W Grecji warto spróbować wina z miejscowych odmian

Planujesz wakacje? Będąc w Grecji - warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni greckiej.

Grecja jest od wielu lat ulubionym miejscem spędzania wakacji przez Polaków. W tym roku wyjazdy na Peloponez czy Kretę będą – z racji pandemii – mniej liczne. Jak warto spędzić wakacje w Grecji?

Wakacje w Grecji

Będąc w Grecji warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni greckiej. Wina czerwone i białe powstają z miejscowych odmian winogron. Dlatego ich aromaty i smaki są wyjątkowe. Warto sprawdzić – zwłaszcza, że w Polsce greckie wina nie są powszechnie dostępne.

Waza przedstawiająca Dionizosa - greckiego boga wina.
Waza przedstawiająca Dionizosa, greckiego boga wina i ekstazy, muzeum Louvre.

Wakacje w Grecji – regiony winiarskie

Regiony winiarskie Grecji nakładają się na strefy klimatyczne kraju. Warunki klimatyczne – wraz z cechami gleby, na której posadowione są winnice – decydują o rodzajach uprawianych odmian winogron oraz win, jakie z nich powstają. Najczęściej są to odmiany miejscowe, obecne w Grecji od stuleci, uzupełniane odmianami zagranicznymi – głownie pochodzącymi z Francji.

Wakacje w Grecji - poznaj regiony winiarskie.
Regiony winiarskie Grecji – Antavia.

Oto najbardziej charakterystyczne wina, jakie spotkamy w Grecji:

Wina białe:

  • Malagustia  z północnej Grecji

Malagustia – wytrawne, białe wino ma bogate aromaty i łagodny smak. Przeważają zapachy owocowe – brzoskwini, limonki i kwiatu pomarańczy. Bardzo dobre są wina powstające w kupażu z Sauvignon Blanc i Chardonnay.

  • Moschofilero z Peloponezu

Moschofilero – wytrawne, aromatyczne wino białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe.

  • Assyrtiko z Santorini 

Assyrtiko – szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca  na wulkanicznych glebach Santorini. Wino jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji.

  • Savatiano z Centralnej Grecji

Savatiano – to popularna, biała odmiana uprawiana w Centralnej Grecji, głownie w regionach Attyki i Aten. Białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością.

  • Wyjątkowa Retsina

Retsina – jest gracką specjalnością.  Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz smaki jabłka i róży. Restinę wytwarza się głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano – ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.

  • Dafni  z Krety
Wino na wakacje w Grecji - Dafni  z Krety.

Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół , rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze, nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.

Wina czerwone:

  • Xinomavro z północnej Grecji
Wino na wakacje w Grecji - Xinomavro.

Wytrawne wino czerwone – Xinomavro – cechują silne taniny i wyraźna kwasowość. W smaku znajdziemy owoce wiśni, natomiast w aromatach można rozpoznać śliwkę, truskawki i suszone pomidory.

  • Agiorgitiko z Peloponezu
Wino na wakacje w Grecji -Agiorgitiko.

Agiorgitiko – to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.

  • Kotsifali Shiraz z Krety
Wino na wakacje w Grecji -  Shiraz.

Odmiana Shiraz dobrze przyjęła się na Krecie i służy do kompozycji z odmianami miejscowymi, takimi jak delikatne Kotsifali. Wino ma zapachy ciemnych owoców,  nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny,  grillowanych mięs.

Więcej o regionach i winach Grecji na filmie:

Przy zamawianiu książki wpisz hasło z końcówki filmu, otrzymasz 10% rabatu.

Marek Rekowski.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY