Chile to siódmy producent wina na świecie | około 12 milionów hektolitrów rocznie | 75% produkcji trafia na rynki 146 krajów, w tym do Polski | Chilijczyk wypija średnio 15 butelek wina w roku |
Znane wina czerwone : Casillero del Diablo, Gato Negro, Almaviva, 120 Santa Rita,Molina, 35South, Tarapaca | znane wina białe : Casillero del Diablo, Don Leon, 120 Santa Rita.
Regiony winiarskie 210 000 hektarów winnic: Limari, Maipo, Rapel, Curico, Muele,Itata, Bio Bio | najważniejsze odmiany winogron: Carmenere, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Malbec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier.
***
Regiony winiarskie Chile
Historia chilijskiego wina jest związana z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy w XVI zakładali w Chile winnice i wytwarzali wino. Jednak dopiero w latach 1980tych wino z Chile zaczęło być znane i doceniane w wielu krajach, zwłaszcza w USA i Europie. Niemała w tym zasługa winiarzy francuskich, którzy sprowadzili do chilijskich winnic szlachetne szczepy winorośli oraz nowoczesne metody produkcji wina jakościowego. Dziś w winnicach, położonych w licznych dolinach pomiędzy Andami i wybrzeżem Pacyfiku powstaje prawie 12 milionów hektolitrów wina. Wprawdzie uprawą winorośli zajmuje się w Chile bardzo wielu plantatorów, to jednak przemysł winiarski jest silnie skoncentrowany przez wielkie firmy – Concha y Toro, Viña San Pedro, Santa Rita, Tarapaca oraz Cousiño-Macul. Ich udział w sprzedaży wina na rynku krajowym przekracza 85 %.
źródło: Lastingimpressio
Regiony północne – Valle de Limari oraz Valle de Elqui
Na północy kraju najważniejsze obszary winnic to Valle de Limari oraz Valle de Elqui. Winogrona moscatel z winnic Valle de Elqui służą do produkcji destylatu, z którego powstaje Pisco Chlieno, narodowy napój Chilijczyków. Z kolei Valle de Limari jest młodym regionem winiarskim, powstałym w latach 1990tych. Obszar 1700 hektarów obsadzony jest głównie szczepem Cabernet-Sauvignon.
Winnice Valle de Limari, ź: rutaschile.com
Winnice firmy Santa Rita w regionie Limari Valle.
Podążając dalej na południe spotykamy kolejne obszary winnic położone w dolinach – Valle de Aconcagua, gdzie wino produkowano już w 1870 roku, oraz Valle de Casablanca słynąca z dobrych białych win, opartych głównie na odmianie Chadonnay.
Regiony środkowe – Valle de Maipo, Rapel Valle
Niedaleko Santiago de Chile, stolicy kraju, rozpościerają się winnice Valle de Maipo. Jest to najbardziej znany region winiarski Chile, z którego spore ilości wina trafiają na rynki wielu krajów na całym świecie. Tutaj swoje winnice mają największe firmy winiarskie – Concha y Toro, Cousiño Macul, Tarapacá i Santa Rita.
W roku 1994 wydano dekret określający normy uprawy winorośli i produkcji wina, pozwalające winiarzom używać oznaczenia pochodzenia Denominión de Origen Valle de Maipo.
Winnice Valle de Maipo.
Winiarstwo w tym regionie ma długą tradycję. Pierwsze wzmianki o produkcji wina pochodzą z 1555 roku. Pod koniec XIX wieku zaczęto obsadzać winnice szczepami szlachetnymi, sprowadzanymi z Francji. Kolejnym przełomem było wprowadzenie do winnic w latach 1990tych odmiany Carmenere, którą dotychczas uważano za zaginioną.
Winnice Valle de Maipo.
Około 11 000 hektarów winnic ma w Valle de Maipo doskonałe warunki do rozwoju. Klimaty jest stabilny – lato jest ciepłe i suche, a zima łagodna i krótka. Różnica temperatur między denim i nocą jest spora. Bogata w minerały ziemia jest naturalnie nawadniana przez wodę z topniejących w górach śniegów. W tych warunkach bardzo dobrze dojrzewają winogrona, które potrzebują dużego nasłonecznienia. Dlatego 80 % całej powierzchni winnic obsadzone jest takimi szczepami jak Cabernet-Sauvignion, Merlot, Cermenere, Syrah, Cabernet Franc i Malbec. Wprawdzie Valle de Maipo słynie z dobrych, zrównoważonych win czerwonych, to powstają tutaj także wina białe.
Rapel Valle, Valle de Cachapoal oraz Valle de Colchagua
Około 100 kilometrów na południe od Santiago leży Rapel Valley, największy regionem winiarski w Chile, w skład którego wchodzą dwa znane w świecie wina podregiony – Valle de Cachapoal oraz Valle de Colchagua.
Winnice Rapel Valle, ź: Decanter.com
W regionie panuje typowy klimat śródziemnomorski, z gorącym latem i łagodną zimą. Równocześnie, w zależności od położenia winnicy bliżej oceanu lub gór, odnajdujemy tam wiele mikroklimatów pozwalających na uprawę różnych szczepów winorośli – od białych Chardonnay i Sauvignon Blanc po czerwone Malbec, Merlot, Carmenere i oczywiście klasyczny Cabernet. Szczególną renomę wina z tych obszarów zawdzięczają inwestorom francuskim z Bordeaux, Alzacji i Doliny Loary, którzy we współpracy z winiarzami miejscowymi tworzą wina wysokiej jakości, osiągające bardzo dobrą równowagę smakową oraz oryginalny bukiet zapachowy.
Regiony południowe – Valle de Curicó, Valle de Maule, Valle de BIO BIO
Tereny winiarskie ciągną się jeszcze dalej na południe, rozłożone w kolejnych dolinach – Valle de Curicó, gdzie w pobliżu małego miasteczka Molina ma siedzibę druga, największa w kraju firma winiarska Viña San Pedro, Valle de Maule, uznawana za kolebkę wina chilijskiego, Valle de Itata, gdzie na obszarze 10 000 hektarów winnic produkuje się głównie wino stołowe, oraz Valle de BIO BIO.
Winnice w regionie Valle BioBio, ź: catavino
Największe firmy winiarskie w Chile i ich wina
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Casillero del Diablo – wino z Piwnicy Diabła | Winnica profesora