Już wkrótce na butelkach niektórych win francuskich spotkamy nowe logo umieszczone na etykiecie – Vin méthode Nature (Wino Metoda Naturalna, czyli wino naturalne). Powstała nowa klasa wina, którego cały proces wytwarzania, od uprawy w winnicy poprzez winifikację, dojrzewanie, aż do nalania wina do butelki, będzie podlegać szczególnym wymogom i kontroli.
Ostatnio zatwierdzono we Francji nową klasę – wino naturalne
Kryteria zakwalifikowania wina do naturalnego zostały opracowane i zatwierdzone przez Ministerstwo Rolnictwa oraz INAO Institut National de l’ Origine et de la Qualité. Ponieważ przepisy unijne nie dopuszczają używania terminu „naturalne”, na etykiecie wina postanowiono umieszczać napis Vin Méthode Nature (Wino metoda Naturalna). Sklasyfikowane wino będzie mieć na etykiecie butelki specjalne logo.
Wino naturalne musi spełnić szereg wymogów – winogrona powinny być zbierane ręcznie i pochodzić z certyfikowanej, organicznej uprawy winorośli. Do procesu winifikacji można używać tylko drożdży miejscowych, znajdujących się na skórce winogron. Podczas procesu winifikacji nie można stosować agresywnych metod , m.in. krzyżowej filtracji, szybkiej pasteryzacji czy metody odwróconej osmozy.
Właściwie nie ma wina bez elementów siarki. SO2 powstaje podczas procesu fermentacji, kiedy drożdże przekształcają cukier w alkohol. Dlatego poprawnie powinno używać się oznaczenia „bez dodatku siarki”. Wina „naturalne” mogą zawierać ograniczoną ilość siarczynów, do 30 mg SO2/l w winie czerwonym i 40mg/l w białym lub być wytwarzane bez dodatku siarki. Jeśli wino nie zawiera siarczynów, wówczas na etykiecie jest to zaznaczone (sans sulfites ajoutés – bez dodania siarczynów).
Warto przypomnieć, że w procesie winifikacji i dojrzewania wina siarkę stosuje się w celu eliminacji niepożądanych bakterii i złych drożdży. Siarka działa także jako antyutleniacz i pozwala stabilizować wino, zapobiega ponownej fermentacji wina w butelce, jaką mogły by wywoływać nie zneutralizowane bakterie czy drożdże. Dlatego minimalny dodatek siarki wymaga przestrzegania bardzo rygorystycznych warunków winifikacji i optymalnych warunków przechowywania i dojrzewania wina.
Wino aspirujące do naturalnego będzie kontrolowane każdego roku przez niezależne instytucje. Jeżeli nie spełni wymogów, nie będzie mogło nosić oznaczenia Vin Méthode Nature. Obecnie około 100 francuskich winiarzy ubiega się o nową kategorię dla swojego wina.
Klasyfikacja wina we Francji
Klasyfikacja wina we Francji ma długą historię i jest skomplikowana. Nie ułatwia to konsumentowi wyboru wina francuskiego, rozpoznawania różnych miejsc jego pochodzenia, klasy jakości oraz ceny.
Ogólny podział na wino stołowe (vin de table) oraz jakościowe (vin de qualité) obowiązuje na całym terytorium Francji i jest oczywisty. Dalej jednak system klasyfikacji ulega komplikacji.
Wino jakościowe dzieli się na wino regionalne IGP Indication Géographique Protegée oraz wino najwyższej klasy, oznaczone kwalifikowanym/chronionym pochodzeniem AOC/AOP Appellation d’ Origine Contrôlée/ Protegée. Obecnie we Francji jest około stu win regionalnych i prawie 500 wydzielonych obszarów winiarskich, z których wina mają oznaczenie AOC/AOP. Jednak to nie koniec. Niektóre regiony winiarskie, Bordeaux, Burgundia, Beaujolais, Alzacja, Dolina Rodanu mają własne klasyfikacje wina.
Dodanie nowej klasy wina – Vin méthode Nature jeszcze bardziej komplikuje system klasyfikacji win francuskich, co z pewnością utrudni racjonalny wybór wina przez konsumenta.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Siarka w winie - czy istnieje wino bez siarki? | Winnica Profersora