Muscat, najlepsze wino do truskawek

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Truskawkowy sezon w pełni. Po truskawkach z południa Hiszpanii, które musiały przebyć w chłodniach tysiące kilometrów, mamy nasze, krajowe , świeże i aromatyczne. Zjadamy je, pieczemy ciasto i tarty truskawkowe, dodajemy do sałaty owocowej i smakujemy truskawkowe sorbety. Jakie wino do truskawek?

Truskawki.
fot.pixabay.com

Największymi producentami  truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.

Jakie wino jest najlepszym towarzyszem truskawkowych dań?

Z góry wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną, wręcz niemożliwą do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Generalnie preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek. Dla zrównoważenia delikatnej kwasowości truskawki warto dobierać wino półsłodkie lub słodkie.

Muscat – najlepsze wino do truskawek

Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów.

W słynnym, włoskim regionie Piemontu, obok znakomitych win czerwonych Barolo i Barbaresco, z odmiany Moscato Bianco powstają doskonałe wina białe, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast. Warto również sięgnąć po Moscato Blanco z Hiszpanii, które właściwościami nie ustępuje winu włoskiemu.

Wina do truskawek.
Do truskawek Rose d’ Anjou z Doliny Loary i hiszpańskie Moscato Blanco, fot.winnicaprofesora

Natomiast do sałatki z truskawkami polecam wino różowe, półwytrawne Rosé d’ Anjou z Doliny Loary bądź  różowe z Prowansji. Do truskawkowego sorbetu  wyśmienity będzie różowy, półwytrawny (sec.) lub półsłodki (demi- sec) szampan lub  hiszpańskie wino musujące Cava.

Wina dostępne w sklepach specjalistycznych oraz dyskontach, m.in.w Winnicy Lidla.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?