Na wino w Lizbonie

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

By The Wine - Chiado, Lisbona

Jeśli wakacyjne drogi poprowadzą Ciebie do Lizbony warto posmakować portugalskiego wina w kultowych, lizbońskich barach. Oto one:

By the Wine – Chiado

Bar należy do grupy winiarskiej Jose Maria da Fonseca i znajduje się w dzielnicy Chiado na Ruad as Flores 41-43 Obok dużego wyboru wina znajdziemy tam pyszne zakąski i typowe tapas. Na uwagę zasługują domowej roboty chleb z Algarve, szynka Iberico i kiełbaski Guijuelo, do których znajdziemy wino z różnych regionów Portugalii, serwowane na kieliszki po rozsądnych cenach. Bar otwarty od czwartku do niedzieli, od 12 w południe do północy.

Miejsc nie jest wiele -warto zarezerwować stolik:

tel (351) 21 342 0319 , online bythewine@imfronseca.pt , FacebookBy The Wine

Wine Bar do Castelo

Wine Bar do Castelo, Lizbona

Wybierając się na zwiedzanie górującego nad Lizboną Castello de Sao Jorge mijamy po drodze Wine Bar do Castelo, gdzie warto zatrzymać się i spróbować wyśmienitych serów i wędlin, oczywiście w towarzystwie kieliszka czerwonego wina, zwłaszcza bardzo starych , rocznikowych Porto i Madera. Bar otwarty codziennie od 13 do 22.

Solar do Vinho do Porto – Bairro Alto

Solar do Vinho do Porto, Barrio Alto, Lizbona

Zlokalizowany w dzielnicy Barrio Alto, bar Solar do Vinho do Porto mieści się w historycznym, XVIII wiecznym pałacu Ludovice. Jest jednym z najstarszych barów w Lizbonie, założonym w 1946 roku. Bar słynie z bogatego wyboru ponad 300 win Porto, pochodzących od 60 producentów, do których podaje się sery i   wędliny. Otwarty od poniedziałku do soboty.

Adres: Rua de Sao Pedro de Alcantara 45 , tel (351) 21 347 5707

 

Atira-te ao Rio – AlmadaAtira te ao Rio, Almada, Lizbona

Promem możemy wybrać się na druga stronę Tagu do dzielnicy Almada, gdzie znajdziemy bar Atira-te ao Rio. Siedząc przy stoliku będziemy podziwiać panoramę miasta. Lista win nie jest duża, lecz dobrze dobrana, a dania obfite. Do wina warto spróbować grillowanych ryb.

Adres: Rua de Ginjal 69, Almeda , tel (351) 21 275 1380

Garrafeira Alfaia – Bairro Alto

Garraferia Alfaia, Bario Alto, Lizbona

W centrum Lizbony, w dzielnicy Bario Alto znajduje się typowy, portugalski bar Garraferia Alfaia. Ściany przy wejściu udekorowane są azulehos, typowymi w Portugalii  niebieskimi płytkami. Obsługa serwuje, na kieliszki, całą gamę portugalskich win, które towarzyszą świetnym zakąskom –petiscos. Ceny kieliszka wina rozpoczynają się od 3,5 Eur i sięgają 24 Eur. Koniecznie spróbować Morcela de Arroz com Cominhos, ośmiornicy oraz dorsza w cieście.

Warto rezerwować stolik. Otwarte od  godz.15 do 1 w nocy ,w soboty i niedziele od 16 do 1

Adres: Rua do Diario de Noticias 125. Tel: (351) 21 343 3079

garrafeiraalfaia.com

Opracowano na podstawie The Drink Business.

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY