OIV – The International Organisation of Vine and Wine – zatwierdziła nową japońską odmianę winogron – Yamasachi. Jest to trzecia rodzima odmiana winogron z Japonii uznawana przez OIV.
Odmiana Yamasachi
Yamasachi jest odmianą czerwoną uprawianą w miejscowości Ikeda na Hokkaido. Jest to kolejna – po Koshu i Muscat Bailey – odmiana uznana oficjalnie przez OIV.
Dzięki rejestracji odmiany na:
- “OIV International List of Vine Varieties and Their Synonyms”,
- “Description of Grape Varieties Throughout the World”.
producenci mogą umieszczać jej nazwę na etykiecie butelek wina eksportowanego – między innymi – do krajów UE.
Jak powstała odmiana Yamasachi?
Odmiana powstała w 1978 roku z Kiyomi, klonów francuskiej hybrydy Seibel 13053 oraz dzikich winogron. Odmiana Yamasachi jest odporna na niskie – zimowe temperatury na Hokkaido – które sięgają minus 30C. Pierwsze wino z tej odmiany trafiło do handlu w 1999 roku.
Miasto Ikeda-Cho zostało zniszczone podczas trzęsienia ziemi w połowie lat 1950-tych.W roku 1963 ramach programu odbudowy ówczesny mer zaproponował posadzenie winorośli. Była to pierwsza w Japonii winnica zarządzana przez miasto. Razem z Wine Research Institute w Tokachi prowadzono prace nad odpornymi na mróz odmianami. Tak powstały Yamasachi i Kiyomi.
Więcej o japońskich winogronach i winie czytaj na blogu:
O odmianach winogron dowiesz się z książki Przewodnik po Świecie Wina
Książka Przewodnik po świecie wina adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina. Kolejne rozdziały tego pięknie ilustrowanego Vademecum zawierają te wszystkie składniki wiedzy o winie, które pomogą w świadomym poruszaniu się w świecie wina i dokonywaniu świadomych wyborów.
Znawca wina, profesor Marek Rekowski prowadzi Ciebie po fascynującej historii wina, po drodze jaką przebywa wino zanim trafi do butelki. Poznasz o czym mówią kolory, zapachy i smaki wina oraz kiedy należy je dekantować, jak długo żyje i czy jest zdrowe.