Dzień Malbeca

7 kwietnia obchodzony jest dzień Malbeca, symbolu wina z Argentyny. Gdzie szukać najlepszych przedstawicieli?

17 kwietnia obchodzony jest dzień Malbeca, symbolu wina z Argentyny. Malbec przywędrował do Argentyny w XIX wieku z Francji i znalazł tutaj doskonałe warunki do rozwoju. W winnicach położonych na dużych wysokościach u podnóża Andów – w chłodnym i nasłonecznionym klimacie – dojrzewają winogrona, których oryginalne cechy argentyńscy winiarze przenoszą do wina. Wprawdzie Malbec jest uprawiany we wszystkich regionach – od północnego Salta aż do południowej Patagonii – to królestwem wina z tej odmiany jest Mendoza.

Gdzie znajdziemy najlepszego Malbeca?

Spośród 220 000 hektarów winnic ponad 46 000 ha obsadzonych jest odmianą Malbec. Aż 85% (36 600 ha) znajduje się w regionie Mendoza, a najlepsze wina Malbec powstają w podregionach Uco Valley i Luján de Cuyo.

W Valle de Uco znajdziecie dobrego Malbeca.
Winnice w Valle de Uco w regionie Mendoza, fot.Camara de Turismo Mendoza.

Malbec z regionu Mendoza, stał się synonimem stylu wina o bogatych aromatach, pełnych smakach dojrzałych owoców, wynikających z komponowania winogron z różnych miejsc.

Jeśli na etykiecie znajduje się napis Malbec oznacza to, że wino zostało wytworzone przynajmniej w 85% z tej odmiany. Natomiast jeśli wino jest kupażem odmian winogron, wówczas pojawi się takie oznaczenie jak – corte, mezcla, assemblage lub coupage. Najczęściej Malbec jest komponowany z Cabernet Franc lub Bonarda.

Catena Zapata i Zuccardi

Argentyński Malbec osiąga coraz wyższe oceny wśród krytyków wina i konsumentów na cały świecie – jest wizytówką argentyńskiego winiarstwa. Duże zasługi w  ukształtowaniu wysokiego standardu jakościowego  argentyńskich win Malbec mają dwie rodziny winiarzy – Catena Zapata  oraz Zuccardi.

Utworzona w 1902 roku, rodzinna Bodega Catena Zapata jest w Argentynie pionierem w uprawie odmiany Malbec w winnicach regionu Mendoza, położonych na dużych wysokościach w dolinach Andów. Historyczna Viñedo Adrianna leży na wysokości prawie 1800 m.n.p.m.

Winiarnia Zapata produkuje najlepszego Malbeca.
Winiarnia Catena Zapata.

Wina Malbec Catena Zapata są kompozycją winogron z kilku winnic, a nawet mniejszych parcel. Kupaż winogron Malbec z rożnych terroir i wysokości pozwala stworzyć doskonale zrównoważone i oryginalne wino. Wprawdzie wina są najczęściej konsumowane na bieżąco, to mają duży potencjał dojrzewania i mogą leżakować aż do 20 lat.

Argentyńska winiarnia Bodegas Zuccardi z Uco Valle w regionie Mendoza położona jest na wysokości 1 100 m.n.p.m w podregionie Paraje Altamira – należy do trzeciej generacji winiarzy Zuccardi.

Winiarnia Zuccardi.

Winiarnię wybudowano z miejscowego kamienia i piasku. Piwniczkę z winami oraz restaurację Piedra Infinita ulokowano w kopule. Stąd pochodzi jedno z najlepszych win Malbec –  Zuccardi Finca Piedra Infinita.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY