Truskawki lubią słodkie wino

Wino powinno równoważyć smaki truskawki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych - czyli słodkie lub półsłodkie.

Pojawiają się pierwsze truskawki! Głównie z Hiszpanii, drugiego po USA producenta tego owocu na świecie. Najwięcej uprawia się ich na południu kraju, czyli w Andaluzji – w prowincji Huelva. Truskawki, nazywane „czerwonym złotem” uprawia się tutaj na ponad 2400 hektarach. Centrum krajowej produkcji znajduje się w miejscowości Mogeur. Ogromne zbiory potrzebują pracowników sezonowych – przybywają z wielu krajów, także z Polski.

Największymi producentami  truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.

Truskawki, pixabay.com

Powincji Huelva – dlaczego warto o niej wiedzieć?

Huelva słynie nie tylko z truskawek. W północnej części prowincji dominuje hodowla trzody chlewnej i produkcja wyjątkowej szynki dojrzewającej Jamon de Jabugo ,nazywanej także Jamon de Bellota czy popularnie Jamon de Pata Negra. Czyli z czarnej świni karmionej między innymi żołędziami (hiszp. bellota). Huelva to także wino, głównie białe z miejscowej odmiany Zalema, oznaczone pochodzeniem Condado de Huelva DO – Denominación de Origen. Część wina  przeznaczona jest do produkcji słynnego, dojrzewającego, na przykład metodą solera, octu winnego – Vinagre de Condado de Huelva DO.

Pola truskawek w prowincji Huelva.
Pola truskawek w prowincji Huelva.

Truskawki lubią słodkie wino – tylko dlaczego?

Ze względu właściwości truskawek – zwłaszcza ich kwasowość – wino powinno równoważyć ich smaki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych, czyli wino słodkie lub półsłodkie.

Truskawki mają wiele zastosowań kulinarnych. Zjadamy je jako świeże, wypiekamy cista, tarty z truskawkami, dodajemy do owocowej sałaty, delektujemy się truskawkowymi lodami lub sorbetem.

Jakie wino jest najlepsze do truskawki i truskawkowych dań?

Wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek.

Wino do truskawek, fot.winnicaprofesroa

Muscat – idealne wino do truskawki

Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Popularne są dwie odmiany:

  • Muscat Blanc;
  • Muscat Aleksandria.

Wino Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Francji, Grecji i wielu innych krajów. We Włoszech, w regionie Piemontu z odmiany Muscat powstają doskonałe wina białe Moscato Bianco, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast.

Moscato d’ Asti z Piemontu.

Warto również sięgnąć po wina z innych krajów:

  • Moscato Blanco z Hiszpanii;
Słodki Muscat Blanc z Hiszpanii.
  • Muscat de Rivesaltes z Francji;
Słodki (doux) Muscat de Rivesaltes z regionu Roussillion we Francji.

Natomiast do sałatki z truskawkami polecam półwytrawne wino różowe z Doliny Loary lub Prowansji:

Rosé d’ Anjou z regionu Doliny Loary we Francji.
Różowe Bandol z regionu Prowansji we Francji.

Do truskawkowych lodów lub sorbetu wyśmienite będą  półwytrawny (sec) lub półsłodki (demi-sec) różowy szampan, hiszpańskie wino musujące Cava lub Prosecco:

Słodkie wino musujące Cava z Hiszpanii.
Różowe Prosecco z Włoch.

Jakie korzyści płyną z jedzenia truskawek?

Przygotowałem prostą listę, która powinna was zachęcić do tego, aby spróbować pierwszych truskawek. Warto też pamiętać, że są po prostu bardzo smaczne. Dlaczego warto jeść truskawki?

– Truskawka doskonale nawadnia, gdyż zawiera 90% wody;

– truskawki mają niewiele kalorii: w 100 gramach tylko 33 kalorie. Ponadto zawierają dużo błonnika regulującego trawienie;

– dzięki zawartości polifenoli działają jako antyoksydanty i przeciwzapalnie;

– zawierają wiele witamin z grupy B (B6, B3, B2), kwasy – pantotenowy ( przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów, tłuszczów), foliowy oraz witaminę C zwalczającą wolne rodniki;

– mają dużą koncentrację potasu, magnezu i witaminy K, co korzystnie wzmacnia kości;

– kwas elagowy w truskawkach ujędrnia skórę, zapobiega zmarszczkom natomiast ksylitol atakuje bakterie osadzające się na płytce zębowej.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Rully, Les Maizières

Wino oddające charakter miejsca pochodzenia.

Schloss Gobelsburg Ried Heiligenstein, Riesling

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.