Truskawkowy sezon w pełni. Po truskawkach z południa Hiszpanii, które musiały przebyć w chłodniach tysiące kilometrów, mamy nasze, krajowe , świeże i aromatyczne. Zjadamy je, pieczemy ciasto i tarty truskawkowe, dodajemy do sałaty owocowej i smakujemy truskawkowe sorbety. Jakie wino do truskawek?
![Truskawki.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/05/Truskawki.jpg)
Największymi producentami truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.
Jakie wino jest najlepszym towarzyszem truskawkowych dań?
Z góry wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną, wręcz niemożliwą do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Generalnie preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek. Dla zrównoważenia delikatnej kwasowości truskawki warto dobierać wino półsłodkie lub słodkie.
Muscat – najlepsze wino do truskawek
Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów.
W słynnym, włoskim regionie Piemontu, obok znakomitych win czerwonych Barolo i Barbaresco, z odmiany Moscato Bianco powstają doskonałe wina białe, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast. Warto również sięgnąć po Moscato Blanco z Hiszpanii, które właściwościami nie ustępuje winu włoskiemu.
![Wina do truskawek.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2020/05/Truskawki-i-wino-1024x768.jpg)
Natomiast do sałatki z truskawkami polecam wino różowe, półwytrawne Rosé d’ Anjou z Doliny Loary bądź różowe z Prowansji. Do truskawkowego sorbetu wyśmienity będzie różowy, półwytrawny (sec.) lub półsłodki (demi- sec) szampan lub hiszpańskie wino musujące Cava.
Wina dostępne w sklepach specjalistycznych oraz dyskontach, m.in.w Winnicy Lidla.