Wino z Grecji – Peloponez, centralna Grecja

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wina z Peloponezu

Grecja Peloponez.jpg

Winiarnie na Peloponezie, charlopedia.wordpress

Białe Moschofilero

Moschofilero to aromatyczna odmiana grackich winogron uprawiana w całym kraju, głównie na Peloponezie, gdzie wytwarza się z niej wytrawne, aromatyczne wina białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe. Doceniane jest świeże w smaku wino pochodzące z regionu Mantinia, które zawiera przynajmniej 85% odmiany Moschofilero.

Winnice na Peloponezie, fot.greece-is.com

Czerwone Agiorgitiko

Agiorgitiko to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.

 

 Savatiano i Restina z Centralnej Grecji

Grecja14

Winiarnie w regionie Aten, athensbikentours.com

Savatiano, to popularna, biała odmiana uprawiana w centralnej Grecji, głownie w regionach Attyki i Aten. Białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością, zbliżoną do Chablis.  Winogrona Savatiano służą jako główny składnik wina Restina. Wina z regionu Markopoulo oznaczane jako IGP zawierają najmniej 80% Savatino, co nadaje im oryginalne walory smakowe. Warto spróbować wina z Domaine Papagiannakos, gdzie krzewy Savatiano mają 60-70 lat.

Winnice na Peloponezie, twitter.com

Wyjątkowa Restina

Restina jest gracką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz samki jabłka i róży. Restinę wytwarza się  głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano, ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.

W starożytności żywicą konserwowano amfory przeznaczone do przechowywania i transportu wina. Dopiero znacznie później zaczęto dodawać ją, w niewielkich ilościach, bezpośrednio do moszczu wina. Restinę serwuje się schłodzoną do 8-10 C, podobnie jak wino białe, i podaje w szklaneczkach do typowych dań kuchni greckiej, m.in. do przekąsek (meze). Smak i zapach wina jest specyficzny i nie każdemu będzie odpowiadał. Będąc w Grecji warto jednak spróbować Restinę i samemu ocenić jej zalety, lub wady.

Czerwone Rapsani z regionu Saloniki

Łagodny klimat Rapsani oraz spore różnice temperatur dziennych i nocnych sprawiają, że winogrona utrzymują kwasowość w trakcie dojrzewania. Wina, które powstają głównie z odmiany Xynomavro w połączeniu z mniej znanymi Krasato i Stavrorto, mają bogaty bukiet zapachowy, silne taniny i dobrą strukturę.

>> O tym jak i z jakich winogron powstaje wino, porady praktyczne oraz fascynująca historię wina znajdziecie w książce Przewodnik po świeci wina, pięknie ilustrowanej książce o winie dla każdego. Możecie ją nabyć w partnerskim sklepie Lifetasty.eu. <<

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina
Książka o winie
Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.