Czy wiesz, że… miniaturowe grzybki decydują o kolorze i smaku wina?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Miniaturowe grzybki decydują o kolorze i smaku wina

Wiadomo, że na walory wina wpływają składniki gleby, na której uprawia się winorośl, klimat, jakość i rodzaj winogron a także technologia produkcji. Okazuje się jednak, że o kolorze i smaku wina mogą decydować mikroskopijne grzybki – jednokomórkowe drożdże, obecne w winogronach. Drożdże zapewniają fermentację winogron, przekształcając naturalny cukier w alkohol. Fermentacja alkoholowa odbywa się w tym samym czasie co maceracja i może być wywołana zarówno przez drożdże znajdujące się w skórce winogron, jak i drożdże pochodzące z laboratorium.

Warto przypomnieć, że w procesie maceracji następuje wypłukiwanie ze skórek, miąższu i pestek winogron zawartych w nich składników – tanin (fenoli), barwników (antocjanów) oraz substancji zapachowych. W wyniku maceracji wino uzyskuje czerwony kolor. Przebieg procesu maceracji ma wpływ na intensywność koloru wina a także na jego smak. Natomiast w produkcji wina białego proces maceracji jest pomijany.

Naukowcy z Lincoln University oraz Auckland University z Nowej Zelandii zbadali sześć różnych rodzajów drożdży pochodzących z sześciu dużych regionów winiarskich Nowej Zelandii, biorąc pod uwagę charakterystyczny dla tego kraju szczep Sauvignon Blanc. Stwierdzili, że na smak i zapach wina wpływa aż 39 wyodrębnionych z drożdży składników i , że znaczna ilość tych składników różni się w zależności od regionu winiarskiego skąd grzybki pochodzą. Czyli każdy region ma swoje grzybki i swój, specyficzny charakter wina.

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.