W Grecji warto spróbować wina z miejscowych odmian

Planujesz wakacje? Będąc w Grecji - warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni greckiej.

Grecja jest od wielu lat ulubionym miejscem spędzania wakacji przez Polaków. W tym roku wyjazdy na Peloponez czy Kretę będą – z racji pandemii – mniej liczne. Jak warto spędzić wakacje w Grecji?

Wakacje w Grecji

Będąc w Grecji warto spróbować wina, które od wieków jest elementem kultury i nieodłącznym składnikiem kuchni greckiej. Wina czerwone i białe powstają z miejscowych odmian winogron. Dlatego ich aromaty i smaki są wyjątkowe. Warto sprawdzić – zwłaszcza, że w Polsce greckie wina nie są powszechnie dostępne.

Waza przedstawiająca Dionizosa - greckiego boga wina.
Waza przedstawiająca Dionizosa, greckiego boga wina i ekstazy, muzeum Louvre.

Wakacje w Grecji – regiony winiarskie

Regiony winiarskie Grecji nakładają się na strefy klimatyczne kraju. Warunki klimatyczne – wraz z cechami gleby, na której posadowione są winnice – decydują o rodzajach uprawianych odmian winogron oraz win, jakie z nich powstają. Najczęściej są to odmiany miejscowe, obecne w Grecji od stuleci, uzupełniane odmianami zagranicznymi – głownie pochodzącymi z Francji.

Wakacje w Grecji - poznaj regiony winiarskie.
Regiony winiarskie Grecji – Antavia.

Oto najbardziej charakterystyczne wina, jakie spotkamy w Grecji:

Wina białe:

  • Malagustia  z północnej Grecji

Malagustia – wytrawne, białe wino ma bogate aromaty i łagodny smak. Przeważają zapachy owocowe – brzoskwini, limonki i kwiatu pomarańczy. Bardzo dobre są wina powstające w kupażu z Sauvignon Blanc i Chardonnay.

  • Moschofilero z Peloponezu

Moschofilero – wytrawne, aromatyczne wino białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Z wiekiem rozwijają się aromaty i smaki nektarynki i nuty orzechowe.

  • Assyrtiko z Santorini 

Assyrtiko – szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca  na wulkanicznych glebach Santorini. Wino jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji.

  • Savatiano z Centralnej Grecji

Savatiano – to popularna, biała odmiana uprawiana w Centralnej Grecji, głownie w regionach Attyki i Aten. Białe Savatiano cechują zapachy zielonego jabłka, limonki z lekką kwasowością.

  • Wyjątkowa Retsina

Retsina – jest gracką specjalnością.  Specyficzne aromaty wina pochodzą z żywicy sosny alpejskiej dodawanej do moszczu w trakcie produkcji wina. Wino ma zapachy ziaren oleju lnianego, skórki cytryny oraz smaki jabłka i róży. Restinę wytwarza się głównie w regionie Attyki z winogron Assyrtiko lub Savatiano – ta ostatnia jest łagodniejsza w smaku.

  • Dafni  z Krety
Wino na wakacje w Grecji - Dafni  z Krety.

Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół , rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze, nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.

Wina czerwone:

  • Xinomavro z północnej Grecji
Wino na wakacje w Grecji - Xinomavro.

Wytrawne wino czerwone – Xinomavro – cechują silne taniny i wyraźna kwasowość. W smaku znajdziemy owoce wiśni, natomiast w aromatach można rozpoznać śliwkę, truskawki i suszone pomidory.

  • Agiorgitiko z Peloponezu
Wino na wakacje w Grecji -Agiorgitiko.

Agiorgitiko – to jedna z najbardziej popularnych odmian czerwonych uprawianych w Grecji. Odmiana pochodzi z regionu Nemea na Peloponezie. Powstają z niej dobre czerwone wina o aromatach malin i czarnej porzeczki oraz łagodnych taninach. W zależności od sposobu winifikacji wino może być łagodne lub zawierać sporo tanin. Często wino jest kupażem z Cabernet-Sauvignon.

  • Kotsifali Shiraz z Krety
Wino na wakacje w Grecji -  Shiraz.

Odmiana Shiraz dobrze przyjęła się na Krecie i służy do kompozycji z odmianami miejscowymi, takimi jak delikatne Kotsifali. Wino ma zapachy ciemnych owoców,  nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny,  grillowanych mięs.

Więcej o regionach i winach Grecji na filmie:

Przy zamawianiu książki wpisz hasło z końcówki filmu, otrzymasz 10% rabatu.

Marek Rekowski.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.