Wraz z wiosną pojawiają się na naszych stołach nowalijki. Wśród owoców prym wiodą truskawki. Początkowo, bo już w kwietniu, przyjeżdżają z południa Hiszpanii. Zwłaszcza z zagłębia truskawkowego jakim jest prowincja Huelva. W maju pojawiają się truskawki krajowe, najpierw uprawiane pod folią, a później te z otwartego pola. Jakie wino do truskawek?
Największymi producentami truskawek są USA, Hiszpania i Turcja. Także Polska zaliczana jest do ważnych producentów truskawki – uprawiana na około 50 000 hektarów osiąga średnią produkcję 200 000 ton rocznie.

Oprócz walorów smakowych truskawki mają wiele składników korzystnych dla zdrowia, fot. Winnica Profesora.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki jemy w różnych postaciach – świeże, całe owoce, dodawane do owocowej sałatki, w postaci lodów i sorbetów, wypiekamy ciasta, tarty z truskawkami, itp. Oprócz charakterystycznego smaku truskawki mają wiele składników korzystnych dla zdrowia:
- truskawka doskonale nawadnia, gdyż zawiera 90% wody;
- truskawki mają niewiele kalorii: w 100 gramach tylko 33 kalorie. Ponadto zawierają dużo błonnika regulującego trawienie;
- dzięki zawartości polifenoli działają jako antyoksydanty i przeciwzapalnie;
- zawierają wiele witamin z grupy B (B6, B3, B2), kwasy – pantotenowy ( przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów, tłuszczów), foliowy oraz witaminę C zwalczającą wolne rodniki;
- mają dużą koncentrację potasu, magnezu i witaminy K, co korzystnie wzmacnia kości.
Jakie wino do truskawek?
Ze względu właściwości truskawek – zwłaszcza ich kwasowość – wino powinno równoważyć ich smaki. Szukamy więc wina na zasadzie kontrastu smakowego, czyli wino półsłodkie lub słodkie.
Wykluczmy wino czerwone. Zawarte w nim taniny stworzyłyby z truskawkami mieszankę smakową trudną do zaakceptowania przez nasze kubki smakowe. Dlatego do truskawek wybieramy „partnera” spośród win białych oraz różowych, głownie tych o jasnym odcieniu, świadczącym o niewielkim udziale garbników w winie. Preferowane będą zapachowe wina białe, lekkie, raczej młode gdyż ich prostota dobrze dopełnia intensywny zapach truskawek.

Różowe z Anjou i Muscat doskonałe do truskawek, fot. Winnica Profesora.
Doskonale dopasowane do truskawek będą wina Muscat, wytwarzane z odmiany o tej samej nazwie, oraz Riesling z Niemiec.
autor.
Wino do truskawek – Muscat
Wino Muscat powstaje w winnicach Włoch, Hiszpanii, Francji, Grecji i wielu innych krajów. We Włoszech, w regionie Piemontu, z odmiany Muscat powstają doskonałe wina białe Moscato Bianco, musujące Asti Spumante i frizzante Moscato d’Asti – wina o intensywnych zapachach róży, mandarynek i owocu liczi. O niskiej zawartości alkoholu i umiarkowanym poziomie cukru, doskonale dopełniają zapach i delikatny, kwaskowaty smak truskawek i truskawkowych ciast.

Wino do truskawek – Riesling z Niemiec
Dobierając wino do truskawek warto zwrócić uwagę na niemieckie Rieslingi. Klasyfikacja niemieckich win opiera się na zawartości cukru w moszczu. Dlatego wina jakościowe – Qualitätswein – kolejnej klasy są coraz słodsze.
Do wyboru są m.in. półwytrawne Spätlese lub słodsze Auslese.

Spätlese – oznacza wino powstałe ze zbiorów nieco opóźnionych, wino półwytrawne, które z powodzeniem może dojrzewać 5-10 lat.

Auslese – to wino produkowane ze specjalnych winogron, o wyraźnej strukturze, łagodności i długiej trwałości. Otrzymuje się je poprzez sukcesywne tłoczenie dojrzałych winogron (pokrytych lub nie szlachetna pleśnią). Wina te można przechowywać nawet do 20 lat.
Do sałatki z truskawkami polecam:
- Rosé d’ Anjou półwytrawne wino różowe z Doliny Loary;
- Corail czy Bon Vivant z Château de Roquefort z Prowansji (zajrzyj do “Winnicy Konesera” na blogu);


Do truskawkowych lodów wyśmienite będą:
- Różowy szampan – półwytrawny (sec) lub półsłodki (demi-sec),
- Cava – hiszpańskie wino musujące ( seco lub semi seco);
- Prosecco z Włoch – znane chyba wszystkim(dry).