Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach. Wino i tapasy, jakich nie znacie.

Odwiedzający Hiszpanię podziwiają wspaniałe, nadmorskie plaże. Odwiedzają liczne restauracje i bary z tradycyjnymi tapas oraz smakują doskonałe wina. Różnorodność gastronomiczna Hiszpanii jest powiązana z regionami – inna jest kuchnia południa kraju ( w Walencji, Andaluzji, Katalonii) a inna  północy (Kraju Basków, Asturii) czy jaszcze bardziej na zachód Galicji.

Tradycja kulinarna w Hiszpanii sięga kilku wieków wstecz. Nadal można posmakować wyśmienitych dań w jednej z najstarszych na świecie barów i restauracji. Oto kilka ponad stuletnich restauracji , gdzie warto zamówić stolik na kolację, skosztować tradycyjnych tapas i regionalnych dań w towarzystwie hiszpańskiego wina.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Sobrino de Botin – Madryt

W Madrycie warto zajrzeć do najstarszej na świecie (według Guinessa) restauracji Botín – założonej już w 1725 roku. Restauracja serwuje tradycyjne, madryckie dania. Takie jak pieczone prosie czy pieczona jagnięcina w kastylijskim stylu. Według czasopisma Forbes restauracja zajmuje trzecie miejsce wśród najlepszych na świecie.

Restaurację założył w 1785 roku Jean Botin, francuski podróżnik, fot Wikipedia.

Restaurację otworzył francuski podróżnik Jean Botin (w innej wersji francuski kucharz). Przekazał ją swojemu bratankowi (hiszp. sobrino), który w 1725 roku otworzył małą karczmę przy Calle Cuchilleros i przeprowadził remont parteru budynku, zamykając istniejące podcienia. Stąd pierwotna nazwa Casa Botin zmieniała się na Sobrino de Botin. Restauracja pozostaje w tym samym, oryginalnym budynku i wnętrzu z XVIII wieku.

Oryginalne wnętrze restauracji z XVIII wieku, fot.tripadvisor.

O restauracji wspomina Ernest Hemingway w książce Słońce też wschodzi. Podobno słynny hiszpański malarz Franciso Goya, jako młody chłopak zmywał naczynia u Botina.

  • Adres: C/ Cuchilleros 17, Madryt.
  • Godziny otwarcia od poniedziałku do niedzieli:
  • Lunch: 13:00 – 16:00 godz.
  • Obiad: 20:00 – 24:00 godz.
  •  Tel. +34 91 366 42 17, +34 91 366 30 26.

Warto zrobić rezerwację choćby na stronie restauracji. Za obiad: przekąska, danie główne, deser trzeba liczyć 50-60 eur / osoba.

autor.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: 7Portes – Barcelona

Restaurację założył w 1836 roku kataloński kupiec Josph Cuyas. Specjalnością restauracji są dania na bazie ryżu, paelie – zwłaszcza słynna Paellia Parellada oraz Zarzualla de Mariscos – świeże sałaty, tradycyjne cannelloni, owoce morza i dania mięsne.

7 Portes znajduje się w budynku Xifré w dzielnicy Barceloneta – jest jedną ze stuletnich restauracji w mieście, miejscem spotkań artystów i barcelońskiej inteligencji. Tutaj narodziła się słynna Paella Parellada.

Do restauracji 7 Portes prowadzi siedem drzwi.

Pod koniec XIX wieku 7 Portes była głownie kawiarnią, lecz właśnie tutaj  powstało ryżowe danie – Arroz Parellada. Jego autorem był Juli Parellada, Katalończyk, amator dobrego jedzenia, który dla wygody zamawiał paellę według własnego smaku, z obranymi składnikami. Zawsze kiedy zamawiał danie, kelner wołał do kuchni – arroz Parellada (ryż Parellada). Także inni klienci zaczęli zamawiać takie danie, które szybko stało się popularne w całej Barcelonie.

Za paellę w restauracji zapłacimy około 25 eur.
  • Adres: pg. Isabel II, 14 Barcelona.

Rezerwacja:

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Casa Montaña, Walencja

Restauracja Casa Montaña w Walencji powstała w 1836 roku. Położona jest blisko portu i specjalizuje się w daniach z produktów lokalnych. Restauracja ma bogatą piwniczkę z doskonałymi winami.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.
Charakterystyczne wnętrze baru w Walencji.
  • Adres: Carrer de Josep Benlliure, 69, Walencja.
  • tel. + 34 936 672314.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Casa Lac, Saragossa

Casa Lac to tradycyjna restauracja w Saragossie, założona w 1825 roku przez kucharzy francuskiej arystokracji, która w czasach Rewolucji Francuskiej uciekła do Hiszpanii.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.

W Saragossie otworzyli ciastkarnię na parterze budynku i restaurację na piętrze, którą w 1925 roku odrestaurowano w stylu modernistycznym.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.
Wnętrze restauracji Casa Lac w stylu modernistycznym.
  • Adres: c/Mártires 12, Saragossa.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: Casa Puga, Almeria

Casa Puga to znany i jeden z najstarszych barów w Almerii, specjalizujący się w tapas.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.

Od ponad 100 lat mieści się na starym mieście w budynki z XIX wieku, na ulicy Lope de Vega. W 1890 roku Luis Garcia przekształcił część budynki w tawernę, która po kolejnych adaptacjach przybrała dzisiejszy wygląd.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii, które należy koniecznie uwzględnić w wakacyjnych planach.
Wnętrze Casa Puga z tradycyjnymi azulejos – płytkami w niebieskim kolorze
  • Adres: C. Jovellanos, 7 Almería.
  • tel: +34 950 23 15 30.

Najstarsze bary i restauracje w Hiszpanii: El Rinconcillo Sevilla

Początki El Rinconcillo, najstarszego baru w Sewilli, sięgają 1670 roku. W 1858 roku bar, a właściwie tawernę, przejęła rodzina De Rueda, rozbudowując ją w kolejnych latach. Dzisiejszy kształt baru pochodzi z lat 1960tych, a jego nazwa nawiązuje do położenia na narożniku budynku i ulic. Bar słynie z wyśmienitych tapas przygotowywanych zgodnie z andaluzyjską tradycją.

Restauracja El Rinconcillo (pol. narożnik) położona na narożniku budynku i ulic.
Specjalnością El Rinconcillo są andaluzyjskie tapas
  • Adres: c/ Gerona No 40,  Sevilla.
  • TEL.: (+34) 954 223 183
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. Sylvia

    Tyle razy byłam w Seville, szkoda, że wiedziałam o tym wcześniej 🙂 no cóż, następnym razem El Rinconcillo będzie na mojej mapie skarbów tego miasta.

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Rully, Les Maizières

Wino oddające charakter miejsca pochodzenia.

Schloss Gobelsburg Ried Heiligenstein, Riesling

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.