Winiarska Burgundia to nie tylko słynne Chablis, Côte de Nuits czy Côte de Beaune. To także dwa mniej znane podregiony południowe – Côte Chalonnaise oraz Mâconnais. Właśnie tam z charakterystycznych odmian Pinot Noir i Chardonnay powstają jednoodmianowe, dobre wina czerwone i białe, w tym także wysokiej klasy Premier Cru.
Region winiarski Burgundii, położony w środkowo-wschodniej Francji rozciąga się na długości 200 kilometrów, od miejscowości Auxerre na północy do Mâcon na południu. Obszar winnic obejmuje ponad 27 000 hektarów. Gliniasto – wapienne gleby są doskonałe do uprawy winorośli Pinot Noir i Chardonnay, dominujących w regionie Burgundii. Winnice są podzielona na niewielkie parcele, terroirs, nazywane „klimatami” (climats).
Region Burgundii dzieli się na pięć podregionów:
W roku produkuje się średnio 1,5 milionów hektolitrów wina, około 200 milionów butelek – co stanowi zaledwie 0,3% produkcji światowej. Połowa produkcji trafia na eksport. Jakość i renoma burgundzkich win w konfrontacji z rosnącym, globalnym na nie popytem sprawiają, że ceny burgundów są wysokie.
Region Côte Chalonnaise
Podregionem winiarskim położonym na południu Burgundii jest Côte Chalonnaise, znany z białych win Chardonnay. Z winogron Pinot Noir powstają tutaj także owocowe wina czerwone. W winnicach dominują gleby wapienno-gliniaste o podłożu granitowym. Dlatego w winie można wyczuwać mineralne nuty.
Region Côte Chalonnaise składa się z pięciu obszarów, gmin (villages) posiadających oznaczenie pochodzenia AOC/AOP:
- Bouzeron, jedyne AOC dla wina z odmiany Aligoté;
- Rully, głównie wino białe, oraz wino musujące Crémant;
- Mercurey, największy obszar regionu, głównie wino czerwone;
- Givry, głownie wino czerwone;
- Montagny, tylko wino białe.
Rully AOC/AOP – Côte Chalonnaise
Rully to gmina w burgundzkim podregionie Côte Chalonnaise. Miasteczko Rully położone jest na wschód od niskich, wapiennych wzgórz Montagne de Folie (Góry Szaleństwa). Podobno nazwa nawiązuje do magicznego tańca czarownic „La Folia”, którego migoczące światła widoczne były z daleka.
Na pond 300 hektarach winnic powstają głównie białe, jednoodmianowe wina z Chardonnay, często winifikowane i starzone w dębowych beczkach. Najlepsze winnice Rully położone są na wschodnich wzgórzach, dobrze nasłonecznionych – o wapiennym podłożu. Położone niżej mają glebę z udziałem piaskowca, dają wino lżejsze, które należy konsumować na bieżąco.
Rully uzyskało status AOC w 1939 roku. Obecnie 23 winnice i wina mają wysoką klasę jakościową Premier Cru, w tym 70 ha wina białe z Chardonnay i 28 ha czerwone z Pinot Noir. Ponieważ winom z Rully brakuje prestiżu jakim cieszą się niedalekie Beaune i Nuits, nawet najlepsze roczniki mają korzystne ceny. Z kolei z Rully pochodzą Crémant de Bourgogne, jedne z najlepszych win musujących, otrzymywanych metoda tradycyjną (szampańską).
Wino białe z Rully ma kolor złocisty z zielonkawymi refleksami, bogaty kwiatowy bukiet zapachowy – akacja, wiciokrzew, czarny bez- oraz fiołek, cytryna, brzoskwinia, krzemień. Z czasem pojawiają się miód, pigwa i suszone owoce. Ogólnie wino bardzo owocowe, w smaku przyjemne, okrągłe, treściwe i z długim finiszem.
Dom handlowy François de Nicolay
Jednym z producentów wina z Rully jest François de Nicolay Négociant w Savigny – Les-Beaune. Wino powstaje z zakupionych winogron lub moszczu w certyfikowanych winnicach BIO w Rully. Przy bardzo dobrej jakości winogron proces winifikacji odbywa się bez jakichkolwiek dodatków, zwłaszcza siarki. Wino nie zawiera wówczas siarczynów.
Winifikacja odbywa się w starej winiarni w Savigny-Lès-Beaune, bez przepompowywania i filtrowania, a wino jest nalewane do butelek ręcznie, bezpośrednio z beczki. Jest to prawdziwe rzemiosło, które umożliwia rezygnację z siarkowania, zachowując oryginalną świeżość wina.
Wino Rully, Les Maizières, 2019
Kraj i region: Francja, Côte Chalonnaise, AOC Rully.
Producent: François de Nicolay Négociant w Savigny – Les-Beaune.
Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, 100% Chardonnay.
BIO bez dodatku siarki.
Ocena 4,6/5.
Wino oddające charakter miejsca pochodzenia – terroir – ma przejrzysty, piękny, złocisty kolor, bogaty owocowy bukiet zapachowy z dominacją cytrusów, zwłaszcza cytryny, w smaku zrównoważone z charakterystyczną kwasowością będącą wynikiem procesu winifikacji bez siarki. Delikatne nuty mineralne pochodzą z głębokiego, granitowego podłoża gleby, na której dojrzewały winogrona Chardonnay.
Białe Rully doskonale pasuje do delikatnych potraw i ryb, zarówno słodkowodnych jaki i morskich oraz owoców morza. Owocowy charakter wina odpowiada także twardym serom. Można je podać jako aperitif i serwować w temperaturze 12 C