Kartka z historii wina – w Chinach odkryto ślady wina w dzbanie sprzed 7000 lat

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Dotychczas uważano, że najstarsze ślady wina sprzed 6000 lat odnaleziono w Gruzji. Teraz okazuje się, że produkcję wina znano już 1000-2000 lat wcześniej w Chinach, o czym donosi profesor Johannes Gutenberg z Uniwersytetu w Moguncji . Ślady napoju o cechach wina odkryto podczas wykopalisk w Jiahu – w prowincji Henan.

Wino sprzed 7000 lat?
Uprawa winogron i wytwarzanie wina – rycina w Materia Dietetica(Shiwu Bencao) okres Dynastii MIng 1368-1644, wikipedia.

Wino sprzed 7000 lat

W odkrytym grobie szamana znajdował się gliniany dzban sprzed 7000 lat p.n.e zawierający ślady wina. Badania laboratoryjne wykazały, że w dzbanie znajduje się mieszanka sfermentowanego napoju z ryżu, miodu, winogron lub owocu głogu.

Przedtem sądzono, że początki winiarstwa sięgają około 6000 lat p.n.e i rozpoczęły się w Gruzji. Być może były w tamtych czasach jakieś powiązania między Gruzją i centralnymi Chinami. Alkohol wytwarzany z winogron odgrywał od tysięcy lat ważna rolę w społeczeństwach Euroazji, początkowo jako napój magiczny, potem także w obrzędach religijnych.

Chiny były obszarem różnorodnych odmian winorośli, które w okresie zlodowaceń przemieszczały się do południowych obszarów kraju. Do dziś zachowało się około 30  miejscowych odmian.

Najstarsza firma winiarska w Chinach ma prawie 130 lat

Pod koniec XIX wieku chińskie winiarstwo zaczęło wyrównywać dystans dzielący je od tradycyjnych krajów winiarskich importując odmiany winogron i technologię produkcji wina z USA i Europy. Szczególne zasługi w rozwoju winiarstwa ma Changyu Pioneeer, dzisiaj jedna z największych firm winiarskich w Chinach.

Changyu Pioneer Wine, z siedzibą w mieście Yantai  na półwyspie Shandong w północno-wschodnich Chinach, jest najstarszą firmą winiarską, założoną w 1892 roku przez Zhang Bishi.

Zhang sprowadził sadzonki winorośli z USA oraz z Europy, lecz w nowych warunkach klimatycznych i glebowych winogrona dobrze nie dojrzewały, nie zawierały dostatecznego dla winifikacji poziomu cukru. Przedsięwzięcie uratowało wykorzystanie miejscowych winorośli z północno-zachodnich Chin i zaszczepienie ich na winoroślach zagranicznych. Hybrydowa odmiana dawała winogrona bogate w cukier i odporne na choroby i niskie temperatury. Odmiana nasi w Chinach nazwę Cabernet Gernischt i cechami zbliżona jest do Cabernet Franc.

Wino w Chinach.
Chateau Changyu, Yantai, prowincja Shandong, wikipedia.

Wizytówką firmy jest 135 hektarowa winnica i wybudowany na wzór bordoski, eklektyczny pałac Chateau Changyu Castel, zaprojektowany przez francuskiego architekta Marcela Mirnade.

Chiny światową potęgą winiarstwa

Dzisiaj winiarstwo chińskie jest światową potęgą – z powierzchnią winnic  875 000 hektarów zajmuje drugie miejsce na świecie (po Hiszpanii), pierwsze w produkcji winogron konsumpcyjnych, piąte pod względem produkcji wina ( ponad 11 mln. hl rocznie) i konsumpcji (około 18 mln hektolitrów rocznie).

Zainteresowało Cię wino sprzed 7000 lat? Więcej o regionach i wine w Chinach czytaj na blogu:

https://winnicaprofesora.pl/regiony-winiarskie/cabernet-sauvignon-ukryty-za-wielkim-murem/

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY