Sztuka kupażu – czym jest kupaż

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wiele najlepszych, prestiżowych win czerwonych powstaje z połączenia kilku odmian winogron. Także wśród win białych spotkamy kompozycje odmian , jednak te najwyższej jakości powstają z jednej odmiany, takie jak np. Chablis z odmiany Chardonnay, słynne Grand Crus z Alzacji, niemieckie Rieslingi, wina z Sauvignion Blanc z regionu Doliny Loary czy Malborough w Nowej Zelandii. W tym artykule dowiesz się czym jest kupaż.

Komponowanie wina z dwóch, trzech i więcej odmian określane jest mianem kupażu

Najbardziej znane wina kupażowe to francuskie Bordeaux , Châteauneuf du Pape z Doliny Rodanu czy włoska Valpolicella. W hiszpańskim regionie Rioja komponuje się odmiany czerwone – popularne Tempranillo z Garnacha , Graciano czy Mazuelo.

W Argentynie najlepsze wina  powstają w winiarniach Catena Zapata  czy Salentin jako kupaż Cabernet Sauvignon i Malbec. W Chile kultowe Alma Viva z winiarni Concha y Toro jest kompozycją dominanty Cabernet Sauvignon z Carménère, Cabernet Franc i Petit Verdot, podobnie prestiżowe Opus One z Kalifornii, przy czym zamiast Carménère w kupażu pojawia się Merlot i Malbec.

Kupaż i fabryka zajmująca się mieszaniem wina.
 Zbiorniki do kupażu wina, fot. commonswikimedia.org.

Kupaż ma jednak szersze znaczenie

Wino komponuje się z tej samej odmiany winogron, lecz pochodzących z różnych winnic, innych działek czy z różnych roczników. Klasycznym przykładem takiego kupażu jest szampan, a także Sherry i Porto, wytwarzane oryginalną metodą solera są kupażem win dojrzewających w różnych beczkach.

Dlaczego kupaż?

Każda z odmian winogron ma oryginalne cechy – kolor, kwasowość, taniny, składniki mineralne, itd. Komponując wino z kilku odmian winiarz wykorzystuje właściwości każdej z nich i nadaje winu odpowiednią strukturę, tworzy bukiet zapachowy i smak. Komponowanie wina  to nie tylko dobór różnych odmian, lecz także dobieranie odpowiednich proporcji. Często w winie dominuje jedna odmiana, a inne są dobierane w mniejszych ilościach. Warto zajrzeć na stronę winiarni i dowiedzieć się jaki jest procentowy udział poszczególnych odmian w winie. Informacji takiej nie znajdziemy na etykiecie zamieszczonej na butelce.  W większości winiarni winifikacja przebiega oddzielnie dla każdej odmiany i dopiero po jej zakończeniu dokonuje się kupażu.

Kupaż i miejsce, które z niego słynie.
Winnice bordoskiej gminie Margaux gdzie powstają wina kupażowe, fot. wikipedii.

W niektórych regionach winiarskich sztuka kupażu ma długą tradycję. Ponadto warunki klimatyczne sprzyjają uprawie kilku odmian winogron. Są także odmiany, których kompozycji nie używa się do wytworzenia wina. Trudno znaleźć wino będące kupażem Cabernet- Sauvignion i Pinot Noir. Te odmiany nie przepadają za sobą. O ile z Pinot Noir powstają głównie wina jednoodmianowe, takie jak słynne burgundy, czy nowozelandzkie z regionu Otago, to Cabernet-Sauvignon jest łączony z wieloma innymi odmianami, takimi jak  Merlot, Mourvèdre, Cabernet Franc, Petit Verdot ,Carmenère, Syrah, Malbec itd..

Czym jest bordoski kupaż? Przeczytaj w tym wpisie Winnicy Profesora.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY