Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach. Wino i tapasy, jakich nie znacie.

Odwiedzający Hiszpanię podziwiają wspaniałe, nadmorskie plaże. Odwiedzają liczne restauracje i bary z tradycyjnymi tapas oraz smakują doskonałe wina. Różnorodność gastronomiczna Hiszpanii jest powiązana z regionami – inna jest kuchnia południa kraju ( w Walencji, Andaluzji, Katalonii) a inna  północy (Kraju Basków, Asturii) czy jaszcze bardziej na zachód Galicji.

Tradycja kulinarna w Hiszpanii sięga kilku wieków wstecz. Nadal można posmakować wyśmienitych dań w jednej z najstarszych na świecie barów i restauracji. Oto kilka ponad stuletnich restauracji , gdzie warto zamówić stolik na kolację, skosztować tradycyjnych tapas i regionalnych dań w towarzystwie hiszpańskiego wina.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Sobrino de Botin – Madryt

W Madrycie warto zajrzeć do najstarszej na świecie (według Guinessa) restauracji Botín – założonej już w 1725 roku. Restauracja serwuje tradycyjne, madryckie dania. Takie jak pieczone prosie czy pieczona jagnięcina w kastylijskim stylu. Według czasopisma Forbes restauracja zajmuje trzecie miejsce wśród najlepszych na świecie.

Restaurację założył w 1785 roku Jean Botin, francuski podróżnik, fot Wikipedia.

Restaurację otworzył francuski podróżnik Jean Botin (w innej wersji francuski kucharz). Przekazał ją swojemu bratankowi (hiszp. sobrino), który w 1725 roku otworzył małą karczmę przy Calle Cuchilleros i przeprowadził remont parteru budynku, zamykając istniejące podcienia. Stąd pierwotna nazwa Casa Botin zmieniała się na Sobrino de Botin. Restauracja pozostaje w tym samym, oryginalnym budynku i wnętrzu z XVIII wieku.

Oryginalne wnętrze restauracji z XVIII wieku, fot.tripadvisor.

O restauracji wspomina Ernest Hemingway w książce Słońce też wschodzi. Podobno słynny hiszpański malarz Franciso Goya, jako młody chłopak zmywał naczynia u Botina.

  • Adres: C/ Cuchilleros 17, Madryt.
  • Godziny otwarcia od poniedziałku do niedzieli:
  • Lunch: 13:00 – 16:00 godz.
  • Obiad: 20:00 – 24:00 godz.
  •  Tel. +34 91 366 42 17, +34 91 366 30 26.

Warto zrobić rezerwację choćby na stronie restauracji. Za obiad: przekąska, danie główne, deser trzeba liczyć 50-60 eur / osoba.

autor.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: 7Portes – Barcelona

Restaurację założył w 1836 roku kataloński kupiec Josph Cuyas. Specjalnością restauracji są dania na bazie ryżu, paelie – zwłaszcza słynna Paellia Parellada oraz Zarzualla de Mariscos – świeże sałaty, tradycyjne cannelloni, owoce morza i dania mięsne.

7 Portes znajduje się w budynku Xifré w dzielnicy Barceloneta – jest jedną ze stuletnich restauracji w mieście, miejscem spotkań artystów i barcelońskiej inteligencji. Tutaj narodziła się słynna Paella Parellada.

Do restauracji 7 Portes prowadzi siedem drzwi.

Pod koniec XIX wieku 7 Portes była głownie kawiarnią, lecz właśnie tutaj  powstało ryżowe danie – Arroz Parellada. Jego autorem był Juli Parellada, Katalończyk, amator dobrego jedzenia, który dla wygody zamawiał paellę według własnego smaku, z obranymi składnikami. Zawsze kiedy zamawiał danie, kelner wołał do kuchni – arroz Parellada (ryż Parellada). Także inni klienci zaczęli zamawiać takie danie, które szybko stało się popularne w całej Barcelonie.

Za paellę w restauracji zapłacimy około 25 eur.
  • Adres: pg. Isabel II, 14 Barcelona.

Rezerwacja:

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Casa Montaña, Walencja

Restauracja Casa Montaña w Walencji powstała w 1836 roku. Położona jest blisko portu i specjalizuje się w daniach z produktów lokalnych. Restauracja ma bogatą piwniczkę z doskonałymi winami.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.
Charakterystyczne wnętrze baru w Walencji.
  • Adres: Carrer de Josep Benlliure, 69, Walencja.
  • tel. + 34 936 672314.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Casa Lac, Saragossa

Casa Lac to tradycyjna restauracja w Saragossie, założona w 1825 roku przez kucharzy francuskiej arystokracji, która w czasach Rewolucji Francuskiej uciekła do Hiszpanii.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.

W Saragossie otworzyli ciastkarnię na parterze budynku i restaurację na piętrze, którą w 1925 roku odrestaurowano w stylu modernistycznym.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.
Wnętrze restauracji Casa Lac w stylu modernistycznym.
  • Adres: c/Mártires 12, Saragossa.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Casa Puga, Almeria

Casa Puga to znany i jeden z najstarszych barów w Almerii, specjalizujący się w tapas.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.

Od ponad 100 lat mieści się na starym mieście w budynki z XIX wieku, na ulicy Lope de Vega. W 1890 roku Luis Garcia przekształcił część budynki w tawernę, która po kolejnych adaptacjach przybrała dzisiejszy wygląd.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.
Wnętrze Casa Puga z tradycyjnymi azulejos – płytkami w niebieskim kolorze
  • Adres: C. Jovellanos, 7 Almería.
  • tel: +34 950 23 15 30.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: El Rinconcillo Sevilla

Początki El Rinconcillo, najstarszego baru w Sewilli, sięgają 1670 roku. W 1858 roku bar, a właściwie tawernę, przejęła rodzina De Rueda, rozbudowując ją w kolejnych latach. Dzisiejszy kształt baru pochodzi z lat 1960tych, a jego nazwa nawiązuje do położenia na narożniku budynku i ulic. Bar słynie z wyśmienitych tapas przygotowywanych zgodnie z andaluzyjską tradycją.

Restauracja El Rinconcillo (pol. narożnik) położona na narożniku budynku i ulic.
Specjalnością El Rinconcillo są andaluzyjskie tapas
  • Adres: c/ Gerona No 40,  Sevilla.
  • TEL.: (+34) 954 223 183
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Sylvia

    Tyle razy byłam w Seville, szkoda, że wiedziałam o tym wcześniej 🙂 no cóż, następnym razem El Rinconcillo będzie na mojej mapie skarbów tego miasta.

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY