Pojawiają się pierwsze truskawki! Głównie z Hiszpanii, drugiego po USA producenta tego owocu na świecie. Najwięcej uprawia się ich na południu kraju, czyli w Andaluzji – w prowincji Huelva. Truskawki, nazywane „czerwonym złotem” uprawia się tutaj na ponad 2400 hektarach. Centrum krajowej produkcji znajduje się w miejscowości Mogeur. Ogromne zbiory potrzebują pracowników sezonowych – przybywają z wielu krajów, także z Polski.
Największymi producentami truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.
Powincji Huelva – dlaczego warto o niej wiedzieć?
Huelva słynie nie tylko z truskawek. W północnej części prowincji dominuje hodowla trzody chlewnej i produkcja wyjątkowej szynki dojrzewającej Jamon de Jabugo ,nazywanej także Jamon de Bellota czy popularnie Jamon de Pata Negra. Czyli z czarnej świni karmionej między innymi żołędziami (hiszp. bellota). Huelva to także wino, głównie białe z miejscowej odmiany Zalema, oznaczone pochodzeniem Condado de Huelva DO – Denominación de Origen. Część wina przeznaczona jest do produkcji słynnego, dojrzewającego, na przykład metodą solera, octu winnego – Vinagre de Condado de Huelva DO.
Truskawki lubią słodkie wino – tylko dlaczego?
Ze względu właściwości truskawek – zwłaszcza ich kwasowość – wino powinno równoważyć ich smaki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych, czyli wino słodkie lub półsłodkie.
Truskawki mają wiele zastosowań kulinarnych. Zjadamy je jako świeże, wypiekamy cista, tarty z truskawkami, dodajemy do owocowej sałaty, delektujemy się truskawkowymi lodami lub sorbetem.
Jakie wino jest najlepsze do truskawki i truskawkowych dań?
Wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek.
Muscat – idealne wino do truskawki
Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Popularne są dwie odmiany:
- Muscat Blanc;
- Muscat Aleksandria.
Wino Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Francji, Grecji i wielu innych krajów. We Włoszech, w regionie Piemontu z odmiany Muscat powstają doskonałe wina białe Moscato Bianco, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast.
Warto również sięgnąć po wina z innych krajów:
- Moscato Blanco z Hiszpanii;
- Muscat de Rivesaltes z Francji;
Natomiast do sałatki z truskawkami polecam półwytrawne wino różowe z Doliny Loary lub Prowansji:
Do truskawkowych lodów lub sorbetu wyśmienite będą półwytrawny (sec) lub półsłodki (demi-sec) różowy szampan, hiszpańskie wino musujące Cava lub Prosecco:
Jakie korzyści płyną z jedzenia truskawek?
Przygotowałem prostą listę, która powinna was zachęcić do tego, aby spróbować pierwszych truskawek. Warto też pamiętać, że są po prostu bardzo smaczne. Dlaczego warto jeść truskawki?
– Truskawka doskonale nawadnia, gdyż zawiera 90% wody;
– truskawki mają niewiele kalorii: w 100 gramach tylko 33 kalorie. Ponadto zawierają dużo błonnika regulującego trawienie;
– dzięki zawartości polifenoli działają jako antyoksydanty i przeciwzapalnie;
– zawierają wiele witamin z grupy B (B6, B3, B2), kwasy – pantotenowy ( przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów, tłuszczów), foliowy oraz witaminę C zwalczającą wolne rodniki;
– mają dużą koncentrację potasu, magnezu i witaminy K, co korzystnie wzmacnia kości;
– kwas elagowy w truskawkach ujędrnia skórę, zapobiega zmarszczkom natomiast ksylitol atakuje bakterie osadzające się na płytce zębowej.
Ten post ma jeden komentarz
Lubię łączyć truskawki z alkoholami. Wino nadaje się idealnie.