Dziwne kolory wina – słomiane i pomarańczowe wino

Słomiane i pomarańczowe wino - pochodzenie, ciekawostki, historia... Jak smakuje pomarańczowe wino, do czego warto je pić?

Słomiane wino – Vin de Paille – ma charakterystyczny, bursztynowy kolor. Najlepsze pochodzą z Francji – z regionu Jura. Natomiast długa maceracja skórek i pestek w soku białych winogron tworzy wino o pięknych, pomarańczowych odcieniach. Słomiane i pomarańczowe wino – pochodzenie, ciekawostki, historia…

Słomiane wino – vin de Paille

Wracamy do regionu Jury, słynącego z oryginalnego, żółtego wina. Okazuje się, że powstaje tutaj jeszcze inne wino o charakterystycznym kolorze i smaku – Vin d Paille – słomiane wino

Skąd taka nazwa wina?

Słomiane wino jest naturalnie słodkie, ma bursztynowy kolor i jest otrzymywane przez wyciskanie wysuszonych na rusztach winogron. Kiedyś suszono je na słomie – stąd nazwa wina.

Dawniej winogrona suszono na słomie (fr. paille) | fot. wikipedia

Jak powstaje słomiane wino?

W regionie Jura słomiane wino wytwarza się w AOC Arbois, Etoile oraz Côtes de Jura. Powstaje z miejscowych odmian Poulsard, Savagnin, Trousseau oraz Chardonnay.

Z  zebranych ręcznie, wybranych winogron eliminuje się w naturalny sposób część wody, tak aby osiągnąć wysoki poziom cukru W tym celu winogrona zawiesza się na drucianych siatkach lub umieszcza się w małych, perforowanych skrzynkach lub na rusztach. W suchych , nie ogrzewanych i wentylowanych pomieszczeniach. Winogrona schną przynajmniej 6 tygodni.

Wysuszone na rodzynki winogrona nadają się do wyciskania jeśli osiągną poziom cukru ponad 320 gramów na litr moszczu.

Pomarańczowe wino - powstaje podobnie do różowego.
Suszenie winogron na słomiane wino.
Suszenie winogron na słomiane wino.

Tłoczenie i fermentacja

Od końca grudnia do lutego następuje proces powolnego wyciskania wysuszonych winogron. Wydajność soku jest niska – ze 100 kilogramów winogron uzyskuje się zaledwie 18-25 litrów wina. Bogaty w cukier moszcz fermentuje powoli, prawie rok. Kiedy poziom alkoholu w moszczu osiągnie 15-16%, fermentacja zatrzymuje się samodzielnie. W winie pozostaje 60-100 gramów cukru resztkowego.

W regionie Jury wino dojrzewa przynajmniej 3 lata – w tym 18 miesięcy w małych, dębowych beczkach, co sprzyja rozwojowi bogatych aromatów i finezji wina. Słomiane wino nalewane jest do małych butelek – 37,5 cl. Na etykiecie jest oznaczony rok zbiorów.

Słomiane wino jest słodkie, ma kolor bursztynowy, zapachy kandyzowanych owoców – suszonych śliwek, kandyzowanej pomarańczy, nuty miodu. Wino może utrzymywać jakość ponad 50 lat. Serwować schłodzone do temperatury 8-10C.

Vine de Paille, AOC Arbois, Jura.
Vin de Paille, AOC Hermitage, Dolina Rodanu.

We Francji Słomiane wino powstaje także w innych regionach – Hermitage z Doliny Rodanu (Vallée du Rhône – z odmian Marsanne i Roussane), Corrèze oraz Beaumont de Ventoux.

Kosztowny proces produkcji oraz stosunkowo niewielka ilość wytwarzanego wina sprawiają, że cena Vin de Paille jest wysoka.

Nie tylko słomiane wino powstaje z wysuszonych na rodzynki winogron. We Włoszech, w regionie Valpolicella, w prowincji Werona – z wysuszonych winogron miejscowych odmian Corvina, Molinara i Rondinella, winiarze wyczarowują słynne Amarone della Valpolicella. Natomiast na greckiej wyspie Santorini, z wysuszonych na słońcu winogron Assyrtiko powstaje słodkie Vinsanto.

O Amarone czytaj więcej na blogu:

Pomarańczowe wino

Winiarze od dawna poszukują win, które łączą walory wina białego i czerwonego. W ten sposób, wyciskając sok z czerwonych winogron i pozostawiając go krótko – lub nieco dłużej – w kontakcie ze skórkami, powstaje wino różowe. Podobnie, macerując skórki białych winogron w wyciśniętym soku uzyskuje się wino pomarańczowe.

Technika wytwarzania wina pomarańczowego pochodzi z Gruzji, gdzie nazywa się je bursztynowym. Macerację wina białego stosowano tam od wieków – umieszczając dojrzewające wino w glinianych amforach, zakopanych w ziemi. Znacznie później – pod koniec XX wieku – rozpoczęto wytwarzanie wina w podobny sposób we Włoszech w regionie Friuli, gdzie dominują winnice obsadzone białą odmianą Pinot Grigio, nazywając je ramato (miedziane) lub macerato (macerowane).

Pomarańczowe wino powstaje podczas maceracji wina białego

Sok z białych winogron pozostawia się w kontakcie ze skórkami i pestkami przez kilka tygodni, podobnie jak w maceracji wina czerwonego. Jest to proces wyjątkowy, bowiem wino białe powstaje zazwyczaj bez maceracji – wyciśnięty sok, po usunięciu skórek i pestek, poddaje się bezpośrednio fermentacji.

Podczas maceracji wydobywa się ze skórek kolor, zapachy i kształtuje budowę wina. Dlatego wino białe poddane maceracji zalicza się do czwartego koloru wina, po czerwonym, białym i różowym.

Jak smakuje pomarańczowe wino?

Wino pomarańczowe jest wytrawne. W odróżnieniu od słodkich win typu Sauternes, które także mają kolor złocisto-pomarańczowy.

Pomarańczowe wino - Vin Orange.
Wino pomarańczowe Vin Orange.
Pomarańczowe wino - Ramato.
Wino pomarańczowe Ramato.

W zależności od czasu maceracji – kolor pomarańczowy wina może być bardziej lub mnie intensywny. Wino pomarańczowe jest bardziej wytrawne i ma mniejszą kwasowość aniżeli klasyczne wino białe. Równocześnie zachowuje świeżość i równowagę smakową. Ma większą zawartość tanin, intensywny smak, nuty goryczki, bogaty bukiet zapachowy- silne zapachy kwiatowe, owoców, orzechów i przypraw.

O kolorach wina dowiesz się z książki Przewodnik po Świecie Wina!

Przewodnik.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY