Rozpoczął się sezon na szparagi. Niestety, jest krótki, trwa od kwietnia do czerwca. Korzystajmy więc ze szparagów póki są dostępne. Szparagi uprawia się w wielu krajach, najwięcej w Chinach, Peru oraz w Niemczech. Słynne są szparagi z okolic Norymbergi czy z regionu Navarry w Hiszpanii. W Polsce uprawia się je głownie w Wielkopolsce, na Pomorzu i Dolnośląsku.
Szparagi długo nie znajdowały miejsca w eleganckiej kuchni. Dzisiaj są popularne, doceniane ze względu na świeżość i subtelny smak. Przygotowuje się je na róże sposoby, gotuje w wodzie, na parze czy na maśle.
Dlaczego polskie szparagi są lepsze?
Dużą popularnością wśród wiosennych warzyw cieszą się szparagi. Wprawdzie importowane, z Peru czy Hiszpanii, są dostępne prawie przez cały rok, jednak szparagi krajowe mają niepowtarzalny smak. W Polsce szparagi uprawia się na około 2500 hektarach, a produkcja sięga średnio 12 000 ton rocznie, przy czym ponad połowa pochodzi z Wielkopolski, zwłaszcza z powiatów wolsztyńskiego i nowotomyskiego.
Szparagi należą do bardzo zdrowych warzyw. Mają niewiele kalorii i dużo witamin, głównie z grupy B oraz substancji działających antyoksydacyjnie oraz detoksydacyjnie. Starożytni Rzymianie uważali, że szparagi poprawiają nastrój.
Jakie wino do szparagów?
Panuje przekonanie, że dobór wina do szparagów jest trudny, wręcz niemożliwy. Czy tak jest faktycznie?
Szparagi, podobnie jak karczochy, długo traktowano jako wroga wina zwłaszcza, że szparagom towarzyszył często sos winegret, który zepsuje smak każdego wina.
Warzywa, do których należą szparagi mają smaki roślinne, żelaziste, gorzkie, smaki bylin oraz włóknistą budowę. Pozornie wydaje się, że dobór wina do potraw warzywnych nie jest zadaniem łatwym.
Z góry należy wykluczyć wino czerwone, którego taniny wzmocnią goryczkę szparagów i zniweczą ich delikatny smak. Pozostajemy więc przy młodych, wytrawnych winach białych, aromatycznych o dobrej kwasowości, mineralnych nutach i trwałym finiszu. Wprawdzie znawcy będą dobierać wino do każdego rodzaju szparag, jednak aby nie komplikować zadania pozostaniemy przy wine z jednej odmiany, lecz pochodzącym z różnych krajów i regionów winiarskich.
Sauvignon Blanc doskonałe wino do szparagów
Znane są dwa główne rodzaje szparagów – białe i zielone. Kolor biały szparagi zawdzięczają dojrzewaniu w ciemności, wewnątrz usypanych z ziemi wałów. Zbiera się je zanim przebiją się na powierzchnię ziemi. Nadaje to szparagom delikatny smak i miękką budowę. Z kolei szparagi zielone są delikatne, o wyraźnym roślinnym smaku. Rosną na wolnym powietrzu, światło słoneczne nadaje im zielony kolor.
Najlepszym do szparagów jest Sauvignon Blanc o nutach roślinnych, owocowych i mineralnych, o dobrej kwasowości tworzącej harmonię ze smakiem szparagów. Odmiana Sauvignon Blanc pochodzi z Francji, lecz jest uprawiana w winnicach wielu krajów. Najlepsze warunki do osiągania wysokiej jakości winogron i wina Sauvignon Blanc znajduje w regionie Doliny Loary(Val de Liore),w Nowej Zelandii w regionie Malborough a także u podnóża Andów, w dolinie Colchagua. Warto również zwrócić uwagę na hiszpański region Rueda, gdzie obok tradycyjnej odmiany Verdejo uprawia się coraz więcej Sauvignon Blanc. Różne terroir w tych regionach sprawiają, że wina które tam powstają mają oryginalne właściwości.
Winnicaprofesora proponuje:
- Francja – Dolina Loary (Val de Loire)
Wino Sauvignon Blanc jest symbolem regionu Doliny Loary i należy do najlepszych, francuskich win białych. W całym regionie jest wiele obszarów winnic, z których wina maja kontrolowane oznaczenie pochodzenia AOC. Do najbardziej cenionych należą wina AOC Pouilly-Fumé oraz AOC Sancerre. Dobrą jakością wyróżniają się także wina z AOC Menetou Salon.
Więcej o regionie i winach Doliny Loary:
- Nowa Zelandia – Malborough
Region Malborough słynie z białych win wytwarzanych z odmiany Sauvignon Blanc. Spośród wielu winiarni i win najbardziej prestiżowym, powstającym na najlepszym terroir w regionie, jest z pewnością Cloudy Bay, należące do francuskiej firmy marek luksusowych LVHM- Moët Hennessy- Louis Vuitton.
- Chile – Colchagua Valley
Obydwa wina to wiodące marki jednej z największych na świecie firm winiarskich, notowanej na nowojorskiej giełdzie – Concha y Toro. Jej winnice położone są w różnych miejscach w Chile, choć najwięcej w słynnym regionie Colchagua Vally.
Frontera jest marką wina podstawowego, natomiast Casillero del Diablo lokuje się w segmencie wyższej jakości i ceny.
Więcej o regionach i winach Chile:
https://winnicaprofesora.pl/regiony-winiarskie/regiony-winiarskie-chile/
- Hiszpania – DO Rueda
Region winiarski Rueda jest znany z białego wina powstającego z tradycyjnej odmiany Verdejo. Jednak od pewnego czasu winiarze zaczęli uprawiać także odmianę Sauvignon Blanc. Prekursorem w propagowaniu Sauvignon na terenie Rudey była znana bodega Marqués de Cáceres z regionu Rioja.
Więcej o regionie winiarskim Rueda:
Wina Sauvignion Blanc z różnych krajów i regionów można nabyć w wielu sklepach specjalistycznych, a także w Winnicy Lidla.
Ten post ma jeden komentarz
od 2-3 lat do szparagów ( i takze do ryb ) popijamy dobre sycylijskie grillo białe ….winnica sycylijska od farnese ….mało spotykane ale smakowo wybitne ,,i schłodzone grillo sycylijskie dodaje doskonałego smaku białym szparagom….to nasz pomysł na jutrzejszy obiad ….szparagi i wino juz czekają … ale sauvignion blanc nowozelandzki lub francuski , takze wybitnie pasuje …pozdrawiam