Le Beaujolais Nouveau est arrivé – Przybyło Nowe Beaujolais

Jak smakuje Nowe Beaujolais? Przekonajmy się sami kosztując w najbliższy czwartek Beaujolais Nouveau 2021!

Od 1985 roku – w każdy trzeci czwartek listopada – w tysiącach barów i restauracji na całym świecie próbuje się Beaujolais Nouveau. Czyli młodego wina z bieżących zbiorów – dopiero co nalanego do butelek.  W tym roku winnice Beaujolais ucierpiały od niekorzystnych zmian pogody: przymrozków, gradobicia, ulewnych deszczy i gwałtownych wiatrów. Znalazło to wyraz w mniejszej produkcji wina oraz jego charakterze.

Święto młodego wina ogłasza slogan – Le Beaujolais Nouveau est arrivé, Przybyło Nowe Beaujolais – który pochodzi z książki Rene Failleta pod tym samym tytułem opublikowanej w 1968 roku.

Przybyło Nowe Beaujolais.

Region winiarski Beaujolais

Region winiarski jest stosunkowo niewielki – 22 000 hektarów winnic – jednak wyróżniają go dwie, charakterystyczne cechy:

  • odmiana winogron Gamay,
  • maceracja węglowa – szczególna metoda produkcji wina.
Położenie regionu Beaujolais.

W regionie powstają głównie wina czerwone. Dla większości amatorów region jest znany z młodego wina Nouveau oraz gminnego Village, które stanowią ponad 75% całej produkcji wina w regionie. W regionie powstają także wina o wysokiej jakości – Crus de Beaujolais.

Winnice w regionie Beaujolais.

Wyjątkowe winogrona i oryginalna metoda produkcji wina

Wino z regionu powstaje z odmiany Gamay, ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to miejscowy szczep – istniejący od wieków – przystosowany do ubogich gleb o granitowym podłożu

Ręczny zbiór winogron Gamay w Beaujolais

Ręcznie zebrane winogrona podlegają oryginalnej winifikacji

Zebrane ręcznie całe grona – łącznie z łodygą i szypułkami – umieszcza się w ściśle zamkniętych zbiornikach. Ciężar owoców rozgniata je inicjując fermentację, podczas której uwalnia się CO2. Przy braku tlenu, drożdże zaczynają pracować – przekształcając cukier w alkohol. Jest to maceracja węglowa, która nadaje winom z tego regionu specyficzne cechy. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Nouveau i do 10 dni dla win najwyższej klasy – Crus de Beaujolais.

Wino z odmiany Gamay ma umiarkowaną kwasowość, jest lekkie, ma mało tanin i jest owocowe w smaku – o wyraźnym zapachu i krótkotrwałe. Wino pije się jako młode, serwując je lekko schłodzone, najlepiej wraz z prostymi daniami – wędlinami, podrobami, smażonymi kiełbaskami, mięsiwem z grilla.

Beaujolais Nouveau – marketingowy majstersztyk

Od dawna wino z tego regionu było popularnym, stołowym winem Francuzów. W latach po II Wojnie Światowej tanie Beaujolais cieszyło się dużym powodzeniem w barach Paryża oraz w pobliskim Lyonie. Powojenny boom gospodarki francuskiej w latach 1950 – 1970 zaowocował dużym wzrostem dochodów gospodarstw domowych. Francuzów było stać na droższe wina lepszej jakości. Konsumpcja wina stołowego stopniowo zmniejszała się – uderzając w wina o których traktuje wpis. Regionowi – uzależnionemu całkowicie od uprawy winorośli i produkcji wina – zaczął zagrażać głęboki kryzys. Winiarze z ledwością wiązali koniec z końcem, a wielu stanęło na progu bankructwa.

Beaujolais święto marketingu!
Inicjatorem święta młodego wina był Georges Duboeuf.

Winiarze oraz handlowcy – tacy jak Georges Duboeuf – wylansowali, początkowo na skalę krajową a później międzynarodową, święto młodego wina Beaujolais Nouveau.

Rocznie produkuje się około 450 000 hektolitrów Beaujolais Nouveau, co stanowi 1/3 całej produkcji wina z regionu Beaujolais.

autor.

Wina ze zbiorów bieżącego roku są gotowego do sprzedaży już po 6 tygodniach. Ponad 50% trafia na rynki azjatyckie – głównie do Japonii i Korei Południowej. W ciągu kilku dni sprzedaje się ponad 30% całej produkcji świeżego wina. Do nas obyczaj dotarł po 2004 roku, kiedy po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zniknęły cła na produkty z krajów unijnych i wina z Francji stały się bardziej dostępne.

Kąpiel w Beaujolais.
Japończycy szaleją za Beaujolais Nouveau | postouch.fr

Beaujolais Nouveau 2021

Dla francuskich winiarzy z z opisywanego regionu upływający rok 2021 okazał się bardzo niekorzystny. Fatalne warunki pogodowe – przymrozki, gradobicia, ulewy, wichury – spowodowały znaczny spadek produkcji wina. Ocenia się, że spadek produkcji wina w regionie może sięgać 25%. Na szczęście poprawa pogody na przełomie sierpnia i września pozwoliła utrzymać jakość winogron. Jednak w trakcie zbiorów, w połowie września, pojawiły się chłodne dni, nadały cechy świeżości winogronom, co znalazło swój wyraz w winie.

Beaujolais nowe wino!
Butelki Beaujolais Nouveau z winiarni Georges Duboueuf zdobią kolorowe etykiety

W stosunku do wina z ostatnich lat, rocznik 2021 ma cechy umiarkowane – niższą zawartość alkoholu oraz łagodniejsze taniny. Według Inter Beaujolais tegoroczne wino jest delikatne i owocowe.

Czy tak faktycznie jest? Przekonajmy się sami kosztując w najbliższy czwartek!

Gdzie kupić? Wino pojawi się w polskich sklepach w czwartek. Wina warto szukać w sieciach francuskich:

  • Carrefour;
  • Auchan.
  • Intermarché.

Oferta tego wina trwa jednak krótko, a ceny są przystępne – w granicach 30 PLN za butelkę. Najlepsze wina – Crus de – są osiągalne w niektórych sklepach specjalistycznych w cenach 60 – 70 PLN za butelkę.

Więcej o winie i winiarzu George Duboeuf znajdziesz na blogu: Georges Duboeuf – in memoriam.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY