Ugni Blanc – najlepsze wino na koniak

Dlaczego z tak dużej powierzchni uprawy, z Ugni Blanc wytwarza się znikome ilości butelek wina? Powód jest jeden - koniak!

Amatorzy białych win doskonale znają smak Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Niewielu jednak miało okazję posmakować wina z winogron Ugni Blanc, choć winnice obsadzone tą odmianą zajmują – w samej tylko Francji – kilkadziesiąt tysięcy hektarów. Dlaczego z tak dużej powierzchni uprawy, z Ugni Blanc wytwarza się znikome ilości butelek wina? Odpowiedź jest tylko jedna – winogrona Ugni Blanc to podstawa produkcji koniaku.

W zachodniej części Francji, w departamentach Charente i Charente Maritime, prawie 80 000 hektarów zajmują winnice obsadzone charakterystyczną odmianą Ugni Blanc. Tutaj, na wyznaczonym obszarze powstaje koniak, oznaczony kwalifikowanym i chronionym pochodzeniem AOC/AOP.

Koniak Normandin Mercier, SDP.

Tradycja produkcji koniaków sięga XVI wieku

Wzmianka o konaku Augier pochodzi z 1643 roku. Dzisiaj koniak jest popularny na całym świecie, a jego zastrzeżona  nazwa odnosi się do ściśle wyznaczonego regionu winiarskiego wokół miejscowości Cognac w zachodniej Francji. Paradoksalnie, ten tradycyjny, francuski trunek jest konsumowany głównie zagranicą. Prawie 98% produkcji koniaku, ponad 223 miliony butelek o wartości 3,2 miliarda euro, jest eksportowane do 160 krajów, a zaledwie 2% konsumują Francuzi. Najbardziej znane są czerty największe domy handlowe i marki koniaku, a ich udział w całkowitym eksporcie przekracza 90%:

  • Hennessy,
  • Martell,
  • Rémy Martin,
  • Courvoisier.

Gdzie i jak powstaje koniak?

Koniak jest wytwarzany na obszarze departamentów Charente i Charente Maritime w zachodniej Francji. Winnice w regionie Charente były już uprawiane w czasach rzymskich,  jednak dopiero w XVI wieku holenderscy kupcy wprowadzili metodę gotowania wina, otwierając drogę do podwójnej destylacji i powstania koniaku.

Tutaj rosną winogrona Ugni Blanc.
Region Cognac, Figaro Vin.

Winnice obsadzone głównie odmianą Ugni Blanc służącą finalnie do wytwarzania koniaku – obejmują obszar około 80 000 hektarów, podzielony na sześć crus:

  • Grande Champagne,
  • Petite Champagne, 
  • Borderies,
  • Bons Bois, 
  • Fins Bois,
  • Bois. 

Uważa się, że koniaki najwyższej jakości powstają z win Grande Champagne i Petite Champagne.

Winogrona Ugni Blanc.
Winnice obsadzone Ugni Blanc w regionie Cognac.

Koniak to wódka, rodzaj winiaku z białego wina

Koniak jest kompozycją – kupażem – różnych, starzonych wódek z różnych zbiorów winogron. Powstaje podczas podwójnej destylacji w specjalnym urządzeniu, miedzianym kotle ogrzewanym ogniem (tzw. alembiku), co pozwala zachować owocowy smak i świeżość wina. Następnie dojrzewa przynajmniej dwa lata w beczkach z dębu francuskiego. Oznaczony pochodzeniem AOC Cognac musi zawierać na etykiecie słowo Cognac, Eau-de-vie de Cognac lub Eau-de-vie des Charente.

Obszar, terroir Cognac AOC jest ściśle wyznaczony dekretem z pierwszego maja 1909 roku – dlatego koniak nie może powstawać gdziekolwiek. W 1938 roku wyznaczono także dopuszczalne odmiany winogron. Ponad 98% winnic obsadzonych jest odmianą Ugni Blanc, która nadaje winu i koniakowi owocowość i kwasowość. Do kupażu stosuje się także inne winogrona – Folle Blanche, dodające moc i nuty kwiatowe, Colombard, Montils oraz Folignan, odmiany o niskiej zawartości cukru.

Ugni Blanc – coś więcej

Winogrona Ugni Blanc.
Winogrona Ugni Blanc.

Ugni Blanc jest popularną, białą odmianą winogron uprawiana głównie we Francji – w Langwedocji, Prowansji oraz na Korsyce. Jest dominującą odmianą regionu Cognac, służącą do wytwarzania koniaku. Powstają z niej wytrawne wina białe o kolorze jasno-żółtym, dużej kwasowości i ubogich aromatach. Często jest dodawane do innych winogron nadając winu świeżość. Odmiana plenna – osiąga 100 – 150 hektolitrów z hektara.

Jak rozpoznać klasę koniaku (Ugni Blanc)?

Koniak, podobnie jak wino, ma wiele klas powiązanych z okresem starzenia. Odpowiednie oznaczenia znajdziemy na etykietach:

  • VS – Very Special:

Koniak Very Special, także jako Trzygwiazdkowy, De Luxe lub Selection to kupaż wódek dojrzewających minimum dwa lata. Koniaki VS są najczęściej wykorzystywane do koktajli, long drinków – np. Hennessy Very Special.

  • VSOP- Very Special Old Pale

Kategorię VSOP wprowadził w XIX wieku dom handlowy Hennessy. Koniak składa się z wódek dojrzewających przynajmniej cztery lata. Doskonały do bezpośredniej degustacji jaki i koktajli. Na przykład Camus VSOP Intensely Aromatic czy Rémy Martin VSOP.

  • XO – Extra Old:

XO Extra Old lub Extra, Ancestral, Gold, Imperial. Także tych oznaczeń użył po raz pierwszy Hennessy w 1879 roku. Koniaki są starzone minimum 10 lat i uważa się je za najwyższy standard – gold standard. Głównie do degustacji, czysty lub z lodem jak na przykład Camus XO, Rémy Martin XO Excellence.

  • XXO- Extra Extra Old:

Koniak starzony ponad 14 lat,  jak na przykład Hennessy XXO Hors d’ Age Cognac.

  • Napoleon:

Nie jest to klasa oficjalna. Są to koniaki starzone przynajmniej sześć lat, a ich pochodzenie nawiązuje do czasów Cesarza Napoleona i domu Courvoisier. Legenda głosi, że kiedy Napoleon został zesłany na wyspę Świętej Heleny zabrał ze sobą butelki koniaku Courvoisier. Koniak Napoleon jest nadal produkowany przez firmę handlową z Jarnac.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.