Czy w 2020 będzie za dużo wina na świecie?

Czy czeka nas za dużo wina na świecie? W artykule opublikowanym przez Wine Australia dokonano analizy zapasów wina na świecie. Jak to wygląda?

W artykule opublikowanym przez Wine Australia dokonano analizy zapasów wina na świecie. Uwzględniono zbiory na półkuli południowej  i stan dojrzewania winogron w części północnej, a także konsumpcję wina w skali globalnej.

Pandemia a prace w sektorze winiarskim – za dużo wina na świecie w 2020?

Pomimo pandemii koronawirusa, prace w sektorze winiarskim nie zostały przerwane. W krajach półkuli południowej ukończono zbiory winogron, natomiast w części północnej kończy się okres dojrzewania winogron.

Zbiór winogron, fot,tecnovino

Zbiory na półkuli południowej

W Argentynie, Chile, Australii, Nowej Zelandii, Południowej Afryce zbiory przebiegały normalnie. Przewiduje się, że zbiory w 2020 roku będą mniejsze niż rok temu, głownie z racji warunków klimatycznych, panującej suszy.

Argentyna

Zebrano nieco ponad 2 miliony ton winogron, z których powstanie około 11,6 milionów hektolitrów wina, mniej o 11% w stosunku do roku 2019 i poniżej średniej z ostatnich pięciu lat. Główną przyczyną tych zmian była susza, przymrozki oraz wysokie temperatury. W sumie zbiory były wczesne i krótkie.

Chile

W Chile zbiory będą o 15-20% niższe od wieloletniej średniej. Jest to rezultat przymrozków w grudniu, gorącego lata i skąpych, już dziesiąty rok, opadów. Dlatego prognozuje się, że produkcja wina nie przekroczy w 202 roku 10 milionów hektolitrów.

Południowa Afryka

Korzystne warunki pogodowe spowodowały, że w Południowej Afryce zbiory 2019 były, po trudnych poprzednich latach, pomyślne. Produkcja wina osiągnie około 10 milionów hektolitrów, więcej o 5% w stosunku do roku 2019, lecz nieco poniżej pięcioletniej średniej.

Australia, Nowa Zelandia

W Australii zbiory będą poniżej dziesięcioletniej średniej. Także w tym kraju do mniejszych zbiorów przyczyniły się przymrozki, pożary i zadymienie w niektórych regionach. Szacunki wskazują na produkcje wina w granicach 11,5 miliona hl. Czyli o 4% mniej aniżeli w 1019 roku i 10% poniżej pięcioletniej średniej.

Natomiast świetne warunki klimatyczne w Nowej Zelandii pozwolą na wyprodukowanie ponad 3 milionów hektolitrów wina w 2010 roku.

Zbiory na półkuli północnej

Ocenia się, że tegoroczna kampania w najważniejszych krajach winiarskich Europy i Ameryki Północnej będzie nawiązywała do przeciętnych wielkości zbiorów winogron i produkcji wina.

Kalifornia

W Kalifornii zbiory winogron w ostatnich siedmiu latach były podobne, a produkcja oscylowała w granicach 24 milionów hl. rocznie. Ponieważ aktualne warunki są dobre produkcja wina w 2020 roku powinna zbliżać się do wielkości przeciętnej ostatnich lat.

Francja, Hiszpania, Włochy

We Francji dotychczasowe warunki pogodowe są sprzyjające dla rozwoju winogron. Uwzględniając możliwe upały w czasie lata szacuje się tegoroczną produkcję wina na 44 miliony hl.

W Hiszpanii zima była deszczowa bez przymrozków. Dlatego można spodziewać się dobrych zbiorów winogron, powyżej wieloletniej średniej. Uwzględniając rekordowa produkcję wina w 2018 roku (45 mln.hl) i znaczny jej spadek w 2019 (34 mln.hl) w roku 2020 można spodziewać się około 40 mln.hl.

Od 2015 roku największym producentem wina są Włochy. Pomimo chłodnej i suchej zimy tegoroczne zbiory winogron będą raczej w normie. Ostrożne prognozy wskazują na produkcje wina w okolicach 47-48 mln.hl

Duże zapasy wina

Dla europejskich producentów wina ważnym problemem są spore zapasy w zbiornikach, które wynikają głównie z ograniczenia popytu na wino. Eksport, a także konsumpcja wewnętrzna zostały dotknięte różnymi ograniczeniami handlowymi, np. amerykańskimi cłami na europejskie produkty spożywcze, w tym wino, które dla konsumentów amerykańskich stało się droższe, zwłaszcza w relacji do wina krajowego. Należy podkreślić, że USA są największym na świecie konsumentem wina (około 30 mln.hl rocznie) i popyt krajowy uzupełniają dużym importem.

Dotychczasowe, zgromadzone w zbiornikach zapasy wina mogą stworzyć problemy z magazynowaniem nadmiaru produkcji z 2020 roku, co doprowadzi do obniżki cen wina. Dlatego Unia Europejska i rządy poszczególnych krajów wprowadzają programy finansowania destylacji wina, przeznaczonej do wytwarzania płynów do dezynfekcji, kosmetyków czy dodatku do benzyny.

Podsumowanie – za dużo wina na świecie?

Wykres 1 przedstawia szacunki produkcji wina w poszczególnych krajach w latach 2019 i 2020. Porównanie mniejszej produkcji w krajach półkuli południowej z przeciętną  w północnej części świata pozwala oszacować światową produkcję wina na poziomie 267 milionów hektolitrów.

Wykres 1: szacunki produkcji wina w latach 2019 i 2020 w mln.l,, OIV, Wine Australia

Załamanie konsumpcji i popytu na wino

O ile pandemia koronawirusa ma nieznaczny wpływ na wielkość zbiorów winogron i produkcję wina, to jej negatywne oddziaływanie na konsumpcję wina jest znaczne.

Od 2013 roku światowa konsumpcja wina utrzymywała się na poziomie około 240 milionów hektolitrów. Jednak w roku 2020 konsumpcja wina w wielu krajach będzie znacznie mniejsza. Szacunki wskazują na spadek konsumpcji o pond 13%, czyli pond 22 miliony hektolitrów. Powrót do poziomu konsumpcji wina na świecie sprzed epidemii potrwa jeszcze kilka lat.

Za dużo wina na świecie? Konsumpcja.
Wykres2: szacunki konsumpcji wina w mln.l, OIV, IWSR

Nadwyżka podaży – za dużo wina na świecie?

Z porównania szacunków produkcji i konsumpcji wina na świecie – wynika nadwyżka podaży jaka powstanie na rynku wina w 2020 roku. Nadwyżka – oceniana na około 5,5 miliona hektolitrów – powiększy zapasy wina zgromadzone w poprzednich dziesięciu latach. Dla wielu producentów wina oznacza to trudne warunki ekonomiczne, z jakimi będą musieli sobie radzić w najbliższych latach.

Za dużo wina na świecie? Nadwyżka podaży.
Wykres 3: światowa podaż i popyt na wino w latach 2011-2020,OIV, Wine Australia
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.