Gran Reserva, która rozczarowuje

Wino Agramont zwróciło moją uwagę, cena 24,99 PLN za butelkę w Lidlu wydała mi się „podejrzenie” mała. Gran Reserva warta grzechu?

Wino Agramont zwróciło moją uwagę z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że pochodzi z regionu winiarskiego Navarry, po drugie, że jest oznaczone jako Gran Reserva i ma już 12 lat. Byłem ciekawy, jak faktycznie smakuje wino dwunastoletnie. Zwłaszcza, że cena 24,99 PLN za butelkę w Lidlu wydała mi się „podejrzenie” mała, jak na hiszpańskie wino tej klasy.  

Wino jest kompozycją trzech odmian – typowej hiszpańskiej Tempranillo i dwóch pochodzenia francuskiego – Cabernet Sauvignon i Merlot. Jest to połączenie o tyle nietypowe, że winiarze z regionów północnej Hiszpanii, Rioja i Navarra,  do kupażu wina czerwonego wykorzystują najczęściej Tempranillo i Garnacha, ewentualnie Graciano.

Gran Reserva i klasyfikacja wina

W Hiszpanii oficjalna klasyfikacja dzieli czerwona wina dojrzewające na trzy klasy: crianza, reserva i gran reserva:

  • crianza musi dojrzewać przynajmniej 2 lata, w tym 6 miesięcy w dębowej beczce,
  • reserva przynajmniej 3 lata, w tym 12 miesięcy w beczce,
  • gran reserva  dojrzewa minimum 5 lat, w tym 18 miesięcy w beczce, a potem w butelce.

Uwaga! Informację o odpowiedniej klasie wina znajdziemy na etykiecie. Dotyczy to jednak tylko win hiszpańskich, bowiem oznaczenia w rodzaju reserva lub riserva, jakie możemy znaleźć na winach z innych krajów nie mają takiego samego znaczenia.

Agramont butelka - Gran Reserva z Lidla.
Mój zakup – Gran Reserva z Lida.

Jak smakuje?

Niestety, wino rozczarowuje. Przede wszystkim smak –  bez wyrazu, ”płaski”, nie ma odczucia tanin i smaku beczki, lekkich nut wanilii, tak charakterystycznych dla dobrego wina gran reserva jakie nadaje winu długie dojrzewanie w dębowej beczce. Ponadto, odczuwalna jest duża kwasowość, co jest wyrazem braku równowagi wina – a także sygnałem, że od jakiegoś czasu krzywa jakości wina opada.

Być może warto spróbować, jednak na dłuższą metę nie jest to wino warte polecenia. Trudno się też dziwić, gdy weźmiemy pod uwagę jego cenę. Tym niemniej, jeżeli trafi się w odwiedzanym przez was sklepie – można spróbować.

Dlatego – pomimo niskiej ceny 24,99 PLN w Lidlu – wina nie polecam.

autor.
Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Sebastian

    Czyli wszystko to, czego można się spodziewać po 12-letnim winie od nieznanego producenta z drugoligowego regionu. Lidl wykupił stare zapasy, na które inni byli zbyt mądrzy.

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.