Wielkie Wina z Burgundii – Corton Grand Cru z Domaine Chandon de Briailles

Burgundia - obok Bordeaux - to najbardziej prestiżowy region winiarski na świecie, gdzie powstają znakomite Grands Crus (Wielkie Wina). Warto poznać niektóre z nich i oczywiście spróbować.

Burgundia – obok Bordeaux – to najbardziej prestiżowy region winiarski na świecie, gdzie powstają znakomite Grands Crus (Wielkie Wina). Warto poznać niektóre z nich i oczywiście spróbować. Z mojej piwniczki wybrałem trzy z nich – przedstawię je w kolejnych wpisach. Zacznę od wina z Domaine Chandon de Briailles, następnie:

  • Vigne de l’ Enfant Jesus;
  • na końcu Romanée Saint Vivant  Les Quatre Journaux.

Domaine Chandon de Briailles

Domaine Chandon de Briailles to wyjątkowa winnica w burgundzkim regionie Côte de Beaune. Położona w Savigny-Lès-Beaune, jest w całości uprawiana metodą biodynamiczną. Powstają tu doskonałe wina, głownie czerwone, zdobywające wysokie uznanie wśród ekspertów i konsumentów w wielu krajach – także w Polsce.

Tak wygląda Domaine Chandon.
Siedziba Domaine Chandon de Briailles w Savigny Les Beaune, fot. Bien Public.

Rodzinna tradycja

Domaine Chandon de Briailles – położona w Savigny-Lès-Beaune, kilka kilometrów na północ od Beaune – od 1834 roku należy do tej samej rodziny, obecnie do Hrabiego i Hrabiny Aymard-Claude de Nicolay. Od roku 2001 posiadłością zarządzają ich dzieci, Claude i François.

Właściciele - Domaine Chandon.
Claude i Francois de Nicolay zarządzają Domaine Chandon de Briailles.

Za sprawy handlowe i personalne odpowiada Francois, który skończył szkołą handlową i zajmował się w Paryżu dystrybucją wina. Natomiast Claude, z wykształcenia enolog, zajmuje się głownie produkcją wina.

„(ponadto…) mamy dobrą ekipę dwunastu pracowników, osób współpracujących z zaangażowaniem ze sobą, niektórzy od ponad 20 lat.”

wyjaśnia François de Nicolay.

Winnica BIO

Winnice posiadłości, położone w gminach Savigny-Lès-Beaune, Pernand-Vergelesses i Aloxe-Corton, liczą obecnie 14 hektarów. Już w 2005 roku rozpoczęto uprawę biodynamiczną, choć certyfikat uzyskano dopiero w 2011 roku.

 „To pozwoliło odnaleźć oryginalność każdego terroir podczas winifikacji. Biodynamika uwydatnia to, co zawarte jest w winogronach/”

mówi François de Nicolay.
Domaine Chandon.
Winnice Domaine Chandon de Briailles.

80% winnic obrabianych jest przy pomocy czerech koni. W winnicy nie używa się siarki, jedynie niewielkich ilości miedzi – średnio 1-2 kg/ha rocznie. Jako dodatek wykorzystuje się składniki pochodzenia roślinnego. Oryginalnym składnikiem, który zamiast siarki spełnia rolę ochronną przed chorobami, jest rozpuszczone w wodzie tłuste mleko, którym spryskuje się winorośle. Jest to jednak pracochłonne, bowiem opryski trzeba robić po każdym opadzie deszczu.

Naturalna winifikacja

Wprawdzie w procesie winifikacji używa się siarki – SO2 – lecz w minimalnych ilościach, między 15-40 mg na litr. Niekiedy, w najlepszych latach, udaje się winifikacja bez udziału siarki. Zebrane dokładnie winogrona umieszcza się w otwartych zbiornikach. Stosuje się winifikację grawitacyjną lub bezwładnościowo poprzez ciśnienia gazu. W fermentacji uczestniczą tylko naturalne drożdże miejscowe.

Domaine Chandon.
Wino Domaine Chandon de Briailles dojrzewające w cysterskich piwnicach z XIII wieku.

Wina dojrzewają 14-18 miesięcy w beczkach, w starach – podziemnych piwnicach pochodzących z XIII wieku. Podczas dojrzewania rzadko odciąga się i próbuje wino z beczki, chroniąc je przed tlenem. Wina są butelkowane bez filtracji. Sekret doskonałej jakości wina kryje się – m.in. – w sposobie pionowego wyciskania winogron, które pozwala na umiarkowane wydobywanie tanin, a także zbieranie całych kiści z jagodami wysokiej jakości.

W efekcie wina są wspaniałe, głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające i aksamitne w smaku, oddające wiernie cechy każdego terroir i rocznika. Rocznie produkuje się około 50 000 butelek, z czego 60% jest eksportowane. Wina Domaine Chandon są w karcie najlepszych restauracji z gwiazdkami Michelina.

Najlepszym winem Domaine Chandon de Briailles, najwyższej w Burgundii klasy Grand Cru, jest Corton Bressandes, pochodzące z niewielkiej winnicy w gminie Aloxe-Corton.

autor.

Wino Domaine Chandon de Briailles Corton Bressandes Grand Cru 2018

Kraj i region: Francja, Burgundia – Côtes de Beaune – Aloxe Corton AOC.

Producent: Domaine Chandon de Briailles.

Rodzaj i odmiana : czerwone, wytrawne, odmiana Pinot Noir.

Ocena: 94/100.

Klasyczny burgund, w 100% Pinot Noir, pochodzi z niewielkiej winnicy 1.12 ha, z czterech parcel położonych w połowie wzgórza, o glebie kamienisto – glinianej, terroir charakterystyczny dla AOC Corton, winorośle mają średnio 35 lat

W winie dominują aromaty owoców leśnych z nutami kwiatowymi; wino jest dobrze zbudowane, eleganckie, świeże, finezyjne, dojrzałe taniny, doskonała równowaga i długi finisz; z wiekiem bukiet zapachowy i smaki rozwijają się – apogeum osiąga po około 10-12 latach.

Oceny ekspertów na Wine Searcher: średnia 94/100, w tym Wine Spectator 93/100, La Revue du Vin de France 18,5/20.

Więcej o Domaine Chandon, regionie i winach Burgundii dowiesz się z filmiku:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY