Truskawki lubią słodkie wino

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Wino powinno równoważyć smaki truskawki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych - czyli słodkie lub półsłodkie.

Sezon truskawkowy w pełni. Po wczesnych truskawkach z Hiszpanii mamy wreszcie polskie, świeże, bardziej kwaskowate i aromatyczne. Jakie wino dobrać, truskawki lubią słodkie wino?

Największymi producentami  truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki, która uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.

Truskawki, pixabay.com

Truskawki lubią słodkie wino – tylko dlaczego?

Ze względu właściwości truskawek – zwłaszcza ich kwasowość – wino powinno równoważyć ich smaki. Szukamy więc wina na zasadzie przeciwieństw smakowych, czyli wino słodkie lub półsłodkie.

Truskawki mają wiele zastosowań kulinarnych. Zjadamy je jako świeże, wypiekamy cista, tarty z truskawkami, dodajemy do owocowej sałaty, delektujemy się truskawkowymi lodami lub sorbetem.

Jakie wino jest najlepsze do truskawki i truskawkowych dań?

Wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek.

Wino do truskawek, fot.winnicaprofesroa

Muscat – idealne wino do truskawki

Idealne wino do truskawek to Muscat, wytwarzany z odmiany o tej samej nazwie. Popularne są dwie odmiany:

  • Muscat Blanc;
  • Muscat Aleksandria.

Wino Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Francji, Grecji i wielu innych krajów. We Włoszech, w regionie Piemontu z odmiany Muscat powstają doskonałe wina białe Moscato Bianco, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’ Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi, o niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast.

Moscato d’ Asti z Piemontu.

Warto również sięgnąć po wina z innych krajów:

  • Moscato Blanco z Hiszpanii;
Słodki Muscat Blanc z Hiszpanii.
  • Muscat de Rivesaltes z Francji;
Słodki (doux) Muscat de Rivesaltes z regionu Roussillion we Francji.

Natomiast do sałatki z truskawkami polecam półwytrawne wino różowe z Doliny Loary lub Prowansji:

Rosé d’ Anjou z regionu Doliny Loary we Francji.
Różowe Bandol z regionu Prowansji we Francji.

Do truskawkowych lodów lub sorbetu wyśmienite będą  półwytrawny (sec) lub półsłodki (demi-sec) różowy szampan, hiszpańskie wino musujące Cava lub Prosecco:

Słodkie wino musujące Cava z Hiszpanii.
Różowe Prosecco z Włoch.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Barbera di Alba „Pre- Philloxera"

Wino z bardzo starych winorośli, utrzymujących oryginale cechy odmiany Barbera sprzed zarazy filoksery.

Inspire Devotage

Aromat bogaty, owocowy, czerwone owoce, dominacja wiśni z nutami jeżyny.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Tamada Qvevri Red

Piękny, głęboki kolor ciemnej czerwieni z purpurowymi odblaskami.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.