Bordoski kupaż

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Bordeaux, największy region winiarski we Francji (około 113 000 hektarów winnic) dzieli w naturalny sposób rzeka Garonna. Na lewym jej brzegu – Rive gauche, rozpościerają się winnice Médoc gdzie powstają słynne Grands Crus i Crus Bourgeois, natomiast na prawym brzegu – Rive droite, znakomite wina z Saint-Emilion, Pomerol i Fronsac.

Winnice Bordeaux, fot.fickr.

Bordoski kupaż

Czerwone wina z regionu Bordeaux powstają jako kompozycja spośród uprawianych tam pięciu odmian – Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Merlot, Malbec i Petit Verdot. Pierwsze trzy zajmują prawie 90% powierzchni winnic, z tego najwięcej Merlot.

Wprawdzie między Médoc i Saint-Emilion  jest niecałe 50 kilometrów, jednak pomimo uprawy tych samych odmian winogron wina z tych regionów wyraźnie różnią się. Obok mikroklimatu i rodzaju gleby czynnikiem decydującym o odmienności cech wina są odmiany dominujące w kupażu. W Médoc królem jest Cabernet Sauvignon, do którego dobiera się Merlota i w niewielkiej ilości Petit Verdot. Natomiast w Saint-Emilion, Pomerol i Fronsac zdecydowanie dominuje Merlot uzupełniany Cabernet Franc i w niewielkiej ilości Cabernet Sauvignon lub Malbec.

Każda z odmian dodaje do wina własne cechy kolorystyczne, smakowe i zapachowe, a łączenie ich w odpowiednie proporcje jest sztuką i tajemnicą winiarza.  Właśnie komponowanie odmian pozwala uzyskiwać niepowtarzalne walory smakowe win z Bordeaux – bordoski kupaż. 

  • Cabernet-Sauvignon daje wino krzepkie, o solidnej budowie, mocnych taninach i dużym potencjale  dojrzewania. Z wiekiem nabiera elegancji, okrągłości i łagodności tanin, uwydatniając przyjemne aromaty owocowe.
  • Merlot tworzy wino pełne o intensywnej owocowości ,stosunkowo niskiej kwasowości i lekkich taninach. Uważa się, że wina wytwarzane z Merlota zawierają w sobie wiele cech ideału wina czerwonego. To m.in. jest przyczyną popularności tego szczepu na całym świecie.
  •  Cabernet Franc cechuje  nieduża zawartość tanin i niewielka cierpkość . W połączeniu z odmianami Cabernet Sauvignon i Merlot wzmacnia owocowość i łagodzi taniny wina.
  • Petit Verdot uprawiany w niewielkich ilościach głównie w Médoc, dojrzewa  późno, dodaje taniny, kolor i zapachy, jest dodawany w małych ilościach w kupażu.

Kupaż  wina regionu Médoc

Jako przykład winnicaprofesora wybrała wina o różnych proporcjach odmian z dominacją Cabernet Sauvignon – trzy Grand Cru z klasyfikacji 1855 roku oraz jedno Cru Bourgeois:

Bordoski kupaż - wina Winnicy Profesora.
fot: winnicaprofesora.

Pavillion Rouge 2009, Margaux :  66% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Petit Verdot.

Château Talbot 2010, Saint-Julien : 75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot.

Château Camensac 2004, Haut-Médoc:  60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot.

Château la Branne 2010, Médoc: 55% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot, 2% Petit Verdot.

Bordoski kupaż - wina Winnicy Profesora.
fot: winnicaprofesora.

Kupaż wina regionu Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac

Wybrano następujące wina o różnych proporcjach odmian z dominacją odmiany Merlot – dwa Premier Grand Cru z Saint Emilion oraz po jednym z Pomerol i Fronsac:

Bordoski kupaż - wina Winnicy Profesora.
fot: winnicaprofesora.

Château Pavie Macquin 2011, Saint Emilion: 84% Merlot, 14% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon.

Château Dassault 2010, Saint Emilion: 75% Merlot, 22% Cabernet Franc,3% Cabernet Sauvignon.

Château l’ Evangile 2015, Pomerol: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc.

Château de la Rivière 2008, Fronsac: 86% Merlot,7% Cabernet Franc, 7% Malbec.

Bordoski kupaż - wina Winnicy Profesora.
fot: winnicaprofesora.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.