Bursztynowe wino

Szczególne, tradycyjne metody wytwarzania sprawiają, że kolor wina jest odmienny. Skąd bierze się bursztynowe wino?

Wino z białych winogron ma najczęściej kolor jasnej lub ciemniejszej zieleni, a niekiedy – jak np. Chardonnay – złocisty. Kolor zależy nie tylko od odmiany winogron, lecz także od metody winifikacji, kontaktu wyciśniętego soku ze skórkami czy dojrzewania w dębowych beczkach. Zazwyczaj kontakt ze skórkami jest bardzo krótki – zaraz po wyciśnięciu soku przechodzi się do fermentacji. Dlatego wino białe zawiera jedynie śladowe ilości tanin, które są tak charakterystyczne dla wina czerwonego. Jak wszędzie, także przy wytwarzaniu wina z białych winogron są wyjątki. Szczególne, tradycyjne metody wytwarzania sprawiają, że kolor wina jest odmienny – pomarańczowy, żółty czy bursztynowy. Skąd bierze się bursztynowe wino?

Bursztynowe wino z Gruzji

Niewątpliwie najbardziej znane z Gruzji są czerwone wina wytwarzane z miejscowej odmiany Saperavi – opisywałem je ostatnio na blogu. Jednak gruzińscy winiarze potrafią wykorzystywać liczne odmiany białe i wytwarzać z nich doskonałe wina. Te, które powstają tradycyjną metodą kwewri mają piękny, bursztynowy kolor.

Bursztynowe wino – jednym z takich win jest Tamada

Pochodzi z największego regionu winiarskiego Kachetii gdzie kultywuje się tradycję kwewri – wytwarzania wina z długą maceracją w glinianych amforach. Wino wytwarzane tą metodą nabiera bursztynowych tonów, wzmocnionej struktury i kremowych smaków. Zawartość polifenoli jest bardzo wysoka, kilka razy wyższa aniżeli w europejskim winie białym.

Dla nadania winu wyjątkowych cech – koloru, bogatych aromatów i smaków komponuje się ze sobą trzy, tradycyjne białe odmiany:

  • Rkatsiteli,
  • Kisi,
  • Mtsvane.

Rkatsiteli

Popularną odmianą białą jest Rkatsiteli. Odmiana jest odporna na zimno, w dojrzałych winogronach ma dużą kwasowość i zawartość cukru. Wino z Rkatsiteli ma dobrą kwasowość i budowę, bogate aromaty dojrzałego jabłka, gruszki, owoców cytrusowych z nutami słodkawych aromatów kwiatowych.

Kisi i Mtsvane

Odmiana  winogron Kisi jest rzadko spotykana w gruzińskich winnicach. Najczęściej uprawia się ją na niewielu hektarach w Kachetii, największym regionie winiarskim Gruzji – sadząc winorośle obok Rkatsiteli i Mtsvane. Kisi jest bardzo podatna na choroby, a jej wydajność jest niewielka. Jednak jej właściwości są wykorzystywane do kupażu z główną odmianą białą – Rkatsiteli. Pigmenty w niej zawarte nadają winu bursztynowy kolor. Inną odmianą służącą często do kompozycji jest Mtsvane, winogrona o żółtozielonym zabarwieniu i bogatych zapachach wzbogacających paletę aromatów wina.

Bursztynowe wino – Tamada Qvervi White 2014

Kraj i region: Gruzja, Kachetia.

Producent: GWS Georgian Wine& Spirits Company.

Rodzaj: białe, wytrawne, kupaż Rkatsiteli 60%, Mtsvane 30%, Kisi 10%.

Metoda produkcji: tradycyjna kwewri, 6 miesięcy maceracji.

Ocena 4,7/5.

 

Bursztynowe wino - Tamada Qvervi White 2014 - dostaje 4,7/5.
Wysoka ocena!

Piękny klarowny, bursztynowy kolor. Bogaty bukiet zapachów – pomarańcza, miód z nutami włoskich orzechów i imbiru. W smaku przyjemne, zrównoważone – delikatna kwasowość, cukier i alkohol, nuty goryczki tanin w długim finiszu. Doskonałe do dojrzewających, twardych serów.

Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,7/5!

O oryginalnych kolorach wina dowiesz się więcej na blogu oraz z książki “Przewodnik po Świecie Wina”!

Jakie jest bursztynowe wino? Piszę w książce.
Przewodnik.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Ania

    Jakie to wszystko co stworzyła przyroda jest piękne.

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY