Wiele najlepszych, prestiżowych win czerwonych powstaje z połączenia kilku odmian winogron. Także wśród win białych spotkamy kompozycje odmian , jednak te najwyższej jakości powstają z jednej odmiany, takie jak np. Chablis z odmiany Chardonnay, słynne Grand Crus z Alzacji, niemieckie Rieslingi, wina z Sauvignion Blanc z regionu Doliny Loary czy Malborough w Nowej Zelandii. W tym artykule dowiesz się czym jest kupaż.
Komponowanie wina z dwóch, trzech i więcej odmian określane jest mianem kupażu
Najbardziej znane wina kupażowe to francuskie Bordeaux , Châteauneuf du Pape z Doliny Rodanu czy włoska Valpolicella. W hiszpańskim regionie Rioja komponuje się odmiany czerwone – popularne Tempranillo z Garnacha , Graciano czy Mazuelo.
W Argentynie najlepsze wina powstają w winiarniach Catena Zapata czy Salentin jako kupaż Cabernet Sauvignon i Malbec. W Chile kultowe Alma Viva z winiarni Concha y Toro jest kompozycją dominanty Cabernet Sauvignon z Carménère, Cabernet Franc i Petit Verdot, podobnie prestiżowe Opus One z Kalifornii, przy czym zamiast Carménère w kupażu pojawia się Merlot i Malbec.

Kupaż ma jednak szersze znaczenie
Wino komponuje się z tej samej odmiany winogron, lecz pochodzących z różnych winnic, innych działek czy z różnych roczników. Klasycznym przykładem takiego kupażu jest szampan, a także Sherry i Porto, wytwarzane oryginalną metodą solera są kupażem win dojrzewających w różnych beczkach.
Dlaczego kupaż?
Każda z odmian winogron ma oryginalne cechy – kolor, kwasowość, taniny, składniki mineralne, itd. Komponując wino z kilku odmian winiarz wykorzystuje właściwości każdej z nich i nadaje winu odpowiednią strukturę, tworzy bukiet zapachowy i smak. Komponowanie wina to nie tylko dobór różnych odmian, lecz także dobieranie odpowiednich proporcji. Często w winie dominuje jedna odmiana, a inne są dobierane w mniejszych ilościach. Warto zajrzeć na stronę winiarni i dowiedzieć się jaki jest procentowy udział poszczególnych odmian w winie. Informacji takiej nie znajdziemy na etykiecie zamieszczonej na butelce. W większości winiarni winifikacja przebiega oddzielnie dla każdej odmiany i dopiero po jej zakończeniu dokonuje się kupażu.

W niektórych regionach winiarskich sztuka kupażu ma długą tradycję. Ponadto warunki klimatyczne sprzyjają uprawie kilku odmian winogron. Są także odmiany, których kompozycji nie używa się do wytworzenia wina. Trudno znaleźć wino będące kupażem Cabernet- Sauvignion i Pinot Noir. Te odmiany nie przepadają za sobą. O ile z Pinot Noir powstają głównie wina jednoodmianowe, takie jak słynne burgundy, czy nowozelandzkie z regionu Otago, to Cabernet-Sauvignon jest łączony z wieloma innymi odmianami, takimi jak Merlot, Mourvèdre, Cabernet Franc, Petit Verdot ,Carmenère, Syrah, Malbec itd..
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Amarone – dlaczego jest drogie? | Winnica Profesora