Wino z białych winogron ma najczęściej kolor jasnej lub ciemniejszej zieleni, a niekiedy – jak np. Chardonnay – złocisty. Kolor zależy nie tylko od odmiany winogron, lecz także od metody winifikacji, kontaktu wyciśniętego soku ze skórkami czy dojrzewania w dębowych beczkach. Zazwyczaj kontakt ze skórkami jest bardzo krótki – zaraz po wyciśnięciu soku przechodzi się do fermentacji. Dlatego wino białe zawiera jedynie śladowe ilości tanin, które są tak charakterystyczne dla wina czerwonego. Jak wszędzie, także przy wytwarzaniu wina z białych winogron są wyjątki. Szczególne, tradycyjne metody wytwarzania sprawiają, że kolor wina jest odmienny – pomarańczowy, żółty czy bursztynowy. Skąd bierze się bursztynowe wino?
Bursztynowe wino z Gruzji
Niewątpliwie najbardziej znane z Gruzji są czerwone wina wytwarzane z miejscowej odmiany Saperavi – opisywałem je ostatnio na blogu. Jednak gruzińscy winiarze potrafią wykorzystywać liczne odmiany białe i wytwarzać z nich doskonałe wina. Te, które powstają tradycyjną metodą kwewri mają piękny, bursztynowy kolor.
Bursztynowe wino – jednym z takich win jest Tamada
Pochodzi z największego regionu winiarskiego Kachetii gdzie kultywuje się tradycję kwewri – wytwarzania wina z długą maceracją w glinianych amforach. Wino wytwarzane tą metodą nabiera bursztynowych tonów, wzmocnionej struktury i kremowych smaków. Zawartość polifenoli jest bardzo wysoka, kilka razy wyższa aniżeli w europejskim winie białym.
Dla nadania winu wyjątkowych cech – koloru, bogatych aromatów i smaków komponuje się ze sobą trzy, tradycyjne białe odmiany:
- Rkatsiteli,
- Kisi,
- Mtsvane.
Rkatsiteli
Popularną odmianą białą jest Rkatsiteli. Odmiana jest odporna na zimno, w dojrzałych winogronach ma dużą kwasowość i zawartość cukru. Wino z Rkatsiteli ma dobrą kwasowość i budowę, bogate aromaty dojrzałego jabłka, gruszki, owoców cytrusowych z nutami słodkawych aromatów kwiatowych.
Kisi i Mtsvane
Odmiana winogron Kisi jest rzadko spotykana w gruzińskich winnicach. Najczęściej uprawia się ją na niewielu hektarach w Kachetii, największym regionie winiarskim Gruzji – sadząc winorośle obok Rkatsiteli i Mtsvane. Kisi jest bardzo podatna na choroby, a jej wydajność jest niewielka. Jednak jej właściwości są wykorzystywane do kupażu z główną odmianą białą – Rkatsiteli. Pigmenty w niej zawarte nadają winu bursztynowy kolor. Inną odmianą służącą często do kompozycji jest Mtsvane, winogrona o żółtozielonym zabarwieniu i bogatych zapachach wzbogacających paletę aromatów wina.
Bursztynowe wino – Tamada Qvervi White 2014
Kraj i region: Gruzja, Kachetia.
Producent: GWS Georgian Wine& Spirits Company.
Rodzaj: białe, wytrawne, kupaż Rkatsiteli 60%, Mtsvane 30%, Kisi 10%.
Metoda produkcji: tradycyjna kwewri, 6 miesięcy maceracji.
Ocena 4,7/5.
Piękny klarowny, bursztynowy kolor. Bogaty bukiet zapachów – pomarańcza, miód z nutami włoskich orzechów i imbiru. W smaku przyjemne, zrównoważone – delikatna kwasowość, cukier i alkohol, nuty goryczki tanin w długim finiszu. Doskonałe do dojrzewających, twardych serów.
Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,7/5!
O oryginalnych kolorach wina dowiesz się więcej na blogu oraz z książki “Przewodnik po Świecie Wina”!
Ten post ma 2 komentarzy
Jakie to wszystko co stworzyła przyroda jest piękne.
Pingback: Wino naturalne, o co chodzi? | Winnica Profesora