Bursztynowe wino

Szczególne, tradycyjne metody wytwarzania sprawiają, że kolor wina jest odmienny. Skąd bierze się bursztynowe wino?

Wino z białych winogron ma najczęściej kolor jasnej lub ciemniejszej zieleni, a niekiedy – jak np. Chardonnay – złocisty. Kolor zależy nie tylko od odmiany winogron, lecz także od metody winifikacji, kontaktu wyciśniętego soku ze skórkami czy dojrzewania w dębowych beczkach. Zazwyczaj kontakt ze skórkami jest bardzo krótki – zaraz po wyciśnięciu soku przechodzi się do fermentacji. Dlatego wino białe zawiera jedynie śladowe ilości tanin, które są tak charakterystyczne dla wina czerwonego. Jak wszędzie, także przy wytwarzaniu wina z białych winogron są wyjątki. Szczególne, tradycyjne metody wytwarzania sprawiają, że kolor wina jest odmienny – pomarańczowy, żółty czy bursztynowy. Skąd bierze się bursztynowe wino?

Bursztynowe wino z Gruzji

Niewątpliwie najbardziej znane z Gruzji są czerwone wina wytwarzane z miejscowej odmiany Saperavi – opisywałem je ostatnio na blogu. Jednak gruzińscy winiarze potrafią wykorzystywać liczne odmiany białe i wytwarzać z nich doskonałe wina. Te, które powstają tradycyjną metodą kwewri mają piękny, bursztynowy kolor.

Bursztynowe wino – jednym z takich win jest Tamada

Pochodzi z największego regionu winiarskiego Kachetii gdzie kultywuje się tradycję kwewri – wytwarzania wina z długą maceracją w glinianych amforach. Wino wytwarzane tą metodą nabiera bursztynowych tonów, wzmocnionej struktury i kremowych smaków. Zawartość polifenoli jest bardzo wysoka, kilka razy wyższa aniżeli w europejskim winie białym.

Dla nadania winu wyjątkowych cech – koloru, bogatych aromatów i smaków komponuje się ze sobą trzy, tradycyjne białe odmiany:

  • Rkatsiteli,
  • Kisi,
  • Mtsvane.

Rkatsiteli

Popularną odmianą białą jest Rkatsiteli. Odmiana jest odporna na zimno, w dojrzałych winogronach ma dużą kwasowość i zawartość cukru. Wino z Rkatsiteli ma dobrą kwasowość i budowę, bogate aromaty dojrzałego jabłka, gruszki, owoców cytrusowych z nutami słodkawych aromatów kwiatowych.

Kisi i Mtsvane

Odmiana  winogron Kisi jest rzadko spotykana w gruzińskich winnicach. Najczęściej uprawia się ją na niewielu hektarach w Kachetii, największym regionie winiarskim Gruzji – sadząc winorośle obok Rkatsiteli i Mtsvane. Kisi jest bardzo podatna na choroby, a jej wydajność jest niewielka. Jednak jej właściwości są wykorzystywane do kupażu z główną odmianą białą – Rkatsiteli. Pigmenty w niej zawarte nadają winu bursztynowy kolor. Inną odmianą służącą często do kompozycji jest Mtsvane, winogrona o żółtozielonym zabarwieniu i bogatych zapachach wzbogacających paletę aromatów wina.

Bursztynowe wino – Tamada Qvervi White 2014

Kraj i region: Gruzja, Kachetia.

Producent: GWS Georgian Wine& Spirits Company.

Rodzaj: białe, wytrawne, kupaż Rkatsiteli 60%, Mtsvane 30%, Kisi 10%.

Metoda produkcji: tradycyjna kwewri, 6 miesięcy maceracji.

Ocena 4,7/5.

 

Bursztynowe wino - Tamada Qvervi White 2014 - dostaje 4,7/5.
Wysoka ocena!

Piękny klarowny, bursztynowy kolor. Bogaty bukiet zapachów – pomarańcza, miód z nutami włoskich orzechów i imbiru. W smaku przyjemne, zrównoważone – delikatna kwasowość, cukier i alkohol, nuty goryczki tanin w długim finiszu. Doskonałe do dojrzewających, twardych serów.

Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,7/5!

O oryginalnych kolorach wina dowiesz się więcej na blogu oraz z książki “Przewodnik po Świecie Wina”!

Jakie jest bursztynowe wino? Piszę w książce.
Przewodnik.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Ania

    Jakie to wszystko co stworzyła przyroda jest piękne.

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.