Truskawki lubią słodkie wino

Wino powinno równoważyć smaki truskawki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych - czyli słodkie lub półsłodkie.

Pojawiają się pierwsze truskawki! Głównie z Hiszpanii, drugiego po USA producenta tego owocu na świecie. Najwięcej uprawia się ich na południu kraju, czyli w Andaluzji – w prowincji Huelva. Truskawki, nazywane „czerwonym złotem” uprawia się tutaj na ponad 2400 hektarach. Centrum krajowej produkcji znajduje się w miejscowości Mogeur. Ogromne zbiory potrzebują pracowników sezonowych – przybywają z wielu krajów, także z Polski.

Największymi producentami  truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.

Truskawki, pixabay.com

Powincji Huelva – dlaczego warto o niej wiedzieć?

Huelva słynie nie tylko z truskawek. W północnej części prowincji dominuje hodowla trzody chlewnej i produkcja wyjątkowej szynki dojrzewającej Jamon de Jabugo ,nazywanej także Jamon de Bellota czy popularnie Jamon de Pata Negra. Czyli z czarnej świni karmionej między innymi żołędziami (hiszp. bellota). Huelva to także wino, głównie białe z miejscowej odmiany Zalema, oznaczone pochodzeniem Condado de Huelva DO – Denominación de Origen. Część wina  przeznaczona jest do produkcji słynnego, dojrzewającego, na przykład metodą solera, octu winnego – Vinagre de Condado de Huelva DO.

Pola truskawek w prowincji Huelva.
Pola truskawek w prowincji Huelva.

Truskawki lubią słodkie wino – tylko dlaczego?

Ze względu właściwości truskawek – zwłaszcza ich kwasowość – wino powinno równoważyć ich smaki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych, czyli wino słodkie lub półsłodkie.

Truskawki mają wiele zastosowań kulinarnych. Zjadamy je jako świeże, wypiekamy cista, tarty z truskawkami, dodajemy do owocowej sałaty, delektujemy się truskawkowymi lodami lub sorbetem.

Jakie wino jest najlepsze do truskawki i truskawkowych dań?

Wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek.

Wino do truskawek, fot.winnicaprofesroa

Muscat – idealne wino do truskawki

Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Popularne są dwie odmiany:

  • Muscat Blanc;
  • Muscat Aleksandria.

Wino Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Francji, Grecji i wielu innych krajów. We Włoszech, w regionie Piemontu z odmiany Muscat powstają doskonałe wina białe Moscato Bianco, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast.

Moscato d’ Asti z Piemontu.

Warto również sięgnąć po wina z innych krajów:

  • Moscato Blanco z Hiszpanii;
Słodki Muscat Blanc z Hiszpanii.
  • Muscat de Rivesaltes z Francji;
Słodki (doux) Muscat de Rivesaltes z regionu Roussillion we Francji.

Natomiast do sałatki z truskawkami polecam półwytrawne wino różowe z Doliny Loary lub Prowansji:

Rosé d’ Anjou z regionu Doliny Loary we Francji.
Różowe Bandol z regionu Prowansji we Francji.

Do truskawkowych lodów lub sorbetu wyśmienite będą  półwytrawny (sec) lub półsłodki (demi-sec) różowy szampan, hiszpańskie wino musujące Cava lub Prosecco:

Słodkie wino musujące Cava z Hiszpanii.
Różowe Prosecco z Włoch.

Jakie korzyści płyną z jedzenia truskawek?

Przygotowałem prostą listę, która powinna was zachęcić do tego, aby spróbować pierwszych truskawek. Warto też pamiętać, że są po prostu bardzo smaczne. Dlaczego warto jeść truskawki?

– Truskawka doskonale nawadnia, gdyż zawiera 90% wody;

– truskawki mają niewiele kalorii: w 100 gramach tylko 33 kalorie. Ponadto zawierają dużo błonnika regulującego trawienie;

– dzięki zawartości polifenoli działają jako antyoksydanty i przeciwzapalnie;

– zawierają wiele witamin z grupy B (B6, B3, B2), kwasy – pantotenowy ( przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów, tłuszczów), foliowy oraz witaminę C zwalczającą wolne rodniki;

– mają dużą koncentrację potasu, magnezu i witaminy K, co korzystnie wzmacnia kości;

– kwas elagowy w truskawkach ujędrnia skórę, zapobiega zmarszczkom natomiast ksylitol atakuje bakterie osadzające się na płytce zębowej.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.