Chardonnay i Pinot Noir z południowej Burgundii – odkryj regiony Mâconnais, Côte Chalonnaise

Winiarska Burgundia to nie tylko słynne Chablis czy Côte de Nuits. To także podregiony południowe – Côte Chalonnaise oraz Mâconnais.

Winiarska Burgundia to nie tylko słynne Chablis, Côte de Nuits czy Côte de Beaune. To także dwa mniej znane podregiony południowe – Côte Chalonnaise oraz Mâconnais. Właśnie tam z charakterystycznych odmian Pinot Noir i Chardonnay powstają jednoodmianowe, dobre wina czerwone i białe, w tym także wysokiej klasy Premier Cru.

Region winiarski Burgundii, położony w środkowo-wschodniej Francji rozciąga się na długości 200 kilometrów, od  miejscowości Auxerre na północy do Mâcon na południu. Obszar winnic obejmuje ponad 27 000 hektarów. Gliniasto – wapienne gleby są doskonałe do uprawy winorośli Pinot Noir i Chardonnay, dominujących w regionie Burgundii. Winnice są podzielona na niewielkie parcele, terroirs, nazywane „klimatami” (climats).

Region Burgundii dzieli się na pięć podregionów:

Odkryj winiarskie regiony Burgundii, w tym Côte Chalonnaise, gdzie rośnie odmiana winorśli Chardonnay i Pinot Noir.
Regiony winiarskie Burgundii, fot. Figarovin.

W roku produkuje się średnio 1,5 milionów hektolitrów wina, około 200 milionów butelek – co stanowi zaledwie 0,3% produkcji światowej. Połowa produkcji trafia na eksport. Jakość i renoma burgundzkich win w konfrontacji z rosnącym, globalnym na nie popytem sprawiają, że ceny burgundów są wysokie.

Region Côte Chalonnaise

Podregionem winiarskim położonym na południu Burgundii jest Côte Chalonnaise, znany z białych win Chardonnay. Z winogron Pinot Noir powstają tutaj także owocowe wina czerwone. W winnicach dominują gleby wapienno-gliniaste o podłożu granitowym. Dlatego w winie można wyczuwać mineralne nuty.

Region Côte Chalonnaise składa się z pięciu obszarów, gmin (villages) posiadających oznaczenie pochodzenia AOC/AOP:

  • Bouzeron, jedyne AOC dla wina z odmiany Aligoté;
  • Rully, głównie wino białe, oraz wino musujące Crémant;
  • Mercurey, największy obszar regionu, głównie wino czerwone;
  • Givry, głownie wino czerwone;
  • Montagny, tylko wino białe.
Zdjęcie Côte Chalonnaise.
Winnice Côte Chalonnaise, fot. guide achette.

Rully AOC/AOP – Côte Chalonnaise

Rully to gmina w burgundzkim podregionie Côte Chalonnaise. Miasteczko Rully położone jest na wschód od niskich, wapiennych wzgórz Montagne de Folie (Góry Szaleństwa). Podobno nazwa nawiązuje do magicznego tańca czarownic „La Folia”, którego migoczące światła widoczne były z daleka.

Na pond 300 hektarach winnic powstają głównie białe, jednoodmianowe wina z Chardonnay, często winifikowane i starzone w dębowych beczkach. Najlepsze winnice Rully położone są na wschodnich wzgórzach, dobrze nasłonecznionych – o wapiennym podłożu. Położone niżej mają glebę z udziałem piaskowca, dają wino lżejsze, które należy konsumować na bieżąco.

Rully uzyskało status AOC w 1939 roku. Obecnie 23 winnice i wina mają wysoką klasę jakościową Premier Cru, w tym 70 ha wina białe z Chardonnay i 28 ha czerwone z Pinot Noir. Ponieważ winom z Rully brakuje prestiżu jakim cieszą się niedalekie Beaune i Nuits, nawet najlepsze roczniki mają korzystne ceny. Z kolei z Rully pochodzą Crémant de Bourgogne, jedne z najlepszych win musujących, otrzymywanych metoda tradycyjną (szampańską).

Tak wygląda Côte Chalonnaise.
Zamek w Rully od sześciu wieków należy do tej samej rodziny. Burgundzcy książęta odgrywali ważna rolę w rozwoju winiarstwa w Côte Chalonnaise.

Wino białe z Rully ma kolor złocisty z zielonkawymi refleksami, bogaty  kwiatowy bukiet zapachowy – akacja, wiciokrzew, czarny bez- oraz fiołek, cytryna, brzoskwinia, krzemień. Z czasem pojawiają się miód, pigwa i suszone owoce. Ogólnie wino bardzo owocowe, w smaku przyjemne, okrągłe, treściwe i z długim finiszem.

Dom handlowy François de Nicolay

Jednym z producentów wina z Rully jest François de Nicolay Négociant w Savigny – Les-Beaune. Wino powstaje z zakupionych winogron lub moszczu w certyfikowanych winnicach BIO w Rully. Przy bardzo dobrej jakości winogron proces winifikacji odbywa się bez jakichkolwiek dodatków, zwłaszcza siarki. Wino nie zawiera wówczas siarczynów.

Winifikacja odbywa się w starej winiarni w Savigny-Lès-Beaune, bez przepompowywania i filtrowania, a wino jest nalewane  do butelek ręcznie, bezpośrednio z beczki. Jest to prawdziwe rzemiosło, które umożliwia rezygnację z siarkowania, zachowując oryginalną świeżość wina.

Wino Rully, Les Maizières, 2019

Kraj i region: Francja, Côte Chalonnaise, AOC Rully.

Producent: François de Nicolay Négociant w Savigny – Les-Beaune.

Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, 100% Chardonnay.

BIO bez dodatku siarki.

Ocena 4,6/5.

Wysoka ocena!

Wino oddające charakter miejsca pochodzenia – terroir – ma przejrzysty, piękny, złocisty kolor, bogaty owocowy bukiet zapachowy z dominacją cytrusów, zwłaszcza cytryny, w smaku zrównoważone z charakterystyczną kwasowością będącą wynikiem procesu winifikacji bez siarki. Delikatne nuty mineralne pochodzą z głębokiego, granitowego podłoża gleby, na której dojrzewały winogrona Chardonnay.

Białe Rully doskonale pasuje do delikatnych potraw i ryb, zarówno słodkowodnych jaki i morskich oraz owoców morza. Owocowy charakter wina odpowiada także twardym serom. Można je podać jako aperitif i serwować w temperaturze 12 C

Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,6/5.

Więcej o winiarzu François de Nicolay i jego winach dowiesz się na blogu: Wielkie Wina z Burgundii – Corton Grand Cru z Domaine Chandon de Briailles.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY