Serwować schłodzone do temperatury 8-10C.

Vine de Paille, AOC Arbois, Jura.
Vin de Paille, AOC Hermitage, Dolina Rodanu.

We Francji Słomiane wino powstaje także w innych regionach – Hermitage z Doliny Rodanu (Vallée du Rhône – z odmian Marsanne i Roussane), Corrèze oraz Beaumont de Ventoux.

Kosztowny proces produkcji oraz stosunkowo niewielka ilość wytwarzanego wina sprawiają, że cena Vin de Paille jest wysoka.

Nie tylko słomiane wino powstaje z wysuszonych na rodzynki winogron. We Włoszech, w regionie Valpolicella, w prowincji Werona – z wysuszonych winogron miejscowych odmian Corvina, Molinara i Rondinella, winiarze wyczarowują słynne Amarone della Valpolicella. Natomiast na greckiej wyspie Santorini, z wysuszonych na słońcu winogron Assyrtiko powstaje słodkie Vinsanto.

O Amarone czytaj więcej na blogu:

Pomarańczowe wino

Winiarze od dawna poszukują win, które łączą walory wina białego i czerwonego. W ten sposób, wyciskając sok z czerwonych winogron i pozostawiając go krótko – lub nieco dłużej – w kontakcie ze skórkami, powstaje wino różowe. Podobnie, macerując skórki białych winogron w wyciśniętym soku uzyskuje się wino pomarańczowe.

Technika wytwarzania wina pomarańczowego pochodzi z Gruzji, gdzie nazywa się je bursztynowym. Macerację wina białego stosowano tam od wieków – umieszczając dojrzewające wino w glinianych amforach, zakopanych w ziemi. Znacznie później – pod koniec XX wieku – rozpoczęto wytwarzanie wina w podobny sposób we Włoszech w regionie Friuli, gdzie dominują winnice obsadzone białą odmianą Pinot Grigio, nazywając je ramato (miedziane) lub macerato (macerowane).

Pomarańczowe wino powstaje podczas maceracji wina białego

Sok z białych winogron pozostawia się w kontakcie ze skórkami i pestkami przez kilka tygodni, podobnie jak w maceracji wina czerwonego. Jest to proces wyjątkowy, bowiem wino białe powstaje zazwyczaj bez maceracji – wyciśnięty sok, po usunięciu skórek i pestek, poddaje się bezpośrednio fermentacji.

Podczas maceracji wydobywa się ze skórek kolor, zapachy i kształtuje budowę wina. Dlatego wino białe poddane maceracji zalicza się do czwartego koloru wina, po czerwonym, białym i różowym.

Jak smakuje pomarańczowe wino?

Wino pomarańczowe jest wytrawne. W odróżnieniu od słodkich win typu Sauternes, które także mają kolor złocisto-pomarańczowy.

Pomarańczowe wino - Vin Orange.
Wino pomarańczowe Vin Orange.
Pomarańczowe wino - Ramato.
Wino pomarańczowe Ramato.

W zależności od czasu maceracji – kolor pomarańczowy wina może być bardziej lub mnie intensywny. Wino pomarańczowe jest bardziej wytrawne i ma mniejszą kwasowość aniżeli klasyczne wino białe. Równocześnie zachowuje świeżość i równowagę smakową. Ma większą zawartość tanin, intensywny smak, nuty goryczki, bogaty bukiet zapachowy- silne zapachy kwiatowe, owoców, orzechów i przypraw.

O kolorach wina dowiesz się z książki Przewodnik po Świecie Wina!

Przewodnik.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.