W całym kraju dzień 11 listopada wiąże się z obchodami odzyskania przez Polskę niepodległości. W Poznaniu obchody mają zdecydowanie radośniejszy przebieg, bo są połączone ze Świętym Marcinem i imieninami najważniejszej (choć obecnie trochę rozkopanej) ulicy w mieście. Która to nosi właśnie jego imię.
Po mszy świętej, z kościoła wyrusza barwny korowód pod zamek cesarski, gdzie prezydent Poznania przekazuje klucze do miasta Świętemu Marcinowi. Aż do wieczora odbywają się różnorodne pokazy i występy, w których biorą udział mieszkańcy miasta i wielu gości, którzy ściągają do Poznania, aby wziąć udział w świętomarcińskiej zabawie – jedząc rogale, czy gęsinę. Jakie wino do gęsiny, jakie do rogali?
Świętowaniu towarzyszą atrakcje kulinarne – gęsina oraz świętomarcińskie rogale.
autor.
Specjalnością świątecznego dania głównego, serwowanego w poznańskich restauracjach oraz spożywanego w domach jest gęsina. Gęsie mięso jest delikatne w smaku i zdrowe. Ma wiele białka i minerałów, takich jak:
- fosfor,
- magnez,
- żelazo.
Chociaż mięso gęsi zawiera dość dużą ilość tłuszczu, warto zauważyć, że są to głównie zdrowsze kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W przeciwieństwie do kurczaków czy indyków, które często są hodowane w warunkach przemysłowych, gęsi są zwykle hodowane w sposób tradycyjny. Nie są trzymane w zamkniętych, zatłoczonych pomieszczeniach, lecz wypasane na świeżym powietrzu, co zapewnia im naturalne warunki życia. Dodatkowo, ich dieta często opiera się na owiesie, który jest bogaty w składniki odżywcze. To właśnie ze względu na tę praktykę karmienia owsem gęsi te nazywane są „owsianymi”.
Wino do gęsiny – najlepiej czerwone
Jeśli szukasz wina do gęsiny, idealnym wyborem będą trunki o dobrej budowie, z aromatami czerwonych owoców i nutami przypraw, wyczuwalnymi delikatnymi taninami oraz umiarkowaną kwasowością. Takie wino harmonijnie komponuje się z intensywnym smakiem gęsiego mięsa, podkreślając jego walory bez dominowania nad potrawą.
Najlepiej do gęsiny nadają się wina z takich odmian jak:
- Pinot Noir – szczególnie z regionów takich jak Burgundia we Francji czy chłodniejsze obszary Nowego Świata (np. Oregon w USA, Nowa Zelandia). Pinot Noir charakteryzuje się elegancją, delikatnymi taninami i aromatami czerwonych owoców oraz ziemistymi nutami.
- Merlot – miękkie taniny i owocowy profil smakowy czynią Merlot uniwersalnym wyborem. Wina z Bordeaux (zwłaszcza z regionu Pomerol) lub z Kalifornii mogą być doskonałe.
- Tempranillo – hiszpańskie wina z regionu Rioja czy Ribera del Duero oferują złożone aromaty czerwonych owoców, wanilii i przypraw, co świetnie współgra z gęsiną.
- Sangiovese – włoskie Chianti Classico czy Brunello di Montalcino mają odpowiednią kwasowość i taniny, by zrównoważyć tłustość gęsiny.
- Syrah/Shiraz – wina z Doliny Rodanu we Francji lub z Australii oferują bogate aromaty ciemnych owoców, pieprzu i przypraw.
Wino do gęsiny – kilka konkretnych propozycji:
Baltos, Mencia, Bierzo – Hiszpania:
![Czerwone wino do gęsiny.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Baltos-Mencia.jpg)
Tamada Red Qvevri – Gruzja:
![Czerwone wino do gęsiny.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Tamada-Butelka.png)
Catena Malbec, Mendoza – Argentyna:
![Czerwone wino do gęsiny.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Catena-butalka.jpg)
Dafnios, Liatiko z Krety:
![Czerwone wino do gęsiny.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Dafnios-Laitiko-butelka-2.jpg)
Do rogali wino słodkie!
W roku 1891 Józef Melzer, jeden z poznańskich piekarzy, zaproponował swojemu szefowi pomysł wypieku rogali świętomarcińskich. Inspiracją dla tej inicjatywy była zbliżająca się uroczystość dnia św. Marcina, przypadająca na 11 listopada. Tradycja głosi, że rogale te były pierwotnie rozdawane ubogim po mszy świętej odpustowej, co symbolizowało akt dobroci i dzielenia się z potrzebującymi, nawiązując do legendy o św. Marcinie, który podzielił się swoim płaszczem z żebrakiem.
Obecnie rogale są wypiekane według specjalnej receptury (m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, rodzynki, orzechy) tylko w tych cukierniach, które posiadają specjalny certyfikat. Co roku poznaniacy zjadają około 300 ton tego przysmaku. Stały się one nie tylko symbolem lokalnej tradycji i kultury, ale także ważnym elementem tożsamości mieszkańców Poznania. W 2008 roku rogale świętomarcińskie zostały wpisane na listę produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym w Unii Europejskiej, co podkreśla ich unikatowość i znaczenie kulturowe.
Do świętomarcińskich rogali warto dobrać wino na zasadzie komplementarności smaków, czyli wino słodkie. Proponuję dwa rodzaje takich win – wina z odmiany Muscat oraz z winogron pokrytych szlachetna pleśnią. Wina znajdziemy w sklepach specjalistycznych, a także w niektórych sieciowych.
Wina z odmiany Muscat/ Moscato/Moscatel
Vin doux naturel Muscat de Rivesaltes z Langwedocji we Francji:
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscat-de-Rivasaltes-2.jpg)
Moscato d’ Asti z Piemontu we Włoszech:
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Moscato-dAsti-Piemont-2.jpg)
Moscatel z Hiszpanii lub Portugalii:
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Moscatel-de-Valencia-2.png)
Wina z winogron pokrytych szlachetną pleśnią
Tokaj Aszu lub Tokaj Szamorodni z Węgier:
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Tokaj-Szamorodni-buyelka-2.png)
Sauternes z Bordeaux we Francji:
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Coutet-2-1024x368.jpg)
Opisywane wina znajdziecie też w Winnicy Konesera, czyli tutaj: https://winnicaprofesora.pl/winnica-konesera/ >
Ten post ma 2 komentarzy
w tym roku do rogali u nas wino Lodowe od Turnaua …równie drogie jak drogie są w tym roku rogale marcinskie …
Wino lodowe będzie z pewnością świetne. Niestety, staje się coraz bardziej rzadkim ( i drogim) rarytasem.Ocieplenie klimatu, m.in w Europie, powoduje,że tradycyjni producenci wina lodowego – Niemcy, Austriacy- mają coraz więcej kłopotów z uzyskaniem naturalnie zmrożonych winogron. Niekiedy uciekają się do mrożenia sztucznego, w zamrażalkach. Pewnie pozostanie nam wino lodowe z Kanady. Możliwe,że za jakiś czas pojawi się wino lodowe z Patagonii, południowych obszarów Chile lub Argentyny , gdzie zakłada się coraz więcej winnic.