Grecja jest od wielu lat ulubionym miejscem spędzania wakacji przez Polaków. W tym roku wyjazdy na Peloponez czy Kretę będą – z racji pandemii – mniej liczne. Jak warto spędzić wakacje w Grecji?
Wakacje w Grecji
Będąc w Grecji warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni greckiej. Wina czerwone i białe powstają z miejscowych odmian winogron. Dlatego ich aromaty i smaki są wyjątkowe. Warto sprawdzić – zwłaszcza, że w Polsce greckie wina nie są powszechnie dostępne.
Wakacje w Grecji – regiony winiarskie
Regiony winiarskie Grecji nakładają się na strefy klimatyczne kraju. Warunki klimatyczne – wraz z cechami gleby, na której posadowione są winnice – decydują o rodzajach uprawianych odmian winogron oraz win, jakie z nich powstają. Najczęściej są to odmiany miejscowe, obecne w Grecji od stuleci, uzupełniane odmianami zagranicznymi – głownie pochodzącymi z Francji.
Oto najbardziej charakterystyczne wina, jakie spotkamy w Grecji:
Wina białe:
- Malagustia z północnej Grecji
Malagustia – wytrawne, białe wino ma bogate aromaty i łagodny smak. Przeważają zapachy owocowe – brzoskwini, limonki i kwiatu pomarańczy. Bardzo dobre są wina powstające w kupażu z Sauvignon Blanc i Chardonnay.
- Moschofilero z Peloponezu
Moschofilero – wytrawne, aromatyczne wino białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe.
- Assyrtiko z Santorini
Assyrtiko – szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca na wulkanicznych glebach Santorini. Wino jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji.
- Savatiano z Centralnej Grecji
Savatiano – to popularna, biała odmiana uprawiana w Centralnej Grecji, głownie w regionach Attyki i Aten. Białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością.
- Wyjątkowa Retsina
Retsina – jest gracką specjalnością. Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz smaki jabłka i róży. Restinę wytwarza się głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano – ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.
- Dafni z Krety
Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół , rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze, nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.
Wina czerwone:
- Xinomavro z północnej Grecji
Wytrawne wino czerwone – Xinomavro – cechują silne taniny i wyraźna kwasowość. W smaku znajdziemy owoce wiśni, natomiast w aromatach można rozpoznać śliwkę, truskawki i suszone pomidory.
- Agiorgitiko z Peloponezu
Agiorgitiko – to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.
- Kotsifali Shiraz z Krety
Odmiana Shiraz dobrze przyjęła się na Krecie i służy do kompozycji z odmianami miejscowymi, takimi jak delikatne Kotsifali. Wino ma zapachy ciemnych owoców, nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny, grillowanych mięs.
Więcej o regionach i winach Grecji na filmie:
Przy zamawianiu książki wpisz hasło z końcówki filmu, otrzymasz 10% rabatu.
Marek Rekowski.
Ten post ma 2 komentarzy
Pingback: Przewodnik po winach Krety - winna turystyka Kreta | Winnica Profesora
Pingback: Assyrtiko i Liatiko – wyjątkowe wina z Krety, Grecja | Winnica Profesora