Ponownie nieco egzotyki, zwłaszcza dla amatora wina w Polsce.Pisałem już na blogu o japońskim winie ryżowym Sake. Okazuje się jednak, że winiarze tego kraju wytwarzają oryginalne wino gronowe z miejscowej odmiany Koshu, idealne do sushi i dań rybnych.
Winogrona Koshu, fot.Japan guide.com
Wino powstaje z winogron Koshu o ciemnym, różowym kolorze. Przypuszcza się, że odmiana Koshu dotarła do Japonii z Kaukazu drogą Szlaku Jedwabnego, około 1000 lat temu. Jednak dopiero w XIX wieku zaczęto wykorzystywać ją do produkcji wina. Przedtem winogrona służyły do konsumpcji.
Centrum winnic obsadzonych Koshu jest region winiarski Yamanashi skąd pochodzi 95% upraw tej odmiany. Około 200 hektarów winnic położonych jest na łagodnych zboczach otaczających gór, włącznie ze słynną Górą Fudżi. Klimat jest wilgotny, latem obfite opady, a centrum regionu Katsanuma to jedno z najgorętszych miejsc w Japonii.
Winnica Koshu, fot papanbow
Koshu jest hybrydą odmian Vitis vinifera z Europy i Azji. Ponieważ ma grubą skórkę jest bardzo dobrze przystosowana do wilgotnego klimatu. Ponadto odmiana dobrze czuje się na żyznej, gliniastej glebie, pokrytej suchą warstwą pochodzenia wulkanicznego.
W celu ochrony przed opadami winorośle są prowadzone na wysokich pergolach, które równocześnie dobrze napowietrzają winogrona i chronią je przed wysokimi temperaturami. Oryginalną, niespotykaną gdzie indziej, metodą ochrony przed letnimi deszczami i rozwojem zgnilizny jest nakładanie na kiście winogron kapturków z nawoskowanego papieru. Metoda jest skuteczna, lecz pracochłonna i kosztowna.
Winogrona Koshu owinięte papierowymi kapturkami fot. the drink business.com
Wino Koshu jest delikatne, ma smak owoców cytrusowych, nieznaczne słone nuty i około 11% alkoholu. W zależności od miejsca położenia winnicy wino ma różne style, od łagodnych do bardziej intensywnych, o smakach brzoskwini i różowego grapefruita, tak jak wino jednego z najlepszych producentów Katsunuma.
Ponadto najlepsze wina otrzymywane są metodą wydłużonej maceracji. Japońscy winiarze tworzą wina Koshu o charakterystycznych cytrynowo słonych cechach z myślą o kuchni opartej na daniach z surowych ryb, sushi i sashimi.
Chętni do posmakowania Koshu mogą znaleźć wino w Polsce, w sklepach specjalistycznych.
O winie ryżowym Sake przeczytasz na blogu: Sake to wino, nie wódka
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Yamasachi - kolejna japońska odmiana uznana od OIV | Winnica Profesora