O truskawkach i winie już było. Teraz kolej na inną wiosenna nowalijkę – szparagi. Polska jest dużym producentem tego warzywa. Szparagi uprawia się głównie w Wielkopolsce, lecz sezon trwa krótko – od kwietnia do czerwca. Kolor biały szparagi zawdzięczają dojrzewaniu w ciemności, wewnątrz usypanych z ziemi wałów.
Zbiera się je, zanim przebiją się na powierzchnię ziemi. Nadaje to szparagom delikatny smak i miękką budowę. Z kolei szparagi zielone są delikatne, o wyraźnym roślinnym smaku. Rosną na wolnym powietrzu, światło słoneczne nadaje im zielony kolor.
Białe i zielona szparagi, fot. Winnica Profesora.
Jakie wino do szparagów, jakie szparagi do wina?
Do szparagów należy wykluczyć wino czerwone, którego taniny wzmocnią goryczkę warzywa i zepsują jego delikatny smak. Pozostajemy więc przy młodych, wytrawnych winach białych, aromatycznych o dobrej kwasowości, mineralnych nutach i trwałym finiszu. Wprawdzie znawcy będą dobierać wino do każdego rodzaju szparag, jednak aby nie komplikować zadania pozostaniemy przy wine z jednej odmiany, lecz pochodzącym z różnych krajów i regionów winiarskich.
Do szparagów proponuję wytrawne wina białe, które omawiam i oceniam na blogu w Winnicy Konesera – Sauvignion Blanc, Riesling, Grüner Veltliner.
autor.
Pouilly Fumé Les Vieilles Vignes – szparagi
Kraj i region: Francja, Dolina Loary – AOC Pouilly-Fumé.
Producent: Maison Foucher.
Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, Sauvignon Blanc.
Ocena: 4,7/5.
Ma czysty kolor bladej zieleni, charakterystyczny dla odmiany Sauvignon Blanc zapach zielonego jabłka i limonki, w smaku bardzo dobrze zrównoważone, dobra kwasowość, nieco silniej zaakcentowana na finiszu, nuty mineralne, wino eleganckie, wysokiej jakości.
Lawson’ s Dry Hills
Kraj i region: Nowa Zelandia, region Malborough.
Rodzaj i odmiana: białe wytrawne, Sauvignon Blanc.
Producent: Lawson’ s Dry Hill
Ocena: 4,8/5.
W smaku świeże z wyważona kwasowością o długim finiszu. Wino eleganckie, doskonale odzwierciedla charakter odmiany Sauvignon Blanc i wyjątkowy terroir Malborough.
Dr. Loosen, Riesling Trocken, Blauschiefer
Kraj i region: Niemcy, region Mozeli.
Producent: Dr. Loosen Weingut.
Rodzaj i odmiana: wytrawne, Riesling.
Ocena: 4,5/5.
W smaku łagodna kwasowość dobrze zrównoważona cukrem resztkowym dodającym słodkie elementy. W rezultacie wino ma cechy półwytrawnego. Także łupkowa gleba (Blauschiefer), na której dojrzewały winogrona pozostawia swój ślad w postaci mineralnych nut.
Schloss Gobelsburg Ried Grub, 1 ÖTW – szparagi
Kraj i region: Austria, region Kamptal DAC.
Producent: Schloss Gobelsburg.
Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, odmiana Gruner Veltliner.
Ocena: 4,8/5.
Przejrzysty, zielonkawy kolor, bogaty, owocowy bukiet aromatów z dominacją jabłka, w ustach dobrze zrównoważone, łagodna kwasowość, na finiszu posmak jabłka oraz nieznaczne nuty mineralne, dające wrażenie delikatnych bąbelków, wino świeże, eleganckie, jedno z najlepszych z tej odmiany.