Sake to wino, nie wódka

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Właściwie nazywanie sake winem jest nieco na wyrost, bowiem określenie wino jest zarezerwowane dla napoju alkoholowego powstającego z winogron, a sake powstaje z ryżu. Jednak w krajach azjatyckich podstawową uprawą jest ryż, i z niego od wieków wytwarza się m.in. różne napoje alkoholowe.

sake 1

Początki japońskiego wina związane są z ryżem, zwłaszcza z ryżowymi polami doliny Hakuba, położonej w prowincji Nagano. Fot. DRc

Sake – nihonshu po japońsku

Ryżowe wino Sake może być wytrawne, półsłodkie, deserowe, musujące, z różną zawartością alkoholu. Niektóre Sake dojrzewają w beczkach z cedru japońskiego (komodaru) lub w emaliowanych beczkach. Rzadkością jest wino Taru, dojrzewające w dębowych beczkach. Tradycyjnie, Sake serwuje się w shuki, składającego się z pękatego dzbanuszka i ceramicznych filiżanek. Filiżanki z drewna wykorzystuje się do sake serwowanego na ciepło. Niektórzy piją sake z kieliszków do wina.

Japońskie „ Beaujolais Nouveau”

Sake jest produkowane zimą, kiedy chłodne temperatury pozwalają lepiej kontrolować fermentację ryżu. W styczniu wino jest nalewane po raz pierwszy do butelek. Młode sake pojawia się zawsze na początku lutego każdego roku jako en primeur i nosi nazwę Shionshu  ( nowego sake). Wino jest świeże, bez siarczynów i nie jest pasteryzowane. Konsumuje się je w ciągu 6 tygodni od nalania do butelek.

sake 2

Eksperymentatorzy piją sake nawet do ostryg (vide zdjęcie). Jest to sake Masakura pochodzące od producenta Daishichi, firmy założonej w 1752 roku w prefekturze Fukushima ( niestety, znanej także z katastrofy elektrowni atomowej w 2011 roku),w mieście Nihonmatsu. Wino jest wytwarzane według starej, tradycyjnej metody kimoto, która nadaje mu łagodność i śmietanowy smak. W aromatach można odkryć gruszkę, ananasa i karmel. Zawartość alkoholu sięga 15%.

Wielkie sake

Niektóre, białe sake są uznawane jako wielkie wina, m.in. takie jak Kobe, Takayama, Fushimi,Mont Fuji czy Iwakumi. Nie jest łatwo poruszać się w złożonym świecie sake, w jego rozlicznych rodzajach, sposobach i odpowiednich temperaturach degustacji. Obecnie w Japonii jest około 1300 producentów sake wytwarzających ponad 10 000 różnych jej rodzajów. Powoli sake podbija rynki zagraniczne i staje się modne w Nowym Jorku, Berlinie, Londynie i Paryżu.

sake 3

Fot. Philippe Levy

Wskazówka

o-sake oznacz po japońsku napój alkoholowy, natomiast Nihonshu wskazuje na alkohol pochodzący z ryżu. Wino ryżowe  sake nie można mylić z Baiju – sake chińskim, które jest destylatem z ryżu, a także z Shochu, japońską wódką powstającą z destylatu ryżu i słodkich ziemniaków.

Opracowano na podstawie artykułu Disco du Vin

O starym winie ryżowym w Chnach na blogu : Wino sprzed 2000 lat odkryto w chińskim grobowcu

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.