Muscat, najlepsze wino do truskawek

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Truskawkowy sezon w pełni. Po truskawkach z południa Hiszpanii, które musiały przebyć w chłodniach tysiące kilometrów, mamy nasze, krajowe , świeże i aromatyczne. Zjadamy je, pieczemy ciasto i tarty truskawkowe, dodajemy do sałaty owocowej i smakujemy truskawkowe sorbety. Jakie wino do truskawek?

Truskawki.
fot.pixabay.com

Największymi producentami  truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.

Jakie wino jest najlepszym towarzyszem truskawkowych dań?

Z góry wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną, wręcz niemożliwą do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Generalnie preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek. Dla zrównoważenia delikatnej kwasowości truskawki warto dobierać wino półsłodkie lub słodkie.

Muscat – najlepsze wino do truskawek

Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów.

W słynnym, włoskim regionie Piemontu, obok znakomitych win czerwonych Barolo i Barbaresco, z odmiany Moscato Bianco powstają doskonałe wina białe, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast. Warto również sięgnąć po Moscato Blanco z Hiszpanii, które właściwościami nie ustępuje winu włoskiemu.

Wina do truskawek.
Do truskawek Rose d’ Anjou z Doliny Loary i hiszpańskie Moscato Blanco, fot.winnicaprofesora

Natomiast do sałatki z truskawkami polecam wino różowe, półwytrawne Rosé d’ Anjou z Doliny Loary bądź  różowe z Prowansji. Do truskawkowego sorbetu  wyśmienity będzie różowy, półwytrawny (sec.) lub półsłodki (demi- sec) szampan lub  hiszpańskie wino musujące Cava.

Wina dostępne w sklepach specjalistycznych oraz dyskontach, m.in.w Winnicy Lidla.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY