To, że wino ma kolor czerwony, biały lub różowy nie jest niczym nadzwyczajnym. Oczywiście w czerwieni wina są różne odcienie – od czerwieni jasnej aż do ciemnej, prawie czarnej. Podobnie szeroka jest gama kolorów wina białego. Kolor wina, jego intensywność i odcień zależą od odmiany winogron – jedne mają więcej barwników, inne mniej – procesu maceracji, starzenia wina, a także od jego wieku. Są jednak wina o oryginalnych, rzadko spotykanych kolorach. Z pewnością niewielu maiło okazję poznać i posmakować wina żółtego.
Jura – stolica vin Jaune, żółte wino
Położony w Burgundii – Franche-Comté – przy granicy ze Szwajcarią, region winiarski Jura jest najmniejszy w kraju. Winnice zajmują niecałe 2000 hektarów. Powstają tutaj wszystkie rodzaje wina, lecz symbolem regionu jest wino szczególne – vin Jaune (żółte wino).
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-Jura-winnice.jpg)
Vin Jaune – jak powstaje żółte wino?
Nazwa « vin Jaune » jest chroniona i może być używana jedynie dla win z regionu Jury we Francji. Wino żółte należy do rodziny win wytwarzanych metodą dojrzewania pod kożuchem drożdży, podobnie jak andaluzyjska Sherry.
Podczas kilkuletniego dojrzewania wina w beczce, ubytek powstający z naturalnego parowania, nazywany poetycko part des anges (udział aniołów), nie jest uzupełniany dolewaniem nowego wina, tak jak to ma miejsce w przypadku wina Sherry. Dlatego wino żółte rozwija się swobodnie, w kontakcie z powietrzem. Podczas dojrzewania rozwijają się na powierzchni wina grzybki. Wprawdzie wino ma kontakt ze środowiskiem tlenowym, lecz płaszcz chroni je przed całkowitym natlenieniem.
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-butelki-Pierr-Overnoy-Arbois.jpg)
Vin Jaune jest winem nietypowym, choć jego status jest uregulowany. Są tylko cztery AOC Appellation d’ Origine Contrôlée wina żółtego:
- Arbois,
- Côtes-du Jura,
- Château Châlon,
- Etoile.
Produkcja wina żółtego stanowi zaledwie 3,5 % całej produkcji regionu. Do jego wytwarzania dozwolone jest wykorzystanie jedynie miejscowej odmiany Savagnin. Dojrzewanie trwa minimalnie 6 lat i 3 miesiące.
Osiągnięcie właściwego natlenienia jest ryzykowne. Wykorzystuje się stare beczki, wino nie jest siarkowane i obciągane w celu rozwoju porządnych drożdży. Jednak zdarza się, że kożuch ulega uszkodzeniu. Taką beczkę oddziela się od reszty, a wino jest często kupażowane z Chardonnay i napełniane do butelek jako Côtes du Jura.
Co wspólnego z żółtym winem mają anioły?
Określenie Part des anges odnosi się do części alkoholu, który wyparowuje podczas dojrzewania żółtego wina, koniaku czy armaniaku w beczce. Wyrażenie pochodzi z alchemii, gdzie jako anges-anioły oznaczano substancje lotne. W religii uważano anioły za istoty eteryczne – ulatując na skrzydłach łączyły człowieka z Bogiem.
![Proces produkcji - żółte wino.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-beczka-i-part-des-anges.jpg)
W czasie dojrzewania i wyparowywania poziom alkoholu stopniowo zmniejsza się – zbliżając koniak do 40%. W ten sposób producenci koniaku tracą rocznie około 20 milionów butelek trunku. Straty wina żółtego sięgają 38% na litrze. Poniesione koszty produkcji i powstające duże straty trzeba jakoś pokryć, m.in. poprzez wyższą cenę, jaką konsument płaci za butelkę oryginalnego żółtego wina czy koniaku.
Opary alkoholu odżywiają mikroskopijne grzybki Baudoinia compniacensis, które oczerniają kamienie i mury budynków w regionie Cognac, nadając im charakterystyczny kolor.
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-part-des-anges-zaczenione-budynki.jpg)
Władze lokalne rozpoznawały po tym kolorze miejsca ukrytej produkcji. Podobno, podczas Drugiej Wojny Światowej winiarnie w Cognac były bombardowane po rozpoznawaniu charakterystycznego koloru budynków.
Nietypowe żółte wino w nietypowej butelce
Butelka di wina żółtego jest nietypowa. W XVIII wieku specjalną, czarną butelkę do żółtego wina zaprojektowała i zleciła produkcję rodzina Clavelin, winiarzy z regionu Château-Châlon. Butelka mieści tylko 62,5 cl i nosi nazwę clavelin. Ostała się, nie bez przyczyny, w regionie Jury – z litra wina dojrzewającego 75 miesięcy w beczce pozostaje tylko 62,5 cl, czyli dokładnie zawartość butelki clavelin. Najstarsza, znana butelka clavelin z Jury pochodzi z 1774 roku.
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-butelka-clavelin-689x1024.jpg)
Château-Châlon – ikona żółtego wina
Prestiżowe żółte wino pochodzi z regionu AOC Château-Châlon. U stóp malowniczego miasteczka, na skalistym wzgórzu rozpościera się niewielka, 60 hektarowa winnica. W glebie dominują niebieskie i czarne margle nadające winu szczególną głębię smakową.
![Żółte wino - tutaj powstaje.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-Chateau-Chalon.jpg)
Do najlepszych producentów należy zaliczyć Stephane Tissot, Jean Macle oraz Pierre Overnoy.
Jak pić żółte wino?
Wina żółte są bardzo wytrawne i mocne – nie dają się porównać z innymi. Tworzą odrębną kategorię wina. Zapach dominujący w nosie i ustach to zielone orzechy, zielone jabłko z nutami przypraw. Jest to wino, które nie pozostawi nikogo obojętnym – będzie się je podziwiało i smakowało lub z niesmakiem odrzucało. Nie tylko wino żółte wywołuje skrajne oceny konsumenta. Podobne wahania odczuć mają smakujący grecką restinę.
Percée du vin Jaune – święto żółtego wina
Percée du vin Jaune jest świętem wina obchodzonym każdego roku w pierwszy weekend lutego w miasteczkach regionu Jury, gdzie powstaje żółte wino. Po 6 latach i 3 miesiącach dojrzewania świętuje się otwarcie (dosłownie przebicie) beczki i degustuje wino. Dopiero potem zostanie nalewane do butelek. Otwarte są liczne bary, piwniczki winiarni zapraszając wszystkich do próbowania wina.
![Żółte wino - uroczystość otwarcia beczki.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Zolte-wino-swieto-Percee-du-vin-Jaune.jpg)
O kolorach wina dowiesz się z książki Przewodnik po Świecie Wina!
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/10/Ksiazka-kolory-wina-1024x768.jpg)
Ten post ma 2 komentarzy
Pingback: Bursztynowe wino - skąd się bierze, jak smakuje? | Winnica Profesora
Fajny artykuł. Dowiedziałem się czegoś nowego, w przystępny sposób. Chociaż pije wino od lat, ciągle może coś człowieka zaskoczyć. Pozdrawiam.