Dotychczas uważano, że najstarsze ślady wina sprzed 6000 lat odnaleziono w Gruzji. Teraz okazuje się, że produkcję wina znano już 1000-2000 lat wcześniej w Chinach, o czym donosi profesor Johannes Gutenberg z Uniwersytetu w Moguncji . Ślady napoju o cechach wina odkryto podczas wykopalisk w Jiahu – w prowincji Henan.
Wino sprzed 7000 lat
W odkrytym grobie szamana znajdował się gliniany dzban sprzed 7000 lat p.n.e zawierający ślady wina. Badania laboratoryjne wykazały, że w dzbanie znajduje się mieszanka sfermentowanego napoju z ryżu, miodu, winogron lub owocu głogu.
Przedtem sądzono, że początki winiarstwa sięgają około 6000 lat p.n.e i rozpoczęły się w Gruzji. Być może były w tamtych czasach jakieś powiązania między Gruzją i centralnymi Chinami. Alkohol wytwarzany z winogron odgrywał od tysięcy lat ważna rolę w społeczeństwach Euroazji, początkowo jako napój magiczny, potem także w obrzędach religijnych.
Chiny były obszarem różnorodnych odmian winorośli, które w okresie zlodowaceń przemieszczały się do południowych obszarów kraju. Do dziś zachowało się około 30 miejscowych odmian.
Najstarsza firma winiarska w Chinach ma prawie 130 lat
Pod koniec XIX wieku chińskie winiarstwo zaczęło wyrównywać dystans dzielący je od tradycyjnych krajów winiarskich importując odmiany winogron i technologię produkcji wina z USA i Europy. Szczególne zasługi w rozwoju winiarstwa ma Changyu Pioneeer, dzisiaj jedna z największych firm winiarskich w Chinach.
Changyu Pioneer Wine, z siedzibą w mieście Yantai na półwyspie Shandong w północno-wschodnich Chinach, jest najstarszą firmą winiarską, założoną w 1892 roku przez Zhang Bishi.
Zhang sprowadził sadzonki winorośli z USA oraz z Europy, lecz w nowych warunkach klimatycznych i glebowych winogrona dobrze nie dojrzewały, nie zawierały dostatecznego dla winifikacji poziomu cukru. Przedsięwzięcie uratowało wykorzystanie miejscowych winorośli z północno-zachodnich Chin i zaszczepienie ich na winoroślach zagranicznych. Hybrydowa odmiana dawała winogrona bogate w cukier i odporne na choroby i niskie temperatury. Odmiana nasi w Chinach nazwę Cabernet Gernischt i cechami zbliżona jest do Cabernet Franc.
Wizytówką firmy jest 135 hektarowa winnica i wybudowany na wzór bordoski, eklektyczny pałac Chateau Changyu Castel, zaprojektowany przez francuskiego architekta Marcela Mirnade.
Chiny światową potęgą winiarstwa
Dzisiaj winiarstwo chińskie jest światową potęgą – z powierzchnią winnic 875 000 hektarów zajmuje drugie miejsce na świecie (po Hiszpanii), pierwsze w produkcji winogron konsumpcyjnych, piąte pod względem produkcji wina ( ponad 11 mln. hl rocznie) i konsumpcji (około 18 mln hektolitrów rocznie).
Zainteresowało Cię wino sprzed 7000 lat? Więcej o regionach i wine w Chinach czytaj na blogu:
https://winnicaprofesora.pl/regiony-winiarskie/cabernet-sauvignon-ukryty-za-wielkim-murem/