Wina z Peloponezu
Winiarnie na Peloponezie, charlopedia.wordpress
Białe Moschofilero
Moschofilero to aromatyczna odmiana grackich winogron uprawiana w całym kraju, głównie na Peloponezie, gdzie wytwarza się z niej wytrawne, aromatyczne wina białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe. Doceniane jest świeże w smaku wino pochodzące z regionu Mantinia, które zawiera przynajmniej 85% odmiany Moschofilero.
Winnice na Peloponezie, fot.greece-is.com
Czerwone Agiorgitiko
Agiorgitiko to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.
Savatiano i Restina z Centralnej Grecji
Winiarnie w regionie Aten, athensbikentours.com
Savatiano, to popularna, biała odmiana uprawiana w centralnej Grecji, głownie w regionach Attyki i Aten. Białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością, zbliżoną do Chablis. Winogrona Savatiano służą jako główny składnik wina Restina. Wina z regionu Markopoulo oznaczane jako IGP zawierają najmniej 80% Savatino, co nadaje im oryginalne walory smakowe. Warto spróbować wina z Domaine Papagiannakos, gdzie krzewy Savatiano mają 60-70 lat.
Winnice na Peloponezie, twitter.com
Wyjątkowa Restina
Restina jest gracką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz samki jabłka i róży. Restinę wytwarza się głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano, ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.
W starożytności żywicą konserwowano amfory przeznaczone do przechowywania i transportu wina. Dopiero znacznie później zaczęto dodawać ją, w niewielkich ilościach, bezpośrednio do moszczu wina. Restinę serwuje się schłodzoną do 8-10 C, podobnie jak wino białe, i podaje w szklaneczkach do typowych dań kuchni greckiej, m.in. do przekąsek (meze). Smak i zapach wina jest specyficzny i nie każdemu będzie odpowiadał. Będąc w Grecji warto jednak spróbować Restinę i samemu ocenić jej zalety, lub wady.
Czerwone Rapsani z regionu Saloniki
Łagodny klimat Rapsani oraz spore różnice temperatur dziennych i nocnych sprawiają, że winogrona utrzymują kwasowość w trakcie dojrzewania. Wina, które powstają głównie z odmiany Xynomavro w połączeniu z mniej znanymi Krasato i Stavrorto, mają bogaty bukiet zapachowy, silne taniny i dobrą strukturę.
>> O tym jak i z jakich winogron powstaje wino, porady praktyczne oraz fascynująca historię wina znajdziecie w książce Przewodnik po świeci wina, pięknie ilustrowanej książce o winie dla każdego. Możecie ją nabyć w partnerskim sklepie Lifetasty.eu. <<