Szparagi lubią białe wino

Teraz kolej na inną wiosenna nowalijkę – szparagi. Jakie wino polecam do szparagów jeżeli chodzi o odmianę i konkretne butelki?

Spis Treści:

O truskawkach i winie już było. Teraz kolej na inną wiosenna nowalijkę – szparagi. Polska jest dużym producentem tego warzywa. Szparagi uprawia się głównie w Wielkopolsce, lecz sezon trwa krótko – od kwietnia do czerwca. Kolor biały szparagi zawdzięczają dojrzewaniu w ciemności, wewnątrz usypanych z ziemi wałów.

Zbiera się je, zanim przebiją się na powierzchnię ziemi. Nadaje to szparagom  delikatny smak i  miękką budowę. Z kolei szparagi zielone są delikatne, o wyraźnym  roślinnym smaku. Rosną na wolnym powietrzu, światło słoneczne nadaje im zielony kolor.

Szparagi białe.

Białe i zielona szparagi, fot. Winnica Profesora.

Jakie wino do szparagów, jakie szparagi do wina?

Do szparagów należy wykluczyć wino czerwone, którego taniny wzmocnią goryczkę warzywa i zepsują jego delikatny smak. Pozostajemy więc przy młodych, wytrawnych winach białych, aromatycznych o dobrej kwasowości, mineralnych nutach i trwałym finiszu. Wprawdzie znawcy będą dobierać wino do każdego rodzaju szparag, jednak aby nie komplikować zadania pozostaniemy przy wine z jednej odmiany, lecz pochodzącym z różnych krajów i regionów winiarskich.

Do szparagów proponuję wytrawne wina białe, które omawiam i oceniam na blogu w Winnicy Konesera – Sauvignion Blanc, Riesling, Grüner Veltliner.

autor.

Pouilly Fumé Les Vieilles Vignes – szparagi

Kraj i region: Francja, Dolina Loary – AOC Pouilly-Fumé.

Producent: Maison Foucher.

Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne,  Sauvignon Blanc.

Ocena: 4,7/5.

Pouilly Fume - szparagi polubią to wino!

Ma czysty kolor bladej zieleni, charakterystyczny dla odmiany Sauvignon Blanc zapach zielonego jabłka i limonki, w smaku bardzo dobrze zrównoważone, dobra kwasowość, nieco silniej zaakcentowana na finiszu, nuty mineralne, wino eleganckie, wysokiej jakości.

Lawson’ s Dry Hills

Kraj i region: Nowa  Zelandia, region Malborough.

Rodzaj i odmiana: białe wytrawne, Sauvignon Blanc.

Producent: Lawson’ s Dry Hill

Ocena:  4,8/5.

Lawsons Dry Hills - szpalagi lubią to wino!

W smaku świeże z wyważona kwasowością o długim finiszu. Wino eleganckie, doskonale odzwierciedla charakter odmiany Sauvignon Blanc i wyjątkowy terroir Malborough.

Dr. Loosen, Riesling Trocken, Blauschiefer

Kraj i region: Niemcy, region Mozeli.

Producent: Dr. Loosen Weingut.

Rodzaj i odmiana: wytrawne, Riesling.

Ocena: 4,5/5.

W smaku łagodna kwasowość dobrze zrównoważona cukrem resztkowym dodającym słodkie elementy. W rezultacie wino ma cechy półwytrawnego. Także łupkowa gleba (Blauschiefer), na której dojrzewały winogrona pozostawia swój ślad w postaci mineralnych nut.

Schloss Gobelsburg Ried Grub, 1 ÖTW – szparagi

Kraj i region: Austria, region Kamptal DAC.

Producent: Schloss Gobelsburg.

Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, odmiana Gruner Veltliner.

Ocena: 4,8/5.

Przejrzysty, zielonkawy kolor, bogaty, owocowy bukiet aromatów z dominacją jabłka, w ustach dobrze zrównoważone, łagodna kwasowość, na finiszu posmak jabłka oraz nieznaczne nuty mineralne, dające wrażenie delikatnych bąbelków, wino świeże, eleganckie, jedno z najlepszych z tej odmiany.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?