Wino z Grecji – Peloponez, centralna Grecja

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wina z Peloponezu

Grecja Peloponez.jpg

Winiarnie na Peloponezie, charlopedia.wordpress

Białe Moschofilero

Moschofilero to aromatyczna odmiana grackich winogron uprawiana w całym kraju, głównie na Peloponezie, gdzie wytwarza się z niej wytrawne, aromatyczne wina białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe. Doceniane jest świeże w smaku wino pochodzące z regionu Mantinia, które zawiera przynajmniej 85% odmiany Moschofilero.

Winnice na Peloponezie, fot.greece-is.com

Czerwone Agiorgitiko

Agiorgitiko to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.

 

 Savatiano i Restina z Centralnej Grecji

Grecja14

Winiarnie w regionie Aten, athensbikentours.com

Savatiano, to popularna, biała odmiana uprawiana w centralnej Grecji, głownie w regionach Attyki i Aten. Białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością, zbliżoną do Chablis.  Winogrona Savatiano służą jako główny składnik wina Restina. Wina z regionu Markopoulo oznaczane jako IGP zawierają najmniej 80% Savatino, co nadaje im oryginalne walory smakowe. Warto spróbować wina z Domaine Papagiannakos, gdzie krzewy Savatiano mają 60-70 lat.

Winnice na Peloponezie, twitter.com

Wyjątkowa Restina

Restina jest gracką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz samki jabłka i róży. Restinę wytwarza się  głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano, ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.

W starożytności żywicą konserwowano amfory przeznaczone do przechowywania i transportu wina. Dopiero znacznie później zaczęto dodawać ją, w niewielkich ilościach, bezpośrednio do moszczu wina. Restinę serwuje się schłodzoną do 8-10 C, podobnie jak wino białe, i podaje w szklaneczkach do typowych dań kuchni greckiej, m.in. do przekąsek (meze). Smak i zapach wina jest specyficzny i nie każdemu będzie odpowiadał. Będąc w Grecji warto jednak spróbować Restinę i samemu ocenić jej zalety, lub wady.

Czerwone Rapsani z regionu Saloniki

Łagodny klimat Rapsani oraz spore różnice temperatur dziennych i nocnych sprawiają, że winogrona utrzymują kwasowość w trakcie dojrzewania. Wina, które powstają głównie z odmiany Xynomavro w połączeniu z mniej znanymi Krasato i Stavrorto, mają bogaty bukiet zapachowy, silne taniny i dobrą strukturę.

>> O tym jak i z jakich winogron powstaje wino, porady praktyczne oraz fascynująca historię wina znajdziecie w książce Przewodnik po świeci wina, pięknie ilustrowanej książce o winie dla każdego. Możecie ją nabyć w partnerskim sklepie Lifetasty.eu. <<

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina
Książka o winie
Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY