Japonia ma trzecią, rodzimą odmianę winogron oficjalnie uznaną przez OIV

OIV - The International Organisation of Vine and Wine - zatwierdziła nową japońską odmianę winogron - Yamasachi. To trzecia rodzima...

OIV – The International Organisation of Vine and Wine – zatwierdziła nową japońską odmianę winogron – Yamasachi. Jest to trzecia rodzima odmiana winogron z Japonii uznawana przez OIV.

Odmiana Yamasachi

Yamasachi jest odmianą czerwoną uprawianą w miejscowości Ikeda na Hokkaido. Jest to kolejna – po Koshu i Muscat Bailey – odmiana uznana oficjalnie przez OIV.

Tak wygląda odmiana Yamasachi
Winogrona Yamasachi w winnicy Chiyoda w Ikeda-cho na Hokkaido najbardziej na północ wysuniętej prefekturze Japonii, fot. Mari Yasuda

Dzięki rejestracji odmiany na:

  • “OIV International List of Vine Varieties and Their Synonyms”,
  • “Description of Grape Varieties Throughout the World”.

producenci mogą umieszczać jej nazwę na etykiecie butelek wina eksportowanego – między innymi – do krajów UE.

Wino - odmiana Yamasachi
Wino Yamasachi, fot Hokkaidolov.jp

Jak powstała odmiana Yamasachi?

Odmiana powstała w 1978 roku z Kiyomi, klonów francuskiej hybrydy Seibel 13053 oraz dzikich winogron. Odmiana Yamasachi jest odporna na niskie – zimowe temperatury na Hokkaido – które sięgają minus 30C. Pierwsze wino z tej odmiany trafiło do handlu w 1999 roku.

Miasto Ikeda-Cho zostało zniszczone podczas trzęsienia ziemi w połowie lat 1950-tych.W roku 1963 ramach programu odbudowy ówczesny mer zaproponował posadzenie winorośli. Była to pierwsza w Japonii winnica zarządzana przez miasto. Razem z Wine Research Institute w Tokachi prowadzono prace nad odpornymi na mróz odmianami. Tak powstały Yamasachi i Kiyomi.

Więcej o japońskich winogronach i winie czytaj na blogu:

O odmianach winogron dowiesz się z książki Przewodnik po Świecie Wina

Książka Przewodnik po świecie wina adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina. Kolejne rozdziały tego pięknie ilustrowanego Vademecum zawierają te wszystkie składniki wiedzy o winie, które pomogą w świadomym poruszaniu się w świecie wina i dokonywaniu świadomych wyborów.

Znawca wina, profesor Marek Rekowski prowadzi Ciebie po fascynującej historii wina, po drodze jaką przebywa wino zanim trafi do butelki. Poznasz o czym mówią kolory, zapachy i smaki wina oraz kiedy należy je dekantować, jak długo żyje i czy jest zdrowe.

Przewodnik po Świecie Wina.
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY