Od 1985 roku – w każdy trzeci czwartek listopada – w tysiącach barów i restauracji na całym świecie próbuje się Beaujolais Nouveau. Czyli młodego wina z bieżących zbiorów – dopiero co nalanego do butelek. W tym roku winnice Beaujolais ucierpiały od niekorzystnych zmian pogody: przymrozków, gradobicia, ulewnych deszczy i gwałtownych wiatrów. Znalazło to wyraz w mniejszej produkcji wina oraz jego charakterze.
Święto młodego wina ogłasza slogan – Le Beaujolais Nouveau est arrivé, Przybyło Nowe Beaujolais – który pochodzi z książki Rene Failleta pod tym samym tytułem opublikowanej w 1968 roku.
Region winiarski Beaujolais
Region winiarski jest stosunkowo niewielki – 22 000 hektarów winnic – jednak wyróżniają go dwie, charakterystyczne cechy:
- odmiana winogron Gamay,
- maceracja węglowa – szczególna metoda produkcji wina.
W regionie powstają głównie wina czerwone. Dla większości amatorów region jest znany z młodego wina Nouveau oraz gminnego Village, które stanowią ponad 75% całej produkcji wina w regionie. W regionie powstają także wina o wysokiej jakości – Crus de Beaujolais.
Wyjątkowe winogrona i oryginalna metoda produkcji wina
Wino z regionu powstaje z odmiany Gamay, ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to miejscowy szczep – istniejący od wieków – przystosowany do ubogich gleb o granitowym podłożu
Ręcznie zebrane winogrona podlegają oryginalnej winifikacji
Zebrane ręcznie całe grona – łącznie z łodygą i szypułkami – umieszcza się w ściśle zamkniętych zbiornikach. Ciężar owoców rozgniata je inicjując fermentację, podczas której uwalnia się CO2. Przy braku tlenu, drożdże zaczynają pracować – przekształcając cukier w alkohol. Jest to maceracja węglowa, która nadaje winom z tego regionu specyficzne cechy. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Nouveau i do 10 dni dla win najwyższej klasy – Crus de Beaujolais.
Wino z odmiany Gamay ma umiarkowaną kwasowość, jest lekkie, ma mało tanin i jest owocowe w smaku – o wyraźnym zapachu i krótkotrwałe. Wino pije się jako młode, serwując je lekko schłodzone, najlepiej wraz z prostymi daniami – wędlinami, podrobami, smażonymi kiełbaskami, mięsiwem z grilla.
Beaujolais Nouveau – marketingowy majstersztyk
Od dawna wino z tego regionu było popularnym, stołowym winem Francuzów. W latach po II Wojnie Światowej tanie Beaujolais cieszyło się dużym powodzeniem w barach Paryża oraz w pobliskim Lyonie. Powojenny boom gospodarki francuskiej w latach 1950 – 1970 zaowocował dużym wzrostem dochodów gospodarstw domowych. Francuzów było stać na droższe wina lepszej jakości. Konsumpcja wina stołowego stopniowo zmniejszała się – uderzając w wina o których traktuje wpis. Regionowi – uzależnionemu całkowicie od uprawy winorośli i produkcji wina – zaczął zagrażać głęboki kryzys. Winiarze z ledwością wiązali koniec z końcem, a wielu stanęło na progu bankructwa.
Winiarze oraz handlowcy – tacy jak Georges Duboeuf – wylansowali, początkowo na skalę krajową a później międzynarodową, święto młodego wina Beaujolais Nouveau.
Rocznie produkuje się około 450 000 hektolitrów Beaujolais Nouveau, co stanowi 1/3 całej produkcji wina z regionu Beaujolais.
autor.
Wina ze zbiorów bieżącego roku są gotowego do sprzedaży już po 6 tygodniach. Ponad 50% trafia na rynki azjatyckie – głównie do Japonii i Korei Południowej. W ciągu kilku dni sprzedaje się ponad 30% całej produkcji świeżego wina. Do nas obyczaj dotarł po 2004 roku, kiedy po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zniknęły cła na produkty z krajów unijnych i wina z Francji stały się bardziej dostępne.
Beaujolais Nouveau 2021
Dla francuskich winiarzy z z opisywanego regionu upływający rok 2021 okazał się bardzo niekorzystny. Fatalne warunki pogodowe – przymrozki, gradobicia, ulewy, wichury – spowodowały znaczny spadek produkcji wina. Ocenia się, że spadek produkcji wina w regionie może sięgać 25%. Na szczęście poprawa pogody na przełomie sierpnia i września pozwoliła utrzymać jakość winogron. Jednak w trakcie zbiorów, w połowie września, pojawiły się chłodne dni, nadały cechy świeżości winogronom, co znalazło swój wyraz w winie.
W stosunku do wina z ostatnich lat, rocznik 2021 ma cechy umiarkowane – niższą zawartość alkoholu oraz łagodniejsze taniny. Według Inter Beaujolais tegoroczne wino jest delikatne i owocowe.
Czy tak faktycznie jest? Przekonajmy się sami kosztując w najbliższy czwartek!
Gdzie kupić? Wino pojawi się w polskich sklepach w czwartek. Wina warto szukać w sieciach francuskich:
- Carrefour;
- Auchan.
- Intermarché.
Oferta tego wina trwa jednak krótko, a ceny są przystępne – w granicach 30 PLN za butelkę. Najlepsze wina – Crus de – są osiągalne w niektórych sklepach specjalistycznych w cenach 60 – 70 PLN za butelkę.