Bordeaux, największy region winiarski we Francji (około 113 000 hektarów winnic) dzieli w naturalny sposób rzeka Garonna. Na lewym jej brzegu – Rive gauche, rozpościerają się winnice Médoc gdzie powstają słynne Grands Crus i Crus Bourgeois, natomiast na prawym brzegu – Rive droite, znakomite wina z Saint-Emilion, Pomerol i Fronsac.

Bordoski kupaż
Czerwone wina z regionu Bordeaux powstają jako kompozycja spośród uprawianych tam pięciu odmian – Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Merlot, Malbec i Petit Verdot. Pierwsze trzy zajmują prawie 90% powierzchni winnic, z tego najwięcej Merlot.
Wprawdzie między Médoc i Saint-Emilion jest niecałe 50 kilometrów, jednak pomimo uprawy tych samych odmian winogron wina z tych regionów wyraźnie różnią się. Obok mikroklimatu i rodzaju gleby czynnikiem decydującym o odmienności cech wina są odmiany dominujące w kupażu. W Médoc królem jest Cabernet Sauvignon, do którego dobiera się Merlota i w niewielkiej ilości Petit Verdot. Natomiast w Saint-Emilion, Pomerol i Fronsac zdecydowanie dominuje Merlot uzupełniany Cabernet Franc i w niewielkiej ilości Cabernet Sauvignon lub Malbec.
Każda z odmian dodaje do wina własne cechy kolorystyczne, smakowe i zapachowe, a łączenie ich w odpowiednie proporcje jest sztuką i tajemnicą winiarza. Właśnie komponowanie odmian pozwala uzyskiwać niepowtarzalne walory smakowe win z Bordeaux – bordoski kupaż.
- Cabernet-Sauvignon daje wino krzepkie, o solidnej budowie, mocnych taninach i dużym potencjale dojrzewania. Z wiekiem nabiera elegancji, okrągłości i łagodności tanin, uwydatniając przyjemne aromaty owocowe.
- Merlot tworzy wino pełne o intensywnej owocowości ,stosunkowo niskiej kwasowości i lekkich taninach. Uważa się, że wina wytwarzane z Merlota zawierają w sobie wiele cech ideału wina czerwonego. To m.in. jest przyczyną popularności tego szczepu na całym świecie.
- Cabernet Franc cechuje nieduża zawartość tanin i niewielka cierpkość . W połączeniu z odmianami Cabernet Sauvignon i Merlot wzmacnia owocowość i łagodzi taniny wina.
- Petit Verdot uprawiany w niewielkich ilościach głównie w Médoc, dojrzewa późno, dodaje taniny, kolor i zapachy, jest dodawany w małych ilościach w kupażu.
Kupaż wina regionu Médoc
Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Jako przykład winnicaprofesora wybrała wina o różnych proporcjach odmian z dominacją Cabernet Sauvignon – trzy Grand Cru z klasyfikacji 1855 roku oraz jedno Cru Bourgeois:

Pavillion Rouge 2009, Margaux : 66% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Petit Verdot.
Château Talbot 2010, Saint-Julien : 75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot.
Château Camensac 2004, Haut-Médoc: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot.
Château la Branne 2010, Médoc: 55% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot, 2% Petit Verdot.

Kupaż wina regionu Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac
Merlot Cabernet Franc Cabernet Sauvignon
Wybrano następujące wina o różnych proporcjach odmian z dominacją odmiany Merlot – dwa Premier Grand Cru z Saint Emilion oraz po jednym z Pomerol i Fronsac:

Château Pavie Macquin 2011, Saint Emilion: 84% Merlot, 14% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon.
Château Dassault 2010, Saint Emilion: 75% Merlot, 22% Cabernet Franc,3% Cabernet Sauvignon.
Château l’ Evangile 2015, Pomerol: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc.
Château de la Rivière 2008, Fronsac: 86% Merlot,7% Cabernet Franc, 7% Malbec.

Ten post ma 2 komentarzy
Pingback: Valpolicella - kupaż z Veneto | Winnica Profesora
Pingback: Valpolicella - kupaż z Veneto, Włochy | Winnica Profesora
Pingback: Czym jest kupaż - sztuka kupażu | Winnica Profesora