Jakie różowe wino na lato 2022? Polecam trio!

W cieple letnie dni doskonałym wyborem jest wino różowe, które łączy świeżość i owocowość wina białego z odrobiną tanin ze skórek winogron.

Jakie różowe wino na lato 2022? W cieple letnie dni doskonałym wyborem jest wino różowe, które łączy świeżość i owocowość wina białego z odrobiną tanin ze skórek winogron. Wina różowe produkuje się w wielu krajach. Do najbardziej znanych i najlepszych należą francuskie wina różowe z regionów Prowansji i Doliny Loary oraz hiszpańskie z Nawarry i Cigales. Dobre są również wina kalifornijskie. Najlepsze powstają z odmiany Zinfandel w winnicach chłodniejszych regionów wybrzeża.

Wino różowe nie jest mieszanką wina czerwonego i białego – powstaje z czerwonych winogron w czasie takiego samego procesu co wino czerwone – z tą różnicą, że sok pozostaje w kontakcie ze skórkami tylko kilka godzin, podczas gdy w produkcji wina czerwonego 2-3 tygodnie. Jednak otrzymane w ten sposób wina różnią się między sobą.

autor.

Różowe wino na lato 2022 – różowe trio

Winnica Profesora wybrała trzy charakterystyczne wina różowe, różniące się między sobą pochodzeniem, odmianą winogron, kolorem, aromatami i smakiem:

  • Tramari, łagodne z Apulii, gorącego południa Włoch;
  • Corail, klasyczne ze śródziemnomorskiej Prowansji;
  • Zorzal, dobrze zbudowane z chłodniejszego klimatu hiszpańskiej Nawarry.
Jakie różowe wino na lato? Przedstawiam trio, czytaj dalej!
Różowe trio na lato, fot. Winnica Profesora.

Odcienie koloru różowego wina zależą od zastosowanej techniki winifikacji. Przy tłoczeniu soku bezpośrednio z czerwonych winogron i poddaniu go fermentacji w niskiej temperaturze – podobnie jak wina białego – kolor wina jest blady, a wino ma smak świeżości i jest aromatyczne. Natomiast jeśli winogrona są poddane krótkiej maceracji w zbiorniku – podobnie jak w przypadku wina czerwonego – kolor różowy jest bardziej intensywny, a wino ma bardziej solidną budowę.

Tramari – różowe z południa Włoch

Tramari – wino różowe ze słonecznego regionu Salento jest wytwarzane przez spółdzielnię winiarską Cantine San Marzano z regionu Apulia (wł. Puglia). Winnice, odsadzone miejscową odmianą Primitivo, położone są w gorącym klimacie półwyspu Salentyńskiego, między Morzem Adriatyckim i Jońskim – stąd nazwa wina Tramari, czyli “Między Morzami”. Winogrona Primitivo dojrzewają na glebach wapienno-kamienistych, dając wino lekkie, owocowe ze słonymi nutami. Po krótkim kontakcie ze skórkami wino dojrzewa w stalowych zbiornikach.

Jakie różowe wino na lato? Tak się produkuje.
Winnice Cantine San Marzano, Sanmarzanowines.

Wino: Tramari Rosé di Primitivo Salento IGP.

Kraj i region: Włochy, Apulia, Salento IGP.

Producent: Cantine San Marzano.

Rodzaj i odmiana: różowe, wytrawne, 100% Primitivo.

Ocena: 4,5/5.

TraMaRI – krótkie przebywanie  wyciśniętego soku w obecności skórek sprawia, że kolor wina jest blado różowy – aromaty owocowe, niezbyt intensywne – wino jest lekkie, delikatne , świeże w smaku-niewielka kwasowość z mineralnymi nutami.  Wino cechami zbliżone do białego, choć z Primitivo białego raczej nie spotkamy.

Idealne dla amatorów lekkiego wina: ocena 4,5/6.

autor.

Różowe Corail z Prowansji

Winnice w Prowansji zajmują około 30 000 hektarów i słyną z produkcji win różowych. Największym regionem wina różowego Prowansji jest AOC Côtes de Provence. O intensywności koloru, aromacie i smaku wina decyduje metoda produkcji. Wina różowe powstają z jednej odmiany czerwonej lub są kompozycją odmian, także z udziałem odmiany białej.

Z Côtes de Provence pochodzi świetne wino różowe Corail, chluba Château de Roquefort. Na 24 hektarach winnic, graniczących z wapiennym Masywem Saint Baume oraz nadmorskim Parkiem Narodowym. Na gliniasto-wapiennych glebach dojrzewają tradycyjne w regionie odmiany winogron, m.in. Grenache, Syrah, Carignan, Clairette

Jakie różowe wino na lato? Tak się produkuje.
Winnice Château de Roquefort w pobliżu wapiennego Masywu Saint Baume.

Winnice, z których pochodzi wino Corail położone są tarasowo na łagodnych zboczach w okolicy Masywu Saint Baume. Na gliniasto wapiennej, kamienistej glebie uprawiane są czerwone i białe odmiany, które służą do kompozycji wina (fr. assemblage). Wino produkowane jest metodą bezpośredniego tłoczenia oraz naturalnej fermentacji na zimno w betonowych kadziach.

Wino: Corail, Château de Roquefort 2021.

Kraj i region: Francja, Prowansja, Côtes de Provence AOC.

Producent: Château de Roquefort.

Rodzaj i odmiany: różowe, wytrawne, kupaż odmian czerwonych Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignan, Mourvèdre i białych Clairette, Vermentino.

Ocena 4,7/5.

Klarowny, różowy kolor, aromaty owocowe , delikatne z nutami czerwonych owoców. W smaku dobrze zbudowane dzięki większemu udziałowi tanin, zrównoważone, delikatna kwasowość, długi finisz. Oryginalna kompozycja  kliku odmian, czerwonych i białych.

W sumie doskonałe wino, oddające terroir i klimat Prowansji. Ocena 4,7/5.

autor.

Zorzal – różowe z Nawarry

Różowe wina z regionu Navarry – wytwarzane głównie z odmiany Garnacha – mają renomę najlepszych w Hiszpanii, także wśród konsumentów międzynarodowych. Wina konsumuje się jako młode, gdyż Garnacha ma dużą zdolność do utleniania.

Viña Zorzal – różowe wina na lato 2022

Jednym z producentów wina różowego w regionie Navarra jest Viña Zorzal. Winnice położone są w centrum regionu winiarskiego Ribera Baja, w okolicach starej miejscowości Corella. Wino różowe powstaje z cenionej odmiany winogron Garnacha,  dojrzewających na kamienistych glebach o gliniastym podłożu. Ręcznie zbierane winogrona poddane są tradycyjnej metodzie produkcji, lekkiej maceracji w stalowych zbiornikach, a wino dojrzewające na osadzie nabiera struktury.

Jakie różowe wino na lato? Tak się produkuje.
Viña Zorzal – wino dojrzewające w beczkach, Iberwine.

Tradycyjna metoda produkcji wina polega na tym, że winogron nie wyciska się. Moszcz powstaje na zasadzie działania siły ciężkości – winogrona spadając do zbiornika pękają, inicjując delikatny proces fermentacji. Powstaje w ten sposób wino o bogatej strukturze, aromatach czerwonych owoców i zrównoważonej kwasowości.

Wino: Viña Zorzal Rosado 2021.

Kraj i region: Hiszpania, Navarra DO.

Producent: Viña Zorzal Wines.

Rodzaj i odmiana: różowe, wytrawne, 100% Garnacha.

Ocena: 4,7/5.

Kolor głębokiego, błyszczącego różu, wpadający w malinowy – bogaty, świeży kwiatowo-owocowy bukiet zapachowy. Z nutami truskawki, charakterystycznymi dla Garnacha. W smaku orzeźwiające, dobrze zbudowane, zrównoważona kwasowość, delikatna goryczka tanin – w końcówce, długi finisz.

Wysoka ocena – 4,7/5.

autor.

Wino różowe na lato? Schłodzone!

Wino różowe należy schłodzić do 8 – 10 C. Dopiero wówczas wino rozwija najlepsze smaki i aromaty.

autor,

Pamiętajmy, że nalane do kieliszka wino szybko ogrzewa się do temperatury pokojowej, mniej więcej 2 do 3 C w ciągu 5 – 10 minut. Latem proces ten zachodzi jeszcze szybciej. W żadnym wypadku nie schładzać wina wkładając do kieliszka kostki lodu – wino traci wówczas oryginalny zapach i smak. Podczas degustacji wino warto trzymać w wiaderku wypełnionym lodem lub – co jest bardziej praktyczne w warunkach domowych – w termoizolacyjnym pojemniku do wina.

Więcej o winach różowych przeczytasz na blogu:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY