Dolina Rodanu to trzeci – obok Bordeaux i Burgundii – najważniejszy region winiarski Francji, gdzie powstają wysokiej jakości wina czerwone. Podobnie jak w Bordeaux – także w tym regionie wina są komponowane z wielu odmian.
Wprawdzie w regionie dopuszczonych jest do uprawy 19 czerwonych i białych odmian winogron – to jednak trzy spośród nich są najważniejsze.
GSM – Grenache, Syrah, Mourvèdre
Kupaż win czerwonych jakie powstają południowej części regionu winiarskiego jest w skrócie nazywany jako GSM, od pierwszych liter trzech głównych odmian winogron uprawianych w tym regionie – Grenache, Syrah oraz Mourvèdre.
Winnice południowej części Doliny Rodanu obsadzone są głównie odmianą Grenache. Powstają tutaj zarówno popularne wina oznaczane jako Côte du Rhône, jak i najwyższej jakości i o międzynarodowej renomie – Châteauneuf- du Pape oraz Gigondas. Z kolei w części północnej regionu, dominuje odmiana Shiraz – która jest podstawą doskonałych, jednoodmianowych win z Hermitage i Côte Rôtie oraz dobrych, bardziej popularnych z Saint Joseph czy Crozes- Hermitage. Powstają tutaj jedne z najlepszych na świecie win czerwonych, takie jak Hermitage Le Pavillon od Chapoutier – które uzyskuje od znanych krytyków wina oceny idealne – 100 punktów.
Jakie cechy dają odmiany w kupażu GSM?
Trzy odmiany winogron są podstawą kupażu czerwonych win z Doliny Rodanu. Każda z odmian dodaje do wina charakterystyczne właściwości, tworząc oryginalne ich aromaty i smaki.
Grenache (aka Garnacha)
Niewielka zawartość tanin, dobra owocowość, aromaty czerwonych owoców ( czereśnie, maliny) i cytrusowy finisz. Odmiana jest odporna na suszę. Wino z tej odmiany ma niewielką zawartość garbników i antocyjanów, umiarkowaną kwasowość i wysoki alkohol. Najczęściej jest kupażowana z odmianami bogatszymi w garbniki, takimi jak Tempranillo w Hiszpanii i Syrah we Francji.
Syrah (aka Shiraz)
Syrah dobrze czuje się w ciepłym i suchym klimacie południa Francji. Winu nadaje głęboki kolor, zapach ciemnych owoców ( śliwki, jagód) z nutami pieprzu. W smaku dobrze zbudowane o średniej intensywności tanin i kwasowości.
Mourvèdre (aka Monastrell)
Odmiana najbardziej aromatyczna spośród poprzednich, z bukietem zapachowym czarnych owoców i czarnego pieprzu. W kupażu dodaje solidną strukturę, taniny i aromaty. Jest składnikiem win z châteauneuf-du-pape oraz innych z południowej części regionu Doliny Rodanu.
Wina dla konsesera – Côtes du Rhône Village oraz Châteauneuf du Pape
Jako przykład winnicaprofesora wybrała dwa wina z części południowej – Côtes du Rhône Village oraz Châteauneuf du Pape oraz dwa Hermitage z części północnej.
Côtes du Rhône Village, Plan de Dieu 2018, 80% Grenache, 15% Syrah, 5% Mourvèdre.
Clos de l’ Oratoire des Papes, Châteauneuf du Pape 2016,Maison Ogier , 80% Grenache, 10% Syrah 5% Cinsault, 5% Mourvèdre.
Le Pavillon Hermitage 2006, M.Chapoutier, 100% Syrah.
Hermitage 2014, Cave de Tain, 100% Syrah.
Ten post ma 2 komentarzy
Pingback: Valpolicella - kupaż z Veneto, Włochy | Winnica Profesora
Pingback: Ból głowy po winie - jakie są przyczyny | Winnica Profesora