Właściwie nazywanie sake winem jest nieco na wyrost, bowiem określenie wino jest zarezerwowane dla napoju alkoholowego powstającego z winogron, a sake powstaje z ryżu. Jednak w krajach azjatyckich podstawową uprawą jest ryż, i z niego od wieków wytwarza się m.in. różne napoje alkoholowe.
Początki japońskiego wina związane są z ryżem, zwłaszcza z ryżowymi polami doliny Hakuba, położonej w prowincji Nagano. Fot. DRc
Sake – nihonshu po japońsku
Ryżowe wino Sake może być wytrawne, półsłodkie, deserowe, musujące, z różną zawartością alkoholu. Niektóre Sake dojrzewają w beczkach z cedru japońskiego (komodaru) lub w emaliowanych beczkach. Rzadkością jest wino Taru, dojrzewające w dębowych beczkach. Tradycyjnie, Sake serwuje się w shuki, składającego się z pękatego dzbanuszka i ceramicznych filiżanek. Filiżanki z drewna wykorzystuje się do sake serwowanego na ciepło. Niektórzy piją sake z kieliszków do wina.
Japońskie „ Beaujolais Nouveau”
Sake jest produkowane zimą, kiedy chłodne temperatury pozwalają lepiej kontrolować fermentację ryżu. W styczniu wino jest nalewane po raz pierwszy do butelek. Młode sake pojawia się zawsze na początku lutego każdego roku jako en primeur i nosi nazwę Shionshu ( nowego sake). Wino jest świeże, bez siarczynów i nie jest pasteryzowane. Konsumuje się je w ciągu 6 tygodni od nalania do butelek.
Eksperymentatorzy piją sake nawet do ostryg (vide zdjęcie). Jest to sake Masakura pochodzące od producenta Daishichi, firmy założonej w 1752 roku w prefekturze Fukushima ( niestety, znanej także z katastrofy elektrowni atomowej w 2011 roku),w mieście Nihonmatsu. Wino jest wytwarzane według starej, tradycyjnej metody kimoto, która nadaje mu łagodność i śmietanowy smak. W aromatach można odkryć gruszkę, ananasa i karmel. Zawartość alkoholu sięga 15%.
Wielkie sake
Niektóre, białe sake są uznawane jako wielkie wina, m.in. takie jak Kobe, Takayama, Fushimi,Mont Fuji czy Iwakumi. Nie jest łatwo poruszać się w złożonym świecie sake, w jego rozlicznych rodzajach, sposobach i odpowiednich temperaturach degustacji. Obecnie w Japonii jest około 1300 producentów sake wytwarzających ponad 10 000 różnych jej rodzajów. Powoli sake podbija rynki zagraniczne i staje się modne w Nowym Jorku, Berlinie, Londynie i Paryżu.
Fot. Philippe Levy
Wskazówka
o-sake oznacz po japońsku napój alkoholowy, natomiast Nihonshu wskazuje na alkohol pochodzący z ryżu. Wino ryżowe sake nie można mylić z Baiju – sake chińskim, które jest destylatem z ryżu, a także z Shochu, japońską wódką powstającą z destylatu ryżu i słodkich ziemniaków.
Opracowano na podstawie artykułu Disco du Vin
O starym winie ryżowym w Chnach na blogu : Wino sprzed 2000 lat odkryto w chińskim grobowcu
Ten post ma 2 komentarzy
Pingback: Koshu – oryginalne wino z Japonii | Winnica profesora
Pingback: Yamasachi - kolejna japońska odmiana uznana od OIV | Winnica Profesora