Japonia ma trzecią, rodzimą odmianę winogron oficjalnie uznaną przez OIV

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
OIV - The International Organisation of Vine and Wine - zatwierdziła nową japońską odmianę winogron - Yamasachi. To trzecia rodzima...

OIV – The International Organisation of Vine and Wine – zatwierdziła nową japońską odmianę winogron – Yamasachi. Jest to trzecia rodzima odmiana winogron z Japonii uznawana przez OIV.

Odmiana Yamasachi

Yamasachi jest odmianą czerwoną uprawianą w miejscowości Ikeda na Hokkaido. Jest to kolejna – po Koshu i Muscat Bailey – odmiana uznana oficjalnie przez OIV.

Tak wygląda odmiana Yamasachi
Winogrona Yamasachi w winnicy Chiyoda w Ikeda-cho na Hokkaido najbardziej na północ wysuniętej prefekturze Japonii, fot. Mari Yasuda

Dzięki rejestracji odmiany na:

  • „OIV International List of Vine Varieties and Their Synonyms”,
  • “Description of Grape Varieties Throughout the World”.

producenci mogą umieszczać jej nazwę na etykiecie butelek wina eksportowanego – między innymi – do krajów UE.

Wino - odmiana Yamasachi
Wino Yamasachi, fot Hokkaidolov.jp

Jak powstała odmiana Yamasachi?

Odmiana powstała w 1978 roku z Kiyomi, klonów francuskiej hybrydy Seibel 13053 oraz dzikich winogron. Odmiana Yamasachi jest odporna na niskie – zimowe temperatury na Hokkaido – które sięgają minus 30C. Pierwsze wino z tej odmiany trafiło do handlu w 1999 roku.

Miasto Ikeda-Cho zostało zniszczone podczas trzęsienia ziemi w połowie lat 1950-tych.W roku 1963 ramach programu odbudowy ówczesny mer zaproponował posadzenie winorośli. Była to pierwsza w Japonii winnica zarządzana przez miasto. Razem z Wine Research Institute w Tokachi prowadzono prace nad odpornymi na mróz odmianami. Tak powstały Yamasachi i Kiyomi.

Więcej o japońskich winogronach i winie czytaj na blogu:

O odmianach winogron dowiesz się z książki Przewodnik po Świecie Wina

Książka Przewodnik po świecie wina adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina. Kolejne rozdziały tego pięknie ilustrowanego Vademecum zawierają te wszystkie składniki wiedzy o winie, które pomogą w świadomym poruszaniu się w świecie wina i dokonywaniu świadomych wyborów.

Znawca wina, profesor Marek Rekowski prowadzi Ciebie po fascynującej historii wina, po drodze jaką przebywa wino zanim trafi do butelki. Poznasz o czym mówią kolory, zapachy i smaki wina oraz kiedy należy je dekantować, jak długo żyje i czy jest zdrowe.

Przewodnik po Świecie Wina.
prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Ares Rosso

Udana kompozycja Primitivo i Cabernet Sauvignon. Dostępne w specjalistycznym sklepie Winnica.

Queiron Mi Lugar

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.