W artykule opublikowanym przez Wine Australia dokonano analizy zapasów wina na świecie. Uwzględniono zbiory na półkuli południowej i stan dojrzewania winogron w części północnej, a także konsumpcję wina w skali globalnej.
Pandemia a prace w sektorze winiarskim – za dużo wina na świecie w 2020?
Pomimo pandemii koronawirusa, prace w sektorze winiarskim nie zostały przerwane. W krajach półkuli południowej ukończono zbiory winogron, natomiast w części północnej kończy się okres dojrzewania winogron.
Zbiory na półkuli południowej
W Argentynie, Chile, Australii, Nowej Zelandii, Południowej Afryce zbiory przebiegały normalnie. Przewiduje się, że zbiory w 2020 roku będą mniejsze niż rok temu, głownie z racji warunków klimatycznych, panującej suszy.
Argentyna
Zebrano nieco ponad 2 miliony ton winogron, z których powstanie około 11,6 milionów hektolitrów wina, mniej o 11% w stosunku do roku 2019 i poniżej średniej z ostatnich pięciu lat. Główną przyczyną tych zmian była susza, przymrozki oraz wysokie temperatury. W sumie zbiory były wczesne i krótkie.
Chile
W Chile zbiory będą o 15-20% niższe od wieloletniej średniej. Jest to rezultat przymrozków w grudniu, gorącego lata i skąpych, już dziesiąty rok, opadów. Dlatego prognozuje się, że produkcja wina nie przekroczy w 202 roku 10 milionów hektolitrów.
Południowa Afryka
Korzystne warunki pogodowe spowodowały, że w Południowej Afryce zbiory 2019 były, po trudnych poprzednich latach, pomyślne. Produkcja wina osiągnie około 10 milionów hektolitrów, więcej o 5% w stosunku do roku 2019, lecz nieco poniżej pięcioletniej średniej.
Australia, Nowa Zelandia
W Australii zbiory będą poniżej dziesięcioletniej średniej. Także w tym kraju do mniejszych zbiorów przyczyniły się przymrozki, pożary i zadymienie w niektórych regionach. Szacunki wskazują na produkcje wina w granicach 11,5 miliona hl. Czyli o 4% mniej aniżeli w 1019 roku i 10% poniżej pięcioletniej średniej.
Natomiast świetne warunki klimatyczne w Nowej Zelandii pozwolą na wyprodukowanie ponad 3 milionów hektolitrów wina w 2010 roku.
Zbiory na półkuli północnej
Ocenia się, że tegoroczna kampania w najważniejszych krajach winiarskich Europy i Ameryki Północnej będzie nawiązywała do przeciętnych wielkości zbiorów winogron i produkcji wina.
Kalifornia
W Kalifornii zbiory winogron w ostatnich siedmiu latach były podobne, a produkcja oscylowała w granicach 24 milionów hl. rocznie. Ponieważ aktualne warunki są dobre produkcja wina w 2020 roku powinna zbliżać się do wielkości przeciętnej ostatnich lat.
Francja, Hiszpania, Włochy
We Francji dotychczasowe warunki pogodowe są sprzyjające dla rozwoju winogron. Uwzględniając możliwe upały w czasie lata szacuje się tegoroczną produkcję wina na 44 miliony hl.
W Hiszpanii zima była deszczowa bez przymrozków. Dlatego można spodziewać się dobrych zbiorów winogron, powyżej wieloletniej średniej. Uwzględniając rekordowa produkcję wina w 2018 roku (45 mln.hl) i znaczny jej spadek w 2019 (34 mln.hl) w roku 2020 można spodziewać się około 40 mln.hl.
Od 2015 roku największym producentem wina są Włochy. Pomimo chłodnej i suchej zimy tegoroczne zbiory winogron będą raczej w normie. Ostrożne prognozy wskazują na produkcje wina w okolicach 47-48 mln.hl
Duże zapasy wina
Dla europejskich producentów wina ważnym problemem są spore zapasy w zbiornikach, które wynikają głównie z ograniczenia popytu na wino. Eksport, a także konsumpcja wewnętrzna zostały dotknięte różnymi ograniczeniami handlowymi, np. amerykańskimi cłami na europejskie produkty spożywcze, w tym wino, które dla konsumentów amerykańskich stało się droższe, zwłaszcza w relacji do wina krajowego. Należy podkreślić, że USA są największym na świecie konsumentem wina (około 30 mln.hl rocznie) i popyt krajowy uzupełniają dużym importem.
Dotychczasowe, zgromadzone w zbiornikach zapasy wina mogą stworzyć problemy z magazynowaniem nadmiaru produkcji z 2020 roku, co doprowadzi do obniżki cen wina. Dlatego Unia Europejska i rządy poszczególnych krajów wprowadzają programy finansowania destylacji wina, przeznaczonej do wytwarzania płynów do dezynfekcji, kosmetyków czy dodatku do benzyny.
Podsumowanie – za dużo wina na świecie?
Wykres 1 przedstawia szacunki produkcji wina w poszczególnych krajach w latach 2019 i 2020. Porównanie mniejszej produkcji w krajach półkuli południowej z przeciętną w północnej części świata pozwala oszacować światową produkcję wina na poziomie 267 milionów hektolitrów.
Załamanie konsumpcji i popytu na wino
O ile pandemia koronawirusa ma nieznaczny wpływ na wielkość zbiorów winogron i produkcję wina, to jej negatywne oddziaływanie na konsumpcję wina jest znaczne.
Od 2013 roku światowa konsumpcja wina utrzymywała się na poziomie około 240 milionów hektolitrów. Jednak w roku 2020 konsumpcja wina w wielu krajach będzie znacznie mniejsza. Szacunki wskazują na spadek konsumpcji o pond 13%, czyli pond 22 miliony hektolitrów. Powrót do poziomu konsumpcji wina na świecie sprzed epidemii potrwa jeszcze kilka lat.
Nadwyżka podaży – za dużo wina na świecie?
Z porównania szacunków produkcji i konsumpcji wina na świecie – wynika nadwyżka podaży jaka powstanie na rynku wina w 2020 roku. Nadwyżka – oceniana na około 5,5 miliona hektolitrów – powiększy zapasy wina zgromadzone w poprzednich dziesięciu latach. Dla wielu producentów wina oznacza to trudne warunki ekonomiczne, z jakimi będą musieli sobie radzić w najbliższych latach.