Assyrtiko i Liatiko – wyjątkowe wina z Krety, Grecja

Będąc w Grecji warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni z której słynie Grecja.

Będąc w Grecji warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni z której znana jest Grecja. Wina czerwone i białe powstają z miejscowych odmian winogron. Dlatego ich aromaty i smaki są wyjątkowe. Większość wyprodukowanego wina konsumują Grecy oraz rzesze turystów. W Polsce grackie wina nie są powszechnie dostępne – warto więc sprawdzić na miejscu jak smakują.

Regiony winiarskie – Grecja

Warunki klimatyczne jakie panują w poszczególnych regionach Gracji decydują w dużej mierze o uprawianych odmianach winogron oraz rodzaju wytwarzanego wina. W większości są to odmiany miejscowe, z których powstają charakterystyczne wina.

Grecja i jej regiony winiarskie.
Regiony winiarskie Grecji, Antavia.

Z północy – z regionów Greckiej Macedonii, Epiru, Tracji – pochodzą dobrze zbudowane wina czerwone z odmiany Xinomawro. W Grecji Centralnej – na Peloponezie – spotykamy coraz więcej win białych z typowych odmian: Moschofilero i Savatino oraz – specjalność greckich winiarzy – wino Restina. Na południu – na wyspach Krecie, Santorini – najlepsze są wina białe, wytwarzane z tradycyjnych, miejscowych odmian.

Szczególne wina z Krety

Słodkie wino z Krety było znane w średniowiecznej Europie jako vino di Candia, z dzisiejszego Heraklionu. Obecnie winnice Krety zajmują prawie 13% całej powierzchni winnic w Grecji i są trzecim największym regionem winiarskim w tym kraju. Wina z Krety mają kilka oznaczeń pochodzenia, takie jak:

  • Peza,
  • Archanes,
  • Dafnes,
  • Sitia.
Grecja na mapie.
Winiarnie na Krecie.

W winnicach dominują miejscowe odmiany:

  • białe – Vilana, Vidiani, Dafni, Malvazia di Candia i Muscat of Spina;
  • czerwone – Kotsifali, Mandilari, Liatiko i legendarne Romeiko.

Odmiany miejscowe są kupażowane z zagranicznymi, głównie francuskimi. Typowe jest np. wino czerwone Kotsifali – Syrah.

Assyrtiko – Grecja

Jedną z tradycyjnych odmian białych, uprawianych w gorącym klimacie greckich wysp – jest Assyrtiko. Pochodzi z Santorini, gdzie winogrona dojrzewają na wulkanicznej glebie. Białe wino z tej odmiany ma wysoki poziom alkoholu. Duża kwasowość zapewnia winu znaczny potencjał dojrzewania. Wino jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji. Znane jest wino pod marką Nykteri.

Grecja i jej wino.
Winogrono Assyrtiko, wineofgreece.org.

Obecnie odmiana Assyrtiko uprawiana jest na terenie całej Grecji, zwłaszcza na Krecie. Powstają z niej wytrawne wina białe oraz słodkie z winogron wysuszonych na słońcu. Odmiana dobrze się czuje w gorącym i suchym klimacie, daje wino o wysokim poziomie alkoholu i świeżej kwasowości. Assyrtiko z Santorini to wino mineralne i skoncentrowane.  Wino pochodzące z innych regionów jest bardziej owocowe. Wytrawne Assyrtiko może leżakować pięć lat, natomiast słodkie jest długowieczne.

Winiarnia Douloufakis, Grecja

Jedną z firm – gdzie powstaje na Krecie wino z winogron Assyrtiko – jest Douloufakis Winery, którego winnice położone są niedaleko Heraklionu. Założona w 1930 roku przez Dimitrisa Douloufakisa firma winiarska pozostaje do dzisiaj w rękach rodziny. Winnice zajmują około 20 hektarów gdzie uprawia się liczne białe i czerwone odmiany, miejscowe i zagraniczne. Ponadto winogrona kupuje się z innych winnic, kontrolując ich uprawę. W produkcji dominują wytrawne wina białe i czerwone. Powstają także wina słodkie i musujące.

Winnice Douloufaiks Winery na Krecie.

Wino: Alargo Assyrtiko 2019.

Kraj i region: Grecja – Kreta.

Producent: Douloufakis Winery.

Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, 100% Assyrtiko.

Ocena: 4,8/5.

Wysoka ocena!

Cechy próbowanego wina:

Wino poddano klasycznej winifikacji w stalowych zbiornikach, w niskiej temperaturze. Następnie wino dojrzewało rok w butelce.

Piękny, przejrzysty, zielonkawo – złocisty kolor. Bogaty, owocowy bukiet aromatów, w smaku dobrze zrównoważone. Stosunkowo wysoka – jak na białe wino – zawartość alkoholu(14%) nie zakłóca struktury wina. Wyczuwalne nuty mineralne, delikatny smaczek miodu w posmaku, charakterystyczna dla tej odmiany goryczka, długi finisz.

Wyśmienite, oryginalne wino – godne wysokiej oceny Winnicy Profesora – 4,8/5.

autor.

Oryginalne Liatiko z Grecji

Liatiko to historyczna odmiana czerwonych winogron z Krety, z której powstają wina wytrawne i słodkie – wytwarzane z winogron wysuszonych na słońcu.

Grecja i winogrona.
Winogrono Liatiko, wineofgreece.org.

Wino ma bogate aromaty czerwonych owoców i słodkich przypraw. W smaku pełne, ma niewielkie ilości łagodnych tanin. Wino słodkie cechują bardzo intensywne zapachy kandyzowanych owoców, jest skoncentrowane w smaku. Liatiko dojrzewa w dużych, dębowych beczkach. Najlepsze wino pochodzi z okolic Heraklionu, z regionu winiarskiego Dafnes.

Wino: Liatiko, Dafnios, 2019.

Kraj i region: Grecja – Kreta – Dafnes PDO.

Producent: Douloufakis Winery.

Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, 100% Liatiko.

Ocena 4,6/5.

Wysoka ocena!

Cechy próbowanego wina:

Czysty kolor delikatnej czerwieni z jaśniejszym odcieniem na dysku. Bogaty bukiet zapachów  dojrzałych czerwonych owoców, w smaku intensywne, łagodne taniny, mineralna kwasowość. Wino świetne! Może być alternatywą do Gamay lub Pinot Noir, serwować lekko schłodzone.

Oryginalne wino, wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,6/5.

autor.

Więcej o regionach i winach Grecji przeczytasz na blogu:

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.