Po winach białych na lato, kolej na różowe – coraz bardziej popularne na świecie. Popyt rośnie tak szybko, że winiarze z Prowansji – gdzie powstają jedne z najlepszych win różowych – martwią się, czy będą w stanie zaspokoić oczekiwania amatorów, nie tylko we Francji, lecz także w Niemczech, Anglii, USA. Jakie wino różowe na lato?
Gdzie wytwarza się wino różowe?
Wino różowe wytwarza się prawie wszędzie tam, gdzie są czerwone odmiany winogron. Na świecie produkuje się ponad 24 miliony hektolitrów wina różowego rocznie – co stanowi około 10% globalnej produkcji wina. 80% wina różowego pochodzi z czterech krajów:
- Francji,
- Hiszpanii,
- USA,
- Włoch.
Niekwestionowanym liderem jest Francja, gdzie produkuje się prawie 8 milionów hektolitrów rocznie. Konsumpcja wina różowego wzrasta dynamicznie, sięgając prawie 23 miliony hektolitrów rocznie. Największymi konsumentami są Francuzi i Amerykanie. Najwięcej wina różowego wypija się w miesiącach letnich, a także, jak na przykład w Wielkiej Brytanii w okolicach Walentynek. Święta zakochanych, kiedy kolor różowy kojarzy się z miłością.
W Polsce wino różowe na lato jest mniej popularne
Niektórzy spoglądają na nie podejrzliwie, zastanawiając się, jak właściwie takie wino wyprodukowano. Wino różowe nie jest mieszanką wina czerwonego i białego. Wytwarza się je z odmian czerwonych, takich jak na przykład Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir Zinfandel czy Garnacha.
Wino różowe powstaje w czasie takiego samego procesu co wino czerwone – z tą różnicą, że sok pozostaje w kontakcie ze skórkami tylko kilka godzin, podczas gdy w produkcji wina czerwonego 2-3 tygodnie.
Kolor i cechy wina zależą od metody winifikacji
Odcienie koloru różowego wina zależą to od zastosowanej techniki winifikacji. Przy tłoczeniu soku bezpośrednio z czerwonych winogron i poddaniu go fermentacji w niskiej temperaturze – podobnie jak wina białego – kolor wina jest blady, a wino ma smak świeżości i jest aromatyczne. Natomiast jeśli winogrona są poddane krótkiej maceracji w zbiorniku – podobnie jak w przypadku wina czerwonego – kolor różowy jest bardziej intensywny, a wino ma bardziej solidną budowę.
Niezależnie od metody, produkcja wina różowego kończy się w ten sam sposób. Zabarwiony sok jest umieszczany w zbiorniku, gdzie fermentuje 10 -14 dni. Tyle czasu potrzeba do wytworzenia alkoholu. Wyjątkiem jest produkcja różowego szampana, która polega na dodaniu niewielkiej ilości wina czerwonego (do 5%) do kadzi z białym winem. Na przykład w Szampanii do białego wina z odmiany Chardonnay dodaje się czerwonego z Pinot Noir.
Najlepsze wino różowe na lato
Wina różowe produkuje się w wielu krajach. Do najbardziej znanych i najlepszych należą francuskie wina różowe z regionów Prowansji i Doliny Loary oraz hiszpańskie z Nawarry i Cigales. Dobre są również wina kalifornijskie. Najlepsze powstają z odmiany Zinfandel w winnicach chłodniejszych regionów wybrzeża – Sonoma Coast oraz Santa Barbara Coast.
Różowe wino z Prowansji
Winnice w Prowansji zajmują około 30 000 hektarów i słyną z produkcji win różowych. Wino różowe z Prowansji (Rosé de Provence) jest wytrawne o bladoróżowym kolorze. W Prowansji jest wiele winnic, gdzie powstają świetne wina różowe. Na pewno można polecić wina oznaczone miejscem pochodzenia AOC (Appellation d’ Origine Contrôlée):
- Côtes de Provence,
- Bandol,
- Saint-Victoire,
- Fréjus,
- La Londe.
Ich ceny są nieco wyższe od innych win różowych, lecz za wysoką jakość warto zapłacić.
AOC Côtes de Provence
Największym regionem wina różowego Prowansji jest AOC Côtes de Provence. Różowe, zazwyczaj lżejsze, o jaśniejszym kolorze, stanowi aż 80% całej produkcji wina w regionie i powstaje z takich odmian jak Carignan, Cinsault, Grenache i Mourvèdre.
AOC Bandol
Wina z niewielkiego regionu AOC Bandol – położonego w pobliżu wybrzeża, na wschód od Marsylii – są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie win z Prowansji. Na wapienno – krzemowych glebach, w ciepłym, śródziemnomorskim klimacie dojrzewają winogrona Mourvèdre. Bandol jest jedynym francuskim winem zdominowanym przez ten szczep.
Różowe wino z Doliny Loary i Korsyki
Także w innych regionach winiarskich Francji produkuje się dobre wina różowe. Z regionu Doliny Loary, z winnic AOC Sancerre pochodzą lekkie, owocowe wina różowe produkowane na bazie Pinot Noir, natomiast z Anjou smaczne wina półwytrawne. Oczywiście także w Bordeaux powstają wina różowe, często poddawane starzeniu w dębowych beczkach. Wyjątkowe są wina różowe z Korsyki, choć nie jest łatwo spotkać je w polskich sklepach.
AOC Sancerre
AOC Rosé d’ Anjou
Korsyka
Hiszpańskie Rosado
Rosado, hiszpańskie wino różowe powstaje najczęściej z odmian Garnacha i Tempranillo. Wina charakteryzują się smakami malin i wiśni. W Hiszpanii produkuje się dużo wina różowego, głównie w regionach winiarskich Rioja i Navarra.
DO Navarra
Różowe wina z Navarry – wytwarzane głównie z odmiany Garnacha – mają renomę najlepszych w Hiszpanii, także wśród konsumentów międzynarodowych. Wina konsumuje się jako młode, gdyż Garnacha ma dużą zdolność do utleniania. Dlatego często dodaje się do niej niewielkie ilości Tempranillo. Takie wina różowe mogą trwać dłużej.
Proces powstawania wina różowego DO Navarra jest szczególny. Winogron nie wyciska się. Moszcz powstaje na zasadzie działania siły ciężkości – winogrona spadając do zbiornika pękają, inicjując delikatny proces fermentacji. Powstaje w ten sposób wino o bogatej strukturze, aromatach czerwonych owoców i zrównoważonej kwasowości.
Do największych producentów wina Nawarry należą Bodegas Chivite oraz Bodegas Irache. Ich wina różowe, oparte głównie na odmianie Garnacha, są wysoko oceniane przez krajowych i międzynarodowych amatorów wina.
DO Cigales
Innym, znanym z doskonałych win różowych jest Cigales. W tym małym regionie winiarskim, położonym na północ od Valliadolid, stolicy regionu Castilla y León, powstaje cała gama kolorystyczna win z Tempranillo i Garnacha, od koloru łupinki cebuli do odcieni czerwonej maliny i porzeczki.
Wskazówki – wino różowe na lato
Wino różowe należy schłodzić do 8 – 10 C. Dopiero wówczas wino rozwija najlepsze smaki i aromaty.
Pamiętajmy, że nalane do kieliszka wino szybko ogrzewa się do temperatury pokojowej, mniej więcej 2 do 3 C w ciągu 5 – 10 minut. Latem proces ten zachodzi jeszcze szybciej. W żadnym wypadku nie schładzać wina wkładając do kieliszka kostki lodu – wino traci wówczas oryginalny zapach i smak. Podczas degustacji wino warto trzymać w wiaderku wypełnionym lodem lub – co jest bardziej praktyczne w warunkach domowych – w termoizolacyjnym pojemniku do wina.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Jakie różowe wino na lato 2022? Polecam trio! | Winnica Profesora