Czy wiesz, że… miniaturowe grzybki decydują o kolorze i smaku wina?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Miniaturowe grzybki decydują o kolorze i smaku wina

Wiadomo, że na walory wina wpływają składniki gleby, na której uprawia się winorośl, klimat, jakość i rodzaj winogron a także technologia produkcji. Okazuje się jednak, że o kolorze i smaku wina mogą decydować mikroskopijne grzybki – jednokomórkowe drożdże, obecne w winogronach. Drożdże zapewniają fermentację winogron, przekształcając naturalny cukier w alkohol. Fermentacja alkoholowa odbywa się w tym samym czasie co maceracja i może być wywołana zarówno przez drożdże znajdujące się w skórce winogron, jak i drożdże pochodzące z laboratorium.

Warto przypomnieć, że w procesie maceracji następuje wypłukiwanie ze skórek, miąższu i pestek winogron zawartych w nich składników – tanin (fenoli), barwników (antocjanów) oraz substancji zapachowych. W wyniku maceracji wino uzyskuje czerwony kolor. Przebieg procesu maceracji ma wpływ na intensywność koloru wina a także na jego smak. Natomiast w produkcji wina białego proces maceracji jest pomijany.

Naukowcy z Lincoln University oraz Auckland University z Nowej Zelandii zbadali sześć różnych rodzajów drożdży pochodzących z sześciu dużych regionów winiarskich Nowej Zelandii, biorąc pod uwagę charakterystyczny dla tego kraju szczep Sauvignon Blanc. Stwierdzili, że na smak i zapach wina wpływa aż 39 wyodrębnionych z drożdży składników i , że znaczna ilość tych składników różni się w zależności od regionu winiarskiego skąd grzybki pochodzą. Czyli każdy region ma swoje grzybki i swój, specyficzny charakter wina.

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.