17 kwietnia obchodzony jest dzień Malbeca, symbolu wina z Argentyny. Malbec przywędrował do Argentyny w XIX wieku z Francji i znalazł tutaj doskonałe warunki do rozwoju. W winnicach położonych na dużych wysokościach u podnóża Andów – w chłodnym i nasłonecznionym klimacie – dojrzewają winogrona, których oryginalne cechy argentyńscy winiarze przenoszą do wina. Wprawdzie Malbec jest uprawiany we wszystkich regionach – od północnego Salta aż do południowej Patagonii – to królestwem wina z tej odmiany jest Mendoza.
Gdzie znajdziemy najlepszego Malbeca?
Spośród 220 000 hektarów winnic ponad 46 000 ha obsadzonych jest odmianą Malbec. Aż 85% (36 600 ha) znajduje się w regionie Mendoza, a najlepsze wina Malbec powstają w podregionach Uco Valley i Luján de Cuyo.
Malbec z regionu Mendoza, stał się synonimem stylu wina o bogatych aromatach, pełnych smakach dojrzałych owoców, wynikających z komponowania winogron z różnych miejsc.
Jeśli na etykiecie znajduje się napis Malbec oznacza to, że wino zostało wytworzone przynajmniej w 85% z tej odmiany. Natomiast jeśli wino jest kupażem odmian winogron, wówczas pojawi się takie oznaczenie jak – corte, mezcla, assemblage lub coupage. Najczęściej Malbec jest komponowany z Cabernet Franc lub Bonarda.
Catena Zapata i Zuccardi
Argentyński Malbec osiąga coraz wyższe oceny wśród krytyków wina i konsumentów na cały świecie – jest wizytówką argentyńskiego winiarstwa. Duże zasługi w ukształtowaniu wysokiego standardu jakościowego argentyńskich win Malbec mają dwie rodziny winiarzy – Catena Zapata oraz Zuccardi.
Utworzona w 1902 roku, rodzinna Bodega Catena Zapata jest w Argentynie pionierem w uprawie odmiany Malbec w winnicach regionu Mendoza, położonych na dużych wysokościach w dolinach Andów. Historyczna Viñedo Adrianna leży na wysokości prawie 1800 m.n.p.m.
Wina Malbec Catena Zapata są kompozycją winogron z kilku winnic, a nawet mniejszych parcel. Kupaż winogron Malbec z rożnych terroir i wysokości pozwala stworzyć doskonale zrównoważone i oryginalne wino. Wprawdzie wina są najczęściej konsumowane na bieżąco, to mają duży potencjał dojrzewania i mogą leżakować aż do 20 lat.
Argentyńska winiarnia Bodegas Zuccardi z Uco Valle w regionie Mendoza położona jest na wysokości 1 100 m.n.p.m w podregionie Paraje Altamira – należy do trzeciej generacji winiarzy Zuccardi.
Winiarnię wybudowano z miejscowego kamienia i piasku. Piwniczkę z winami oraz restaurację Piedra Infinita ulokowano w kopule. Stąd pochodzi jedno z najlepszych win Malbec – Zuccardi Finca Piedra Infinita.
- Więcej o winie Malbec znajdziesz na blogu: Malbec – argentyńskie złoto.